27 юни 2018 г.

Панирано рибно филе на фурна

        Заглавието горе е съвсем леко подвеждащо, тъй като рибата, преди да се пече във фурната е запържена  за кратко -  не повече от минута, колкото да стегне панировката. Филето вътре остава съвсем сочно, не се изсушава, а самата панировка е от бира и брашно  :smile1: подходяща за хора като авджи Стоев, които не смесват риба с млечни продукти и яйца.  Гарнитурата е класика - картофено пюре, или картофена салата, а най-подходящият и бърз сос е: равни части лимонов сок и  зехтин, пасирана скилидка чесън и щипка-две копър. Тук е със сос Ремулад, който моята особа уважава много за пиле и риба. Рибата може да се маринова за 12 часа, но може и за час - напълно достатъчно е деликатното рибно филе да се овкуси. За предпочитане е охладена риба, но ако няма и ползвате замразена - оставете да се размрази добре и попийте месото с кухненска хартия, за да се отцеди максимално от водата. 
Продукти за 4-5 порции: 
~ 1,2 кг охладено рибно филе (херинга е тук, но става с всяко бяло рибно филе) 

сок от 1 лимон

2 с.л. олио 
сол и черен пипер на вкус :)  

за панировката: 

150 мл бира 
150г брашно 
щипка сода за хляб - с 2 пръста :) 
3 с.л. соев сос 

5-6 с.л. олио 


Приготвяне

* Рибата се нарязва на порции - колко са по-дребни парчетата, толкова повече хрупкава коричка има. 
* Подправя се със сол и пипер на вкус; залива се със сока на лимона и олиото и прибира в хладилник за поне 1 час. 

* Брашното се смесва със содата за хляб. Прибавят се бирата и соевия сос и разбърква, докато се получи каша - почти като палачинкова смес е. 


* Фурната се включва на 200*.

* Лист хартия за печене се поставя в тавата  (широка, ползвам тавата на фурната).
* Олиото се загрява в тиган - на 2/3 от мощността на котлона. 
* Рибните филета се потапят в готовата за паниране смес, отцеждат и пържат в загрятата  мазнина - за по минута от двете страни, не повече - и веднага изваждат в приготвената с хартия тава. 
* Когато   всички филета са запържени и извадени, тавата се прехвърля във фурната (която трябва да е загряла на тези 200*) и пекат около 12-15 мин. 



8 коментара:

  1. Звучи и изглежда красиво и неустоимо апетитно...
    още една страхотна идея с чудесна рецепта, Пепи!
    А днес, 29 юни, специален поздрав и честит имен ден!
    С най-сърдечни пожелания за здраве, късмет и закрила,
    много радост, вдъхновение и успехи, щастие и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз сърдечно благодаря за поздравите, Диди!
      Хубав да е юли за теб :)

      Изтриване
  2. О, Пеп, зло ад те забрави - да ти е честито името на патерица, пък и някое внуче мож да кръстят на тебе

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, може, Веси :) Радост е за всеки! Но най-голямата радост ще да е внучето, пък всеки с името си идва, нали знаеш :)

      Изтриване
  3. Пепи,
    и в нашия дом не консумираме риба заедно с млечни продукти и яйца.Чудесен избор за лек обяд или вечеря.На патерица честит имен ден.Да си носиш името със здраве , бъди благословена !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. А може ли да се пропусне момента с пърженето и да се запекат направо във фурната? Дали ще се получи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може. Загрявате тава с мъничко мазнина в нея във фурната. Приготвяте си филетата и когато и панировката е готова, изваждате горещата тава, бързо потапяте филетата в панировката и нареждате в тавата. Връщате във фурната веднага. Целта е да си остане добре загрята и за да започнат да се запичат бързо.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...