25 декември 2014 г.
Честито Рождество Христово!
Честито Рождество!
Нека има във всеки дом искрица надежда, вяра в доброто, късмет и сбъднати мечти, успехи и благополучие!
Здраве и любов на всички вас и хората, които обичате!
Хубави и светли Коледни празници!
23 декември 2014 г.
Пържено свинско месо с праз
(горната чиния е с червен пипер, без гъбите. Така е любимо на мен :)
Една много простичка и бърза рецепта за свинско месо. Не може да се каже, че месото е пържено, защото е задушено в тенджерата, но който иска може да си го запържи (преди време така го правех). А броколите ( мдаааа проядохме броколи покрай една фритата със зеленчуци, но за нея - в следващите дни, Само дето докато се варят миришат повече и от киселото зеле) за гарнитура са по тази рецепта на Роси за сотирани броколи. Сърдечно ти благодаря, Роси, не само ни харесаха, ама и ги повторих .
Продукти (за 4-5 порции):
~ 1кг свинско месо (крехко - бут, филе, или врат)
3 стръка праз
50-60 мл соев сос
~ 100 мл вино и 2-3 с.л. оцет
сол на вкус
олио (на сухо месо ~ 6-7 лъжици, на по-тлъсто - 2-3 лъжици)
черен пипер, кимион
гъби (тук ~ 250 г кладница)
червен пипер - по желание
Приготвяне:
* Месото се нарязва на хапки (не големи).
* Поставя се в тиган с капак ( или тенджера) заедно с мазнината, прибавя се соевия сос и задушава на тих огън ( под капак), докато се изпари течността от месото.
* Празът се нарязва на ситно (сега тук някои хора си го обичат на едро нарязан, но ние го предпочитаме ситно, за да може да се поразтопи по време на готвене).
* Прибавя се към месото, заедно с половината вино и отново задушава, докато се изпари течността. тази "процедура" с виното се повтаря още веднъж, защото ако се сложи наведнъж цялото количество вино, месото ще се вари, което не е желателно. Затова го прибавям на 2-3 пъти.
* При последното прибавяне на виното се прибавят оцета (и нарязаните гъби) и червения пипер, посолява се вече на вкус и отново всичко задушава, докато пак остане на мазнина.
* Поръсва се с подправките, затваря се с капака, отмества се тенджерата от котлона и оставя 5-10 мин., преди да се разпредели в чиниите :) Много подходяща гарнитура са туршия, или кисели краставички, но този път - както писах горе - си го хапвахме с броколи соте по Роси
Вкусните неща са простички, но точно пък при тези мръвчици има и гъби (кладница) по желание на компанията.
19 декември 2014 г.
Локумки с мая
В сезона на голямото около Коледно сладкоправене се сетих за тези локумки с мая (Донка -записвани в тетрадката преди много години с името на този, от който съм ги научила). После обаче девойчето Жул внесе сладките тути-фрути (локумки) и тези някак поизостанаха. Днес видях локумките с мая на Дарина и се сетих за тези Я да си ги покажа, пък да видим дали ще стигна до тях да направя, че съм заложила 2 други вида вече.
Локумки с мая
Продукти: ( ок. 50бр.)
180мл разтопена свинска мас
100мл топла вода
21 г. прясна мая
щипка сол
50-60г захар /или 1 ч л подсладител/
ок. 350-400гр брашно - за меко еластично тесто
локум за пълнеж / или мармалад/
~150 г пудра захар за овалване
Приготвяне:
* Маята се разтваря с топлата вода, солта и захарта.
* Прибавят се разтопената мас и брашното, обърква добре с лъжица.
* Добавя се брашно докато сместа стане на топка, след което с ръце се доизмесва - трябва да е меко тесто.
* Покрива се за 20-30 мин. да почине.
* Късат се малки топчета, които се овалват добре с ръце и в средата на всяко се поставя парче локум, или малко топче мармалад (може и с ядка) - предварително може да се оформят топчета от мармалада и поставят в камера на хладилник да позамръзнат.
* Нареждат се на хартия за печене.
* Пекат се в загрятата вече фурна на 180* - до бледо порозовяване. Внимавайте да не препечете, защото ще станат сухи - маслените теста се пекът бързо, до съвсем лека смяна на цвета.
* Още топли се поръсват с пудрата захар и покриват, докато изстинат.
13 декември 2014 г.
Морковени мъфини
Кексчета, мъфини, или къпкейк? Тъй като много често ги правя в къщи, се опитвам да разясня на домашните кое какво е.... Не, че държат да знаят, но за обща култура :)
Тези малки кексчета са както чудесна закуска в сладък или солен вариант за забързано ежедневие, така и колоритна украса за всяко празнично събитие. Много удобни за пътуване, да си вземеш в чантата за работа, или на закуска - мъфините и къпкейковете са любими на малки и големи около мен. Пиенето на сутрешното кафе с обикновен мъфин, или с гарнирано с крем кексче ти дава решителност да се впуснеш в работния ден дори да е петък :)
И почти никой не прави разлика между мъфините и къпкейковете. Което не означава, че няма :)
Съвсем накратко :) Основната разлика между тях е в начина на приготвяне на тестото - при къпкейковете винаги първо се разбива на пухкав крем маслото със захарта и след това се прибавят останалите продукти, а при мъфините технологията изисква да се смесят сухите и морките съставки отделно и след това да се обединят и разбият до получаването на тестото. И тук малките кексчета биват наричани вече мъфини ( от английски muffins). Най-най-най-лесните сладкишчета, които правим :)
Къпкейковете (cup-чаша и cake-торта) се правят с краве масло, а мъфините - с масло, или олио. Ако ви притеснява аромата на слънчогледовото олио - ползвайте такова от гроздови семки (препоръка на Роси)
От тези разлики следва и разликата във вкуса им - къпкейковете са по-пухкави и въздушни, а на мъфините тестото е по-тежко и плътно, с по-изявен хлебен вкус и в него могат да бъдат добавени ядки, шоколад .... и други добавки, каквито се сетите.
И нищо, че тези кексчета, които днес ще покажа са с крем, те са си мъфини - просто украсени. И приготвени с олио. Лично на мен много повече ми харесва текстурата им, когато са с олио - остават по-дълго време меки. Ако останат. Много обичам бързината на тяхното приготвяне - мокри съставки... сухи съставки.... Но пък могат да внесат достатъчно празнично настроение с повод , или без.
В приготвянето на рецептата използвах уреда Tefal Fresh Express+- универсален уред за стъргане и рязане. С негова помощ настъргах морковите ма мъфините за минутка и без притеснение за връхчетата на пръстите от острите зъби и ножове на обикновеното ренде . И пак ще кажа, че независимо на какво ренде стържете зеленчуците и плодовете - гледайте да е остро, за да се стържат те самите, вместо да се мачкат. Не мога да не включа и морковите в правенето им, тъй като мъфини с моркови през зимата са ни много любими :) затова - още един модел
Мъфини с моркови
Продукти за 18 бр. (чашата е от 240мл!)
2 яйца
3/4 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
1/3 ч.ч. ябълков сок
2/3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. канела
1 ч.ч. фино настъргани моркови
1/3 ч.ч. едро смлени орехи
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер (10г)
шипка сода за хляб ( с 2 пръста :)))
За крема:
1 кутия крема сирене (безсолно, Филаделфия лайт тук)
3 с.л. пудра захар
2 с.л. меко краве масло
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180*
* Морковите се настъргват ( фината жълта приставка на Tefal Fresh Express+)
* Яйцата се разбиват със захарта (с телта за яйца, не с миксер).
* Прибавя се морковената каша, олиото, прясното мляко, ябълковия сок и разбърква след всяко прибавяне на продукт..
* Брашното се смесва с канелата, орехите, бакпулвера и содата, и прибавя на 2-3 пъти към сместа.
* Разпределя се сместа във форма за мъфини (или намаслени, или с поставени хартиени капсули) - 2/3 от нивото им; поръсват се отгоре с другата част от орехите и пекат ва загрятата фурна .......... до пробата със суха клечка. Около 25-30 мин.
* Оставят се да се охладят напълно, преди да се гарнират с крема.
Приготвяне на крема:
* В дълбока в купа за разбиване се поставят крема сиренето, захарта и маслото.
* Разбиват се добре :) И внимавайте да не свърши крема, докато стане време за гарниране на кексчетата :)
* Разбиват се добре :) И внимавайте да не свърши крема, докато стане време за гарниране на кексчетата :)
10 декември 2014 г.
Минестроне
"Минестроне" е наименованието за зеленчукова супа в италианската кухня. Голямата част от вариантите на супата са вегетариански, но има и такива, които включват използването на месо - ситно нарязано свинско месо, панчета, или прошуто. Продуктите могат да варират до безкрайност - зависи от вкуса, сезона и наличните такива. Основните задължителни продукти - освен сезонните зеленчуци са боб, лук, целина, моркови, бульон, а в края готвенето се добавя паста, или ориз. Нещо като нашата градинарска супа, но обогатена с паста, пармезан и босилек. Поне така пише в книгите .
За мен приготвянето на зеленчуците за тази супа беше възможност да изпробвам и всичките приставки на рендето Fresh EXPRESS+ на Тефал, което се справи съвсем бързо с рязането и настъргването им в различните размери Навсякъде си признавам, че оценявам високо помощта на тези домашни помощници, без които също се справяме, но защо да не си улесним работата и престоя в кухнята, щом може.....
Днес е ред на тази гъста, бистра, богата и питателна супа, която съм се постарала да приготвя със сезонни зеленчуци (е, извън тиквичката, но те са вече целогодишно на пазара). Цяло лято отлежава в плановете ми да я направя и опитаме (тъй като у нас супите са все със застройки и 90% с мЕсо), но последните студени седмици си казаха думата и изстреляха рецептата към реализация. И вместо да се обяснявам повече , по-добре да пристъпя към написването на тази здравословна (мдааааа...) и засищаща рецепта за една голяма тенджера Минестроне, в която къкрят много витамини и е смесица от аромати и вкусове. И която ще утоли глада ви по всяко време Ако не сте опитвали тази супа, сега и в предстоящата зима е моментът да го направите - когато организмът има нужда от топлина и енергия. И макар в тази рецепта да отсъства месото, ще си набавим нужните калории от растителните белтъчини, изобилстващи в супата.
Наистина се получава голямо количество, тъй като зеленчуците са няколко вида и колкото и малко да слагах :) Пак излезе много, около 7-8 купи :)
Продукти:
1 глава лук и 3-4 ск. чесън
2 картофа
2 моркова
1/2 малка глава целина
1 пащърнак (малък, колкото морков)
~250 г сварен зрял боб ( консерва)
~ 150г грах
~200г карфиол
~ 200г зеле
1 малка чушка
2 малки тиквички
~ 100 мл зехтин (може и олио, ама нека да бъде по средиземноморски :))
~ 150 г къса паста (фарфале)
босилек
сол и черен пипер на вкус
1 л. зеленчуков бульон (бих сложила месен, другия път)
пармезан за поръсване (по желание)
Приготвяне:
* Всички зеленчуци се почистват, белят от корите и измиват.
* Лукът и чесъна се нарязват на дребно.
* Карфиола се накъсва на дребни розички.
* Всички останали зеленчуци се нарязват на кръгчета с приставката на рендето Fresh EXPRESS+ за рязане на зеленчуци
* В тенджера се поставят зехтина и лука и запържва/задушава за около 2- 3мин.
* Прибавят се скилидките чесън, разбърква се минутка и налива бульона, заедно с още 1 л. вода.
* Поставят се всички зеленчуци и се посолява.
* Затваря се тенджерата и се оставя супата да ври тихо, около час - докато омекнат всички зеленчуците и супата да стане гъста.
* Прибавя се пастата, сварените, или замразени боб и грах и ври още около 7-8 мин., според указанията на опаковката на пастата.
* При необходимост се прибавя още вода, защото пастата допълнително сгъстява супата.
* Когато е готова, тенджерата се отстранява от котлона, а супата поръсва се с босилек и черен пипер.
* Преди да се сервира в купичките се настъргва пармезан по желание.
* Може да се сервира както топла, така и студена - вкусна е и в двата случая, но когато е гореща, или топла, аромата на пармезана се разнася из цялата стая.
30 ноември 2014 г.
Пилешки хапки с гъби, зеленчуци и сметанов сос
Нищо ново под слънцето, което ни се разсърди тези дни и не се показва :) Затова пък манджите у дома вървят към едни по-топли, по-плътни... със сосче и с месо, разбира се.
Тези пилешки хапки с гъби и сметанов сос са правени, правени.... десетки пъти у дома. Без зеленчуците, но разликата с тях става за сметка на количеството :) И се оказа, че със зеленчуци, младите хора у нас много ги харесват - за 10 дни ги правих 3 пъти Е, старшия любимец не опита нито веднъж. Той е до живот скаран със сметановите сосове, освен, ако не са с глиган.
И така - ето една страхотна манджа, която се приготвя толкова бързо, колкото и времето, за което я написах тук :) Но пък определено ще бъде полезна за човеците, с фамилия Стоев/а.
Продукти за 4 порции:
~600 г. пилешки гърди
1 пакет замразени зеленчуци (любими) ~ 400г
~300г гъби
2 с.л. едрозърнеста горчица
2-3 скилидки чесън
3-4 с.л. олио
2 с.л. едрозърнеста горчица
2-3 скилидки чесън
3-4 с.л. олио
~ 50-60 мл бяло вино
150 г топено сирене
300 мл течна готварска сметана 2 щипки естрагон (мащерка) и черен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва (на ивици, или на хапки) и посолява.
* Поставя се в широк, голям тиган, заедно с олиото и виното и се готви, докато се изпари течността.
* Прибавят се почистените (ако трябва измити) и нарязани гъби и замразените зеленчуци.
* Готви се под капак, докато се изпари водата от тях.
* Прибавя се топеното сирене, пасираните скилидки чесън, сметаната и горчицата и готви още 5-6 мин, докато сиренето се разтвори напълно в соса.
* Поръсва се с естрагона и черния пипер и отстранява от котлона.
300 мл течна готварска сметана 2 щипки естрагон (мащерка) и черен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва (на ивици, или на хапки) и посолява.
* Поставя се в широк, голям тиган, заедно с олиото и виното и се готви, докато се изпари течността.
* Прибавят се почистените (ако трябва измити) и нарязани гъби и замразените зеленчуци.
* Готви се под капак, докато се изпари водата от тях.
* Прибавя се топеното сирене, пасираните скилидки чесън, сметаната и горчицата и готви още 5-6 мин, докато сиренето се разтвори напълно в соса.
* Поръсва се с естрагона и черния пипер и отстранява от котлона.
28 ноември 2014 г.
Конфитюр от червено цвекло
На всеки се е случвало да се почувства нервен и да е по-раздразнителен от обикновено. Има дни, когато стресът и напрежението просто идват в повече и ей богу отминаващата седмица беше такава. Психолозите казват, че нервността и раздразнението са своеобразна защитна реакция на организма, но мерки, за да се отърсим от тях не препоръчват. Освен хапчета Аз не съм психолог и съм си намерила начин за справяне със стреса. Най-редовно си признавам, но в такива моменти забърквам нещо. Звука от миксер, пасатор, или друг бръмчащ домашен електроуред ми действат като балсам за нервите.....или висенето над котлона. Ей така да си вися и да чакам нещото там да се получи. Е, понякога ми се получават. И тъй като сега е сезона, в който винаги имаме червено цвекло - за салата, или за фреш на авджи, реших, че ще изпробвам нещо ново - сладко от червено цвекло. Ама какви решения ми вземат бръмбарите в главата понякога единодушно. Сладко, но не за филия с масло да мажем, а по-скоро конфитюр, с който да гарнираме месо или сирене. Сладко или конфитюр пообърках ги, но текстурата на конфитюра принципно е по-фина от тази на сладкото. Както и да се нарече, истината е, че в момента, в който изстина сладкото, гарнирах хамбургер с пилешко кюфте и толкова нямах търпение да опитаме с по-младата ни госпожица, че забравих да му сложа лист салата. Зеленко. Но и без зеленкото успокоихме нервите със сладко-киселата нотка на конфитюра, гарнирал пилешкото кюфте и сиренето.
След като направих експерименталната доза, мисля да повторя в по-големи количества - 5-6 бурканчета няма да са ми излишни в шкафа.
КОНФИТЮР ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО
Продукти:
1кг червено цвекло
2 средни глави червен лук
100мл червено вино
100 г мед
2-3 с.л. зехтин
100 мл балсамов оцет
50 мл ябълков оцет
2 зърна карамфил
2 с л масло
Приготвяне:
* Цвеклото и лука се почистват и обелват.
* Лукът се нарязва на тънки полумесци, а цвеклото се настъргва на едро ренде***.
* Поставят се в дълбока тенджерка, заедно със зехтина и 2-3 лъжици от виното.
* Когато сместа заври, котлона се намалява на по-ниска степен, съда се затваря с капак и се задушава.
* Останалото вино се прибавя на 2-3 пъти - през около 10 мин, когато течността до момента сее изпарила.
* След като поеме цялото количество вино, лука и цвеклото са вече омекнали. Прибавят се балсамовия и обълковия оцет и се оставя да къкри без да се покрива с капак.
* След 10-на мин. се прибавят меда и карамфила.
* Готви се на тих огън, докато се изпари течността (от време на време разбърква).
* Отстранява се от котлона, прибавя се маслото, разбърква се и се пълни веднага в бурканчета (от това количество излязоха 3 малки бурканчета по 200г)
* Обръщат се на капачката и оставят така, докато изстинат напълно.
26 ноември 2014 г.
Витаминозна салата от червено цвекло, гулия и моркови
В сезона на настинки, хреми, вируси и всякакви отпаднали състояния, тази салата се явява като една мощна антивирусна, противогрипна, витаминозна и лечебна бомба. Друг е въпроса с какво ще я консумираме – дали с чаша ракия, вино, или с парче сирене – салатата освен много вкусна е и изключително полезна, благодарение на зеленчуците, от които е направена.
Важното е, че има вълшебно въздействие върху човешкия организъм и когато си много, много уморен дори след дълъг работен ден, ще ти даде сили и зареди с тонус
Червено цвекло . Добре известни са лечебните свойства му свойства - сокът съдържа холин, който изчиства от токсини не само черния дроб, но и целия организъм. Макар и съдържанието на желязо да не е високо, то е с много добро качество, което го прави чудесна храна за прочистване на кръвта, както и при лeчението на много заболявания, причинени от токсини. Освен за прочистване на организма от токсините, цвеклото е много, много полезен зеленчук, от който у нас често си правим сокове.
Гулия (земна ябълка). Истинско съкровище, скрито в земята. И още по-малко известно от червеното цвекло. Много полезна за здравето, поради богатото и’ съдържание на желязо, цинк, фибри, силиций, магнезий, фосфор, калий, пектин, аминокиселини, органични киселини, витамини С и В , както и от високото съдържание на инулин (много ценния природен полизахарид, който се състои от 95% фруктоза). По хранителни качества може да замени картофите – подлежи на термична обработка, но е чудесна и настъргана с други зеленчуци в салата, а парченце от нея, поставено в чая придава аромат, подобен на лимоновия.
Моркови и лимон . За полезностите им и колко богати са на витамини С,D,Е - дори децата са чували :)
Чесън. Малко ;) миризлив, но невероятно добър природен „антибиотик”, който държи вирусите далеч от нас (е, понякога и околните....). Съдържа големи количества флавоноид, който помага за подобряване на имунитета.
С тези няколко продукта, които освен полезни, са и съвсем сезонни в този момент, ние можем да помогнем на организма си да се справи по-бързо с всяка умора, хрема, настинка, или вирус. А най-хубавото на салатата е, че не е от тези храни, които трябва да ядем насила, само и само, защото са полезни, а ядем, защото са вкусни :) Опитайте и ще се уверите сами! Ако пък не стържете зеленчуците на ръка, а си имате електрическо ренде Fresh EXPRESS на Тефал , правенето и отнема само няколко минути и няма да се притеснявате от рендосани връхчета на пръстите , което, уверявам ви много боли.
Продукти:
2 глави червено цвекло (~500г)
5-6 моркова (~300г)
4-5 глави гулия (земна ябълка)
4-5 скилидки чесън
½ лимон
магданоз или кервиз (целина)
За дресинга:
1 ч.л.мед (зеленчуците са сладки, но понасят още малко мед J )
1 ч.л. сол
1-2 с.л.оцет оцет (балсамов по желание)
5-6 с.л.зехтин/олио
По желание - орехови, или други ядки; сирене
Приготвяне:
* Цвеклото, гулията и морковите се измиват и обелват (гулията е топчеста :) и може да не се бели, а само да се измие добре с четка. Цвеклото доста цапа, но пък лесно се измива. Може да го белите с домакински ръкавици.)
* Настъргват се на едро ренде***
* Скилидките чесън се настъргват на по-фино ренде.
* Всичко се поставя в купа за салата.
* Прибавя се нарязаният на кубчета лимон и нарязания магданоз или целина.
* Продуктите за дресинга се разбъркват, докато се разтворят меда и солта.
* Заливат се зеленчуците и салата разбърква.
* По желание (а при мен го има) може да се поръси с настъргано сирене и смлени ядки - прясно запечени, за да може да се извлече аромата им.
* Салатата се консумира веднага, тъй като от солта цвеклото пуска много сок. Ако няма да я сервирате веднага, само настържете цвеклото и морковите и ги приберете в хладилник в купа, завита със свежо фолио (торбичка) . Непосредствено преди консумация прибавете чесъна, лимона, зелената подправка и залейте с дресинга.
Приятно хапване на вкусната доза витамини :)
***С универсалния уред на Tefal за настъргване и рязане FreshEXPRESS+ рязането и настъргването на зеленчуците е лесно, тъй като както вече казах не пазя пръстите от острите зъби и ножове на рендето (тъй като не ползвам държача за зеленчуци, когато стържа). Благодарение на 5-те си приставки Fresh Express + ни позволява да режем и настъргваме зеленчуците и плодовете директно в купата, в която ще сервираме салатата. А рязането на зеленчуците за тази салата е истински тест за възможностите на рендето FreshEXPRESS+ .
Абонамент за:
Публикации (Atom)