или иначе казано Соленки от парено тесто със сирена. Наименованията на различните продукти от парено тесто съм ги "бистрила" тук при профитеролите. Простичко обяснено са соленки от парено тесто със сирене всякакво, които за пръв път правих по рецептата на Ели, но тези соленки си имат наименование - гужери; гужер. Малки пухкави хапки, които са още по-вкусни, ако се и напълнят с някаква плънка. Пак със сирене например :) Чудесни за закуска, за хапване с чаша вино, или със бира. За пикантност могат да се поръсят с лют червен пипер преди печене, което рядко правя - обикновено поръсвам със семена някакви.
Продукти за тестото - дозата е за две тави на фурната:
200 мл прясно мляко
100 мл вода
150 г масло
щипка сол
300 г. сирена - тук са кашкавал, овче сирене, чедър и кефалотири (гръцко твърдо, подобно на пармезан). Каквито и да са сирената - трябва да са твърди.
5-6 яйца.
2 чаши / по ~ 240 мл / брашно
По желание:
1 яйце за намазване
семена за поръсване - мак, ким, сусам
Приготвяне:
* Водата с млякото и маслото с щипката сол се кипват в дълбока и висока тенджерка;
* Отмества се от котлона.
* Брашното се прибавя на 2-3 пъти и бърка с дървена лъжица или шпатула , докато започне да се отлепва от стените на съда и се събере на топка.
* Оставя се да изстине и едно след друго се прибавят яйцата, като след вяко се разбърква добре, докато го поеме - най-лесно е с миксер, но мое и с тел за разбиване на яйца.
* Прибавят се настърганите сирена и обърква с лъжица.
* Фурната се загрява на 220*
* Тавите за печене се застилат с хартия, или намасляват.
* С шприц или лъжица се оформят топчета върху хартия за печене.
* Намазват се с разбитото яйце, поръсват със семената - така връхчетата от шрпицоването се притискат леко надолу и не изгарят при печене.
* Пекат се в предварително загрятата фурна до зачервяване .
* Оставят да изстинат напълно. Могат да се напълнят топли - с шприц с тънък накрайник, а могат и студени - като се цепнат през средата. Всякак са вкусни :) Плънката тук е крема сирене с подправки.