Заглавието горе е съвсем леко подвеждащо, тъй като рибата, преди да се пече във фурната е запържена за кратко - не повече от минута, колкото да стегне панировката. Филето вътре остава съвсем сочно, не се изсушава, а самата панировка е от бира и брашно подходяща за хора като авджи Стоев, които не смесват риба с млечни продукти и яйца. Гарнитурата е класика - картофено пюре, или картофена салата, а най-подходящият и бърз сос е: равни части лимонов сок и зехтин, пасирана скилидка чесън и щипка-две копър. Тук е със сос Ремулад, който моята особа уважава много за пиле и риба. Рибата може да се маринова за 12 часа, но може и за час - напълно достатъчно е деликатното рибно филе да се овкуси. За предпочитане е охладена риба, но ако няма и ползвате замразена - оставете да се размрази добре и попийте месото с кухненска хартия, за да се отцеди максимално от водата.
Продукти за 4-5 порции: ~ 1,2 кг охладено рибно филе (херинга е тук, но става с всяко бяло рибно филе)
сок от 1 лимон
2 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус :)
за панировката:
150 мл бира
150г брашно
щипка сода за хляб - с 2 пръста :)
3 с.л. соев сос
5-6 с.л. олио
Приготвяне:
* Рибата се нарязва на порции - колко са по-дребни парчетата, толкова повече хрупкава коричка има.
* Подправя се със сол и пипер на вкус; залива се със сока на лимона и олиото и прибира в хладилник за поне 1 час.
* Брашното се смесва със содата за хляб. Прибавят се бирата и соевия сос и разбърква, докато се получи каша - почти като палачинкова смес е.
* Фурната се включва на 200*.
* Лист хартия за печене се поставя в тавата (широка, ползвам тавата на фурната).
* Олиото се загрява в тиган - на 2/3 от мощността на котлона.
* Рибните филета се потапят в готовата за паниране смес, отцеждат и пържат в загрятата мазнина - за по минута от двете страни, не повече - и веднага изваждат в приготвената с хартия тава.
* Когато всички филета са запържени и извадени, тавата се прехвърля във фурната (която трябва да е загряла на тези 200*) и пекат около 12-15 мин.