Рибата е храна, която често присъства у нас, но рядко се отбелязва случая, защото рецептите, по които приготвям не са много - пържена, плакия, печена и сурово-солената.
Тази рецепта е малко по-различна, макар, че пак има и пържене и печене Ама пък е вкусна, гарантирам
Сметаната. На половината риба не сложих сметана, че мъжката третина у нас не смесва риба с млечни продукти.
Продукти за 4 порции:
1 кг. рибно филе (охладено; ако е замразено няма да стигне за четирима)
100 мл течна готварска сметана
сотирани или пържени картофи
ок. 100-150 гр. кашкавал, моцарела или друго подобно (аз обрах каквито парчета имаше от тези, включително парче не много узряло едамер)
копър, черен пипер, 2-3 лъж. лимонов сок, 2-3 лъж. олио/зехтин
брашно за рибата с лъжица чесън на прах в него
2-3 с.л. масло
лимон, домат, каквото има за гарниране
Приготвяне:
* Филетата се посоляват и поръсват с черен пипер, заливат се с лимоновия сок и олиото.
* Съда се завива със свежо фолио и прибира на студено за час.
* Изваждат се, отцеждат добре и овалват от двете страни в брашняната смес; нареждат в тава (върху хартия за печене или алуминиево фолио) и пекат в загрята фурна на 180* - около 20-30 мин.
* През това време се приготвят картофите. Рецептата е там горе, в продуктите :) но аз имах готови, останали от предната вечер.
* В тиган се загрява половината част от маслото; поставят се и половината парчета риба (ако е широк пък - всичко наведнъж), залива се със сметаната (това количество е за половината риба), загрява, докато клокне сметаната и оставя да къкри 3-4 мин. открито.
* Върху рибата се разпределят картофите, поръсва копър, а върху тях - кашкавала (или...) нарязан на филии. Тигана се затваря с капак и задушава 5-6 мин.
* Поднасят се с парчета лимони, домати, или ............... може и чаша вино, к*пък, много добре се връзват