Предизвикателство към един млад мъж Хайде да видя дали ще се справиш.
1 кг кайма
средата на 2 филии стар хляб (или 4-5 с.л. галета)
50-60 мл бира или бяло вино
1 глава лук
2 яйца
подправки: черен пипер, кимион, риган, мащерка, червен лют (или не) пипер, чесън на прах (или с други думи - от онова шишенце с моята подправка )
кашкавал и 2 с.л. галета за поръсване
50-60 мл бира или бяло вино
100 мл вода или бульон
~50-60 мл. олио/зехтин
Плънка:
3-4 кисели краставички
3-4 моркова (мариновани или предварително сварени)
3 сварени яйца
опционално: сварен картоф; мариновани гъби, маринована червена чушка, грах и царевица.
Колкото повече продукти се добавят, толкова по-богата и по-цветна е плънката.
Приготвяне:
* Хлябът се претрива на ситни трохи (ако не е стар - препича се леко до изсъхване), лука нарязва ситно.
* Каймата се омесва добре с подправките, хлебните трохи, лука, яйцата, бирата/виното. Колкото повече се меси, толкова по-добре за каймата - не се пръска при печене.
* Завива се със свежо фолио и оставя да почине в хладилник за час.
* Каймата се разстила във вид на правоъгълник върху голямо парче свежо или алуминието фолио - ширината на правоъгълника да е колкото дължината на тавата (правоъгълна) в която ще се пече рулото. Дебелината на каймата трябва да е поне 2см.
* На 4-5 см. от ръба на по-късата страна на правоъгълника се нареждат в редичка яйцата (цели, или срязани на две), до тях - по ивица морков и краставица - ако са дебели - се срязват по дължината на ивици.
* Ако правоъгълника е по-дълъг (а трябва да е такъв с това количество кайма) на 6-7 см. след тази плънка се нареждат още ивици морков, краставичка, или ако има и друга плънка - тук е момента да се сложи тя - царевица, грах, гъби.
* Хващат се двата края на фолиото и с него повдига каймата така, че да закрие плънката. С помощта на фолиото се завива докрай на руло - колкото може по-стегнато.
* Внимателно се прехвърля готовото руло в тавата така, че да остане съединената част отдолу.
* Онези 50 мл мазнина се загряват - почти до завиране, но да не запуши все пак олиото :) С лъжица се залива оформеното руло с врялото олио - това се прави за да се "запечата" каймата - поради невъзможност от запечатване на тиган - хваща хубава коричка и не се разцепва.
* Поръсва се с галетата - съвсем тънко.
* Онези 50 мл мазнина се загряват - почти до завиране, но да не запуши все пак олиото :) С лъжица се залива оформеното руло с врялото олио - това се прави за да се "запечата" каймата - поради невъзможност от запечатване на тиган - хваща хубава коричка и не се разцепва.
* Поръсва се с галетата - съвсем тънко.
* Наливат се бирата/виното и водата/бульона от двете страни на рулото и покрива тавата с фолио за печене.
* Пече се в загрята фурна - 190-200* за 30-40 мин.
* Развива се фолиото (тавата се изважда предварително :)) залива се с няколко лъжици от сока, който е в тавата и поръсва рулото с настърган кашкавал.
* Запича се още десетина минути до бледо зачервяване на кашкавала.
* След като се извади се изчаква да почине за 10-15 мин. и тогава нарязва - задължително с остър нож.
***На горната снимка освен, че има червен пипер в подправката, каймата е от дивеч, затова рулото има такъв червеникав цвят.
***Мързелив вариант на рулото - в кексова форма се поставя каймата на дъното, облепват се и стените и; поставя се плънката по средата, пак кайма отгоре и така се изпича. (формата не трябва да се пълни догоре) След като е изпечено, се обръща и тогава настъргва с кашкавала и отново запича за коричка.
***Поръсването с кашкавал е по желание. Аз го правя, не само защото ни харесва, но и понякога, когато каймата не е хубава (разбирайте от магазин) се свива, а кашкавала покрива дефектите, които се получават отгоре на рулото .
Другата хитринка, която прилагам, за да не се отваря каймата отгоре е: след като го пренеса в тавата, намазвам отгоре каймата с леко разбит белтък и поръсвам обилно с галета отгоре и колкото може встрани.
Рулото може да бъде изпечено с гарнитурата - картофи и моркови, нарязани на дебели резени, посолени и разбъркани с малко мазнина. В този случай не слагам бира при печенето. Ето отдолу на снимката е с купено от магазина месо - свинско, сммляно собственоръчно в къщи.
Другата хитринка, която прилагам, за да не се отваря каймата отгоре е: след като го пренеса в тавата, намазвам отгоре каймата с леко разбит белтък и поръсвам обилно с галета отгоре и колкото може встрани.
Рулото може да бъде изпечено с гарнитурата - картофи и моркови, нарязани на дебели резени, посолени и разбъркани с малко мазнина. В този случай не слагам бира при печенето. Ето отдолу на снимката е с купено от магазина месо - свинско, сммляно собственоръчно в къщи.