Тъй като отглеждането на кладница при нас върви успешно, днес Ви предлагам още една рецепта, която съм пропуснала в трактата "Кладница - панирана, пържена, маринована". Пак пържена, но не се притеснявайте - пърженето тук отново е за кратко, с малко олио и на силен "огън" и с повечко лук, за разлика от пържените със съвсееем малко от предната публикация. Гъбата е кладница, но когато няма собствен добив - и култивираната печурка става. Като заключение ще допълня, че рецептата е подходяща и за постите, ако в края на готвенето пропуснете лъжицата масло.
Лукът посолявам, претривам и оставям за кратко да си пусне лютивия сок. Така не дразни стомаха. Задушавам го малко под капак, за да може да омекне и да не е съвсем хрупкав - така го харесваме; бързото пържене до зачервяване е в края. Но задължително трябва да се зачерви - карамелизираният лук е много вкусен .Ако харесвате хрупкав лук - пропуснете задушаването му. Гъбите не мия с вода (освен ако не са с много пръст и шума), за да не се напояват - така ще се задушават повече, отколкото пържат. Това се отнася за почти всички гъби, които готвя.
Продукти:
~ 500 г гъби
3 глави лук (~400г)
2-3 с.л. олио
сол на вкус (гъбите не носят на много сол, внимателно )
няколко стръка прясна мащерка, или 1ч.л. суха
2 с.л. соев сос
2 с.л. масло
Приготвяне:
* Лукът се почиства и нарязва на полумесеци.
* Поръсва се със солта ,претрива се добре с ръка и оставя за 20-30 мин.
* Измива се със студена вода и поставя в широк тиган (d ~ 28см. с капак) за пържене заедно с още 50мл вода.
* Пържи се на средна степен на котлона, докато водата се изпари и остане на мазнина.
* Гъбите не се мият почистват се и нарязват на тънки ленти.
* Прибавят се към лука заедно със соевия сос и мащерката и готвят затворени под капак за 4-5 мин.
* Капакът се отваря и отмества - няма да ни трябва повече :)
* Прибавя се маслото, поръсва се още щипка сол за гъбите и пърженето продължава - на средна до силна степен на котлона (разбирайте 2/3 от мощността на котлона) и бърка честичко - докато лукът и гъбите придобият златист цвят (окол 3-4 мин.).
27 ноември 2017 г.
20 ноември 2017 г.
Салата от спанак, домати и сирене
Наскоро се шегувах с двата признати сезона в България и тъй като в момента сме в сезон "е.. ти студа", ще споделя една любима зимна салата - салата от спанак, домати и сирене. Преди 10-на години Мише започна да си прави разни здравословни и ползотворни зеленчукови сокове (от соковете най-бързо се усвояват витамини, минерали... каквото имат там зеленчуците и плодовете) и тъй като не можа да ме убеди да си ги пием заедно , се споразумяхме да включим спанака като салата. Младите листа са крехки и се комбинират много добре с доматите и сиренето, които са основни продукти. Салатата търпи всякакви добавки, които ще допиша по-долу. Най-големият и недостатък е миенето на листата, но и това се преживава в полза на витамините посред зима. Хубавото е, че може да се приготви доста по-рано, а преди хапване да се овкуси и разбърка. Така младите и свежи листа заминават на салата, а дръжките и старите - на сокове, или за готвене, или за някакви банички. А в последните 2-3 години на пазара имаме и бейби спанак, който може да се хапва и с нежните дръжки. Доматите посред зима са дървени безвкусни и я правя или с розови домати, или с едрите черита, които и през този сезон поне имат добър вкус за домат. Тези дни Веси ме подсети , че не съм публикувала в блога и ето я а у нас е готова, нарязана за вечеря, след малко ще залеем с оцет и зехтин.
Точна рецепта няма Основните продукти са:
200 г млади листа от спанак
200г домати
200г сирене
оцет, олио/зехтин и сол
запечени семки - сусам, или белен слънчоглед
Добавките, които много добре се вписат към тази салата са:
различни видове сирене (за мен)
яйце (за авджи Стоев)
обелена, нарязана на дребни кубчета кисела ябълка
авокадо
запечено/сварено пилешко месо без други подправки
Ами това е Зеленчуците се измиват и накъсват, нарязват. Всичко се обърква и ако сложите пилешкото месо - имате дори вечеря.
Различен, но и приятен на вкус дресинг от равни части сок от лимон, сок от портокал, лъжица горчица и зехтин също е много добър, да си знаете !
Точна рецепта няма Основните продукти са:
200 г млади листа от спанак
200г домати
200г сирене
оцет, олио/зехтин и сол
запечени семки - сусам, или белен слънчоглед
Добавките, които много добре се вписат към тази салата са:
различни видове сирене (за мен)
яйце (за авджи Стоев)
обелена, нарязана на дребни кубчета кисела ябълка
авокадо
запечено/сварено пилешко месо без други подправки
Ами това е Зеленчуците се измиват и накъсват, нарязват. Всичко се обърква и ако сложите пилешкото месо - имате дори вечеря.
Различен, но и приятен на вкус дресинг от равни части сок от лимон, сок от портокал, лъжица горчица и зехтин също е много добър, да си знаете !
15 ноември 2017 г.
Дроб сарма с булгур & супа от агнешки дреболии с булгур
Различен прочит на любими мои рецепти с агнешки субпродукти - чорба от агнешки дреболии и дроб сарма. Ако се бях сетила щях да направя и сарма кебап - и було, и дреболии останаха за още една супа от пакета. Разликата е, че този път са приготвени с булгур, който харесах след като пролетта го опитах с печено агнешко месо. Заслужават си своето място като рецепти във всеки блог с преобладаващо месни рецепти, нали нищо, че няма много разлика от приготвянето им с ориз. Ако решите да готвите с булгур, оглеждайте пакетите - има доста видове, които са с дребни и начупени зърна. Този ми е подарък от девойчето ми, която чат-пат ходи в южната ни съседка на пазар :) кръвта вода не става
В месарските магазини се продават агнешки комплекти за такива рецепти :) в тях има черва, бял и черен дроб, шкембе, с малко късмет сърце и бъбрек. Всички те се почистват много добре; червата се обръщат :) за да излезе мръсната част отвън и да се измие хубаво. Обръщането става с тънка пръчка (дълга ок.30см - или дебел шиш за плетене от пластмасовите, на които е отрязан върха), на върха на която се поставя крайчето черво и започва нанизването му по дължината и. Когато цялото черво се наниже на шиша, се хваща онова връхче, което е останало на върха на пръчката и издърпва червото - при това издърпване вътрешната му част става външна и може да се измие, защото знаем какво минава през червата. Измиват се с топла вода, оцет и сода, след което изплакват обилно със студена вода. Същите тия черва аз си отделям и изстъргвам на дъска, за да пълним наденички. Една приятелка наскоро почисти червата за супа, като ги разряза по дължината и съвсем лесничко изми така.
Ако до тук не съм Ви отказала да си готвите супа и дроб сарма :) продължаваме със сварвяането на комплекта. Всички субпродукти се поставят в студена, подсолена вода. Когато започне да завира, на повърхността се образува пяна, която се обира и изхвърля. Един комплект, с тегло около 1,5 кг се вари в 2л. вода с 1 с.л. сол. 10-15 мин. след завирането се изважда черния дроб - на него му трябва малко време за готвене и ако се превари :) освен твърд на вкус е и като трици. След сваряванетото им - проба с вилицата, която влиза лесно в месото - карантията се изважда, охлажда и нарязва съвсем ситно. Разбърква се, за да се смесят различните видове и разделя на 2 или 3 части - за толкова броя готвене. Това количество аз разделих на 3, двете от които сготвих в тези рецепти (всяка за по 4 порции), а третата е замразена. Бульона се прецежда и използва.
Дроб сарма с булгур
Продукти за 4 порции:
~600 г сварени агнешки дреболии
700-800мл. бульон от варенето на карантията
~150 г булгур
1 ч.л.черен пипер
1 малка глава лук, или 5-6 стръка зелен
шепичка сушени листа джоджен/гьозум.
60-80 мл олио
сол на вкус
Зелените подправки тук са сухи. Но в пролетно-летния сезон задължително ползвайте пресни, зелени подправки и лук!
За заливката:
2 яйца
200г. кисело мляко
1 с.л. брашно
щипка сол
Приготвяне:
* Сварената карантия се нарязва на дребно.
* Прибавят се измития булгур, съвсем ситно нарязания лук и стритите листа джоджен.
* Заливат се с горещия бульон и още гореща вода, така че да се получи съотношение булгур-вода 1/3 части.
* Прибавят се солта, черния пипер и пече във фурната на 180*, докато булгура набъбне и водата се изпари- около 30 мин.
* Яйцата се разбиват с киселото мляко, брашното и щипката сол.
* Когато е готова дроб-сармата, заливката от яйцата се разпределя равномерно върху нея и връща във фурната; на средна скара и се пече до зачервяване на заливката.
В месарските магазини се продават агнешки комплекти за такива рецепти :) в тях има черва, бял и черен дроб, шкембе, с малко късмет сърце и бъбрек. Всички те се почистват много добре; червата се обръщат :) за да излезе мръсната част отвън и да се измие хубаво. Обръщането става с тънка пръчка (дълга ок.30см - или дебел шиш за плетене от пластмасовите, на които е отрязан върха), на върха на която се поставя крайчето черво и започва нанизването му по дължината и. Когато цялото черво се наниже на шиша, се хваща онова връхче, което е останало на върха на пръчката и издърпва червото - при това издърпване вътрешната му част става външна и може да се измие, защото знаем какво минава през червата. Измиват се с топла вода, оцет и сода, след което изплакват обилно със студена вода. Същите тия черва аз си отделям и изстъргвам на дъска, за да пълним наденички. Една приятелка наскоро почисти червата за супа, като ги разряза по дължината и съвсем лесничко изми така.
Ако до тук не съм Ви отказала да си готвите супа и дроб сарма :) продължаваме със сварвяането на комплекта. Всички субпродукти се поставят в студена, подсолена вода. Когато започне да завира, на повърхността се образува пяна, която се обира и изхвърля. Един комплект, с тегло около 1,5 кг се вари в 2л. вода с 1 с.л. сол. 10-15 мин. след завирането се изважда черния дроб - на него му трябва малко време за готвене и ако се превари :) освен твърд на вкус е и като трици. След сваряванетото им - проба с вилицата, която влиза лесно в месото - карантията се изважда, охлажда и нарязва съвсем ситно. Разбърква се, за да се смесят различните видове и разделя на 2 или 3 части - за толкова броя готвене. Това количество аз разделих на 3, двете от които сготвих в тези рецепти (всяка за по 4 порции), а третата е замразена. Бульона се прецежда и използва.
Продукти за 3-4 порции:
500 г сварени агнешки дреболии (комплект)
олио и масло по 50гр.
1 съвсем малка глава лук
1 малък морков
1 чушка
4-5 стръка пресен джоджен, или 1 с.л. сух
~ 120 г булгур
сол на вкус
2-3 с.л. кисело мляко
1 с.л. брашно
1 яйце
Приготвяне:
*Дреболиите (нарязани вече) се поставят в тенджера и заливат с около литър вода и ~ 500мл бульон от варенето им.
* Прибавят се ситно нарязания лук, морков, чушка и олиото, посолява се - на вкус (бульона и карантията са варени със сол).
* Оставя се да къкри около 15 мин.
* Прибавя се измитият булгур и вари до набъбването му и омекване (около 20 мин.)
* Прибавя се джоджена - ситно нарязан, или стрит и тенджерата се отмества от котлона
* Яйцето се разбива с брашното и киселото мляко.
* Застройва се, прибавяйки към сместа по малко от супата при непрекъснато бъркане. Когато купата със застройка се напълни, сместа се връща обратно в тенджерата и разбърква.
* Прибавя се маслото, разбърква се и сервира гореща :) по желание с люта чушка
При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица.
Продукти за 4 порции:
~600 г сварени агнешки дреболии
700-800мл. бульон от варенето на карантията
~150 г булгур
1 ч.л.черен пипер
1 малка глава лук, или 5-6 стръка зелен
шепичка сушени листа джоджен/гьозум.
60-80 мл олио
сол на вкус
Зелените подправки тук са сухи. Но в пролетно-летния сезон задължително ползвайте пресни, зелени подправки и лук!
За заливката:
2 яйца
200г. кисело мляко
1 с.л. брашно
щипка сол
Приготвяне:
* Сварената карантия се нарязва на дребно.
* Прибавят се измития булгур, съвсем ситно нарязания лук и стритите листа джоджен.
* Заливат се с горещия бульон и още гореща вода, така че да се получи съотношение булгур-вода 1/3 части.
* Прибавят се солта, черния пипер и пече във фурната на 180*, докато булгура набъбне и водата се изпари- около 30 мин.
* Яйцата се разбиват с киселото мляко, брашното и щипката сол.
* Когато е готова дроб-сармата, заливката от яйцата се разпределя равномерно върху нея и връща във фурната; на средна скара и се пече до зачервяване на заливката.
11 ноември 2017 г.
Филе от африкански сом
Силно се надявам и фермата за тихоокеанска кохо сьомга в с. Горни окол идните години да започне да вади голям добив, та най-после и цената на тази любима ми риба да падне
Продукти за 4 порции:
1кг филе африкански сом
1 скилидка чесън
по 1 ч.л. мащерка и черен пипер
по 2-3 лъжици олио и сок от лимон
сол
няколко листа салвия и резена прошуто
Приготвяне:
* Филето се нарязва на по-дребни парчета.
* Скилидката чесън се пасира и смесва с подправките, олиото и лимоновия сок.
* Парчетата риба се поставят в купа и към тях се прибавя горната смес. Оставя се за 15-на мин в хладилник.
* Фурната се загрява на 200*.
* Парчетата риба се нареждат върху хартия в тава за печене (може и направо в тавата, но се налива ~100мл вода
* Ако ще се завива риба в прошуто - сега е момента :) всяко парче риба в лист прошуто и вътре скрито листенце салвия.
* Пекат се в загрятата вече фурна за ок. 12-15 мин
Сервират се с гарнитура по избор - тук е картофено пюре - от обикновени и сладки картофи.
Абонамент за:
Публикации (Atom)