30 юли 2020 г.

Паста ала Трапанезе

          Паста с песто Трапанезе. Името на пестото идва от гр Трапани, Сицилия и е характерно с това, че е със сирене Пекорино и с бадеми. Пекорино Романо както е известно е твърдо овче сирене, зряло над 5 месеца и честно казано го предпочитам пред другото "марково" италианско - Пармеджано реджано. Бадемите са белени и запечени. Вкусът на самата паста е много свеж от пресните домати и я харесвам за лятото, когато имат истински вкус :) Приготвям я по рецептата на Рик Стайн . В някои рецепти в пестото се слагат и сушени домати, но за мен така не е толкова лятна,  затова я предлагам в неговия вариант - със свеж вкус от  пресни зрели чери домати и гъст сос от босилек, много сирене и бадеми. И малко чесън :nyam:  
       И разбира се може да ползвате друго твърдо жълно сирене и други ядки, но сосът (пестото) няма да е Трапанезе :) за тези, които държат на оригинала. Пак ще е вкусно :nyam:
Продукти: 
150 г паста  за порция (спагети, буканити, или лингуини)  - в случая 300г 

За пестото:
60-70 г бадеми  (които ще обелим)
една двойна шепа листа  ;D  босилек 
3-4 скилидки чесън
50г сирене Пекорино Романо  
7-8 с.л. зехтин 

Още:
~ 150-180 г  чери домати 
по 1-2 щипки сол  и черен пипер 
още ок 20г Пекорино Романо за поръсване 

Приготвяне: 
* Бадемите се заливат с малко вряла вода и оставят за 5 мин, след които се белят. 
* Запичат се на сух тиган до златисто - внимавайте да не ги изгорите, бързо стават. Ако ползвате микровълнова фурна, може да ги пуснете в нея за 2 мин. на средна степен. 
* След като напълно изстинат се смилат фино. 
* Към тях се прибавят зехтина, сиренето, скилидките чесън и измитите и подсушени листа босилек. 
* Мелят се до гладкост ( в дълбока купа и с пасатора извършвам тази част)
* Спагетите /лингуини, букатини се сваряват в подсолена вода за време, указано на опаковката им :) 
* През това време в купа се нарязват  чери доматите на две и   подправят със сол и пипер.
* Прибавя се  пестото и разбърква. 
* Прибавя се и сварената и отцедена паста и разбърква всичко добре. 
* Разпределя се в две чинии и поръсва с фино настърганото останало Пекорино. 

Пастата е вкусна както топла, така и студена, така че може да си я приготвяте за обяд  от сутринта и носите в кутия ;D пестото естествено трябва да е приготвено от вечерта. 

25 юли 2020 г.

Салата от домати и патладжани

       Да почерпя с нещо за 11-тия рожден на блога  LaughingLaughingмалко нетипично за слогана му, но пък от сърце. Спретната набързо салата от радост, че си намерих чиниите на точки :) мда, не ми се смейте.... При ремонта у нас "погубих" двете си любими точкови чинии за основно. То 'щото апартамента е много голям, но къде ли не ги  търсих две седмици..... Дори авджи Стоев обвиних, че по грешка съм му ги пратила на работа с едни други стари, които отдавна не ползвам. И ако капакът на машината за сладолед  не бе леко отворен, щях да продължавам да си блъскам  сивото под перуката..... Добре, че се наведох да видя какво подпира вътре, та не се затваря. И други две намерих де, но те коледни, щях да ги търся след 3 месеца ;D
      Тази "рецепта" е инспирирана от тази салата с патладжани Но тук доматите са вече преобладаващи, има сирене и песто от босилек и сирене, разбира се. Салатата е достатъчно питателна :) и в тези жеги е достатъчна и за обяд. Тази чиния :) обяд за двама дори. Зависи от глада и апетита.  Последно :) Патладжанът е добре да се изпече по-рано, залее с дресинга и остави в хладилник за поне 2 часа да се маринова. Може и повече, не е  проблем. Ако не обичате балсамов оцет (от който потъмнява цветът на патладжаните), спокойно може да замените с ябълков оцет. 
Продукти
3 средни домата 
1 среден патладжан 
~150-200 г сирена (любими, моите са овче, краве и моцарела)
3 пълни супени лъжици песто от босилек

още 2 + 2 лъжици зехтин/олио, ако не харесвате вкуса му

Дресинг за патладжана: 
2 пасирани скилидки чесън
3 с.л. зехтин 
2 с.л. балсамов оцет 
щипка сол 
7-8 стръка ситно нарязан магданоз
1 с.л. ситно смлени орехи 
1 с.л. песто от босилек

Приготвяне
* Всички продукти за дресинга се поставят в купа и разбъркват. 
* Патладжанът се бели на ленти и нарязва на кръгчета. Когато не е обелена цялата кора, кръгчетата не се разпадат при печене. 
* Посолява се и оставя за 30-40 мин. да се "изпоти" :) да излече част от горчивия му вкус. 
* Измива се, подсушава се с кухненска хартия и омазнява в купа с едни от онези 2 лъжици зехтин. 
* Пече се от двете страни на скара, или грил тиган. 
* Готовите кръгчета патладжан се изваждат в купата с марината, покриват се с капак, или фолио за свежо съхранение и прибират в хладилника за час-два. 

останалата част от рецептата е явна :) Може да си наредите ветрилообразно - кръче домат, резен сирене, кръгче патладжан, може да нарежете доматите на дребно и объркате всичко заедно,  а може и така, както моята чиния :) Накрая се залива с пестото, разредено с останалите две лъжици зехтин. 


22 юли 2020 г.

Гювече с картофено пюре и сирене

       Ама как ще увековеча тези простички гювечета (всъщност керамични чинии са) в блога LaughingLaughing Скоро предизвикаха интерес, а са много вкусни и бързи, подходящи за използване на разни останали сирена от хладилника и задължително :) картофено пюре.  Сигурна съм, че и на Вас, както и на мен почти винаги Ви остава от приготвеното за гарнитура  картофено пюре. Моите хора знаят, че не обичам да изхвърлям храна и обикновено пюрето  го влагам в такива паничЕта, където с маслото и сиренето става още по-пухкаво и сочно, или в хляб.  Всъщност тов а есамо една идея за оползотворяването му, а Вие може да си добавяте каквото искате - моите са с малко продукти - сирене, резени домат, щипка лук, масло и няколко ленти бекон за аромат на днешните. В това на авджи Стоев - и яйце, което за да не е с неприятната жилава коричка на белтъка остава под доматите и бекона.  Понякога с кръгчета чушка, понякога без :) 
 Всъщност продуктите се виждат - резените жълто сирене не е кашкавал :) а домашно, което ни прави приятел от краве мляко (породата на кравите е Жарсе и е такова жълто,  мазно и се разтапя при печене :))  
За 2 порции са необходими: 
~300-350 г готово картофено пюре (разбито с прясно мляко, сол и съвсем малко масло) с голяма щипка риган, или чубрица  
~250 г сирене 
~ по 1 пълна супена лъжица ситно нарязан лук 
по 1 лъжица масло
2 дребни домата 
по 2-3 ленти бекон по желание 
магданозът, яйцето  и чушката  също са по желание :) 

Приготвяне
* Дъното на формата за печене се намазва дебело с маслото.
* Разпределя се картофеното пюре (ако ще се слага яйце,  в средата се прави малка вдлъбнатина за него )
* Разпределя се нарязаното на филии сирене, поръсва се лука и нареждат тънко нарязаните  кръгчета домати.  Тук е моментът за чушка, или ленти бекон. 
*  Поставят се в студена фурна (тъй като са керамични) ; фурната се включва на 200* и пекат на средна скара 10 мин. след завирането им. 



16 юли 2020 г.

Имамбаялдъ

       Имамбаялдъ (imam bayildi) на турски означава буквално  „припадналият имам“. Едно от най-вкусните турски  летни зеленчукови ястия – патладжани, лук, домати, чушки и чесън. За мен най-вкусно като всяка плакия е студено. С името са свързани много легенди - една от тях  гласи, че жената на един имам   сготвила пълнен патладжан. Той толкова се въодушевил, че припаднал от възторг. Друга версия е, че обичащият ястието имам припаднал от мъка, когато зехтинът свършил и жена му нямало с какво да сготви пълнените патладжани. Която и да я вярна, факт е, че това ястие с патладжани е много, много вкусно и вече му е сезонът. Ние с Жул  не сме съвсем съгласни с имама  ;D защото и според двете ни, тези  патладжани, печени в доматен сос са по-вкусни.  :nyam: Рецепти за приготвяне има много, тази е моята - почти сготвената смес напълвам в издълбаните патладжани и запичам така. 
Продукти:
2 големи патладжана (до 1кг общо)
по 2 зелени и 2 червени чушки - печени и обелени
3-4  средни домата
сол на вкус
1 ч л захар
връзка магданоз

голяма щипка риган
70-80 мл олио
2 средни  глави лук
1 глава чесън

Приготвяне:

* Патладжаните се срязват на две по дължината. 

* С лъжица, или нож  се издълбава сърцевината им и нарязва на едро. От него трябва да останат "лодки" с дебелина ок 1,5 см. Патладжаните могат да се обелят по желание, но при печене малко се разпадат, затова ги беля на ивици.
* Сърцевината се нарязва на едро и всичкия патладжан се накисва в солена вода за половин час.
* Измиват се и отцеждат от водата. През това време се изпичат и обелват чушките,  нарязва лукът (на ситно 
::))  и подготвят доматите - белят и нарязват на дребни кубчета. 
* Фурната се включва да загрява на 200*
* В загрята мазнина се поставя отделената сърцевина от патладжана, нарязаните на средни парчета печени чушки и лукът.
* Задушават се под капак  за 3-4 мин в мазнината и   прибавят избелените и нарязани на кубчета домати.
* Прибавят се   солта  и захарта и отново се задушава всичко за 15-на мин. под капак. 
* Прибавят се пасираните скилидки чесън, риганът и нарязаният магданоз, разбърква се и съдът, в който се готви се отмества от котлона. 
* В тава се поставят отделените "лодки" на патладжаните. 
* Пълнят се със сместа. 
* Тавата се покрива с фолио и пече в загрятата вече фурна за 30 -35мин. 
* При сервиране се поръсва с още магданоз (по желание)  ::) но задължително с плочка сирене :nyam:

1 юли 2020 г.

Солена торта

       Със зеленчукови блатове и месна украса :) Солени торти правя отдавна и повече ми харесва правенето им, отколкото хапването :) най-малкото защото са  наслада за очите ми, пък и успявам да изненадам близките с тях.  Никой не знае какъв е "блатът" и какъв е пълнежът и е удоволствие да гледам как разпознават :)  Тук блатовете са зеленият от тиквички (подобно на рулото от тиквички), оранжевият от моркови и бледожълтия - картофен (като картофеното руло с шунка).  Ако сте хапвали картофени, или кюфтета от тиквички :) вкусът на блатовете е подобен. И с доста крема сирене. При мен -домашно. Всъщност правенето се оказа много лесно - по-бързо  приготвих "блатовете" и изпекох, отколокто украсяването.  Но всичко е въпрос на заредени продукти :) заради идеята и импровизация на момента.       
      Може да мине за предястие, за лека вечеря, или обяд, а който обича богати салати :) и за салата. Идеята за  торта с шарени блатове отлежава поне 7-8 години :) Откакто  за пръв път направих това шарено руло със солена плънка , реших, че някой ден ще направя подобно, но във вид на торта. Тук съм украсила с магданоз, но украсата може да бъде и  с други листа - мащерка, копър, риган, босилек, перца  зелен лук........   Диаметърът на тортата е  26 см. и е с много приличните 8 големи порции. 
Продукти: 
За блата от тиквички: 
2 малки до средни тиквички (~600г)
2 белтъка
2 с.л. брашно 
1/2 ч.л. бакпулвер
100 г настъргано сирене
1 с.л. разтопено масло 
щипка-две сол (според сиренето)
2 с.л. ситно нарязан копър 
2-3 ситно нарязани скилидки чесън

За блата от моркови: 
4-5 моркова (~500г)
2 жълтъка 
2 с.л. брашно 
1 с.л. разтопено масло 
1 с.л. лютеница 
1/2 ч.л. бакпулвер
100 г настъргано сирене
щипка-две сол (според сиренето пак) 

За блата от картофи: 
3 средни сварени картофа  (~400г в обелено тегло)
1 яйце 
1 с.л. брашно 
1 с.л. разтопено масло 
2 лъжици ситно  нарязан лук 
1 с.л. кисело мляко с 1 щипка от 3 пръста :) сода за хляб
150 г настъргано сирене 
щипка сол 

Крем за  слепване и украса:  
Крема-сирене - около 500г. (домашно и малко купено добавих)
Слайсове шунка, топено сирене, прошуто, маслини, чери домати,  краставици, зелени подправки  .......По желание може да  замените шунката с гъби

Приготвяне: 
* Тиквичките се настъргват на средно ренде, посоляват и оставят за 20 мин. 
* Изстискват се много добре с ръце. 
* Смесват се с всички останали продукти и объркват добре. 
* Сместа се  разстила на лист хартия за печене  (в тава с подходящ размер ок 28-26 см.)  и пече в предварително загрята на 200* фурна за ок 12 до 15 мин - до изпичането им :) блатът леко се зачервява. :) 
       Докато се отцеждат тиквичките  си подготвяме другите блатове :)  и съответно печем  
* Морковите се настъргват на ситно ренде. 
* Изстискват се добре с ръце и смесват с всички останали продукти.
* Сместа се  разстила на лист хартия за печене  (в тава с подходящ размер ок 28-26 см.)  и пече в предварително загрята на 200* фурна за ок 12 до 15 мин - до изпичането им :)   на средна скара - като повдигнете леко блата отдолу е зачервен.  

* Картофеният блат е най-лесен :) Сварените картофи се настъргват и смесват с всички останали продукти. Отново се разстилат на хартия с прибизително същия размер като останалите и изпича. 

      Всички блатове веднага след изваждането им от фурната се прехвърлят да изстиват на решетка :) за да не се овлажняват отдолу. Сглобяването на тортата е след като изстинат много добре - аз ги изпекох едната вечер, а сглобявах другия ден.  Съхранявах в полиетиленов плик, а между блатовете оставих хартията за печене. 
      Тъй като  не се сетих да снимам парче от тортата, цветовете се виждат тук :) преди крайния резултат. 
    * За да са еднакви, блатовете се изрязват с ринга, в който ще се нарежда тортата (или с нож и по ръба на чиния, но при мен ринга е разтеглящ се и е лесно с него) Могат да се подредят в различна последователност :) аз си избрах първо светлия картофен, после морковения и накрая зеления (ако изберете от тъмно зелените тиквички, цветът ще е по-наситено зелен. Или може да прибавите лъжица няакакво песто )
* Всеки блат се намазва обилно с крема сирене и поръсва с шунка, или с шунка и нарязани маслини....Притискат се леко с ръка, за да залепват добре в крема.
 
* Следващият блат се намазва  със съвсем малко крем първо от едната страна  - тази, която ще залепне върху продуктите на първия блат. Така те залепват още по-добре. От горната страна отново се  намазва по-обилно с крем, отново гарнира с шунка... и по същия начин се поставя и третия блат - леко намазан и от долната страна. 
 

* Най-отгоре се намазва отново с повече крема сирене. Нареждат се продуктите за украса - шунки, сирена, зеленчуци.... действата с въображение, уверено и със замах  ;D Никой не знае как е трябвало да изглежда тортата, така че както и да я украсите - все ще бъде хубава. 
* Прибира  се в хладилника за час, както е във формата, за да може да стегне добре. 
* След като се извади от хладилника -   с тънък и дълъг нож, внимателно се минава между стената на формата и самата нея, за да може да се отлепи и извади добре. Дори и да остане крем по формата, не е важно - с ножа го оберете и върнете  на обиколката и. 
* Сега вече е ред за измазване на цялата торта с крем :) първо се нанася обилно с лъжица, после с кухненска шпатула, или гърба на широк нож се изравнява. И  когато ви хареса :) се налепва с разни зелени листенца подправки. 

Това е :) Звучи дълго, но не е. Не е и трудно. Най-хубавото е, че може да импровизирате на воля с украсата, а и с блатовете - вместо с моркови, може да направите оранжевия блат такъв от картофи и повече лютеница, или пасирани печени чушки. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...