Преди почти две и половина години се "срещнах" в Петерхоф с традиционния за бившите съветски републики борш/борщ. В ресторанта, където го опитах (опитах е точната дума, обикновено си изяждам всичко ) сервитьорката остана изненадана, че май само аз не си го изядох. Но и той си беше бистра и рядка червена вода, с малко червено цвекло, зеле и моркови вътре, дори без картофи и никаква мазнина. На въпроса "Вам не понравилсь?" отговорих честно "Нет, не понравился" и си обещах един ден да пробвам да го сготвя в къщи. Не знам Вие как го готвите борша, но при мен нужните съдове са поне 3 :) тенджери и касероли. Следващият, който ядохме вече в Москва "подкрепи" това ми решение - не само бе по-гъст, но и с месо :) и прилично вкусен. Според Сталик Ханкишев, в енциклопедията определението за борщ е "Суп на мясном бульоне с капустой и свеклой". Ето защо не ми е харесал онзи, първия, в Петерхоф :)
С течение на времето го бях позабравила, а в един от редките пъти, когато се сещах за него и уведомявах авджи Стоев, че ще готвя, той ми отбиваше мерака, че тази супа трябва да се яде само на руска земя.... Тази есен ми дойде музата :) и от миналия месец го правя 3 пъти, харесва ми как се получава, още повече, че и Мише си го хапва. И за да е по-вкусен, варя парчето месо с кокал, ползвам месо колкото ми трябва според другите продукти, а бульонът го редуцирам, за да стане по-силен. Вкусен Зеленчуците :) Ако ми дойдат в повече сварените зеленчуци (зависи от големината на зеленчуците и колко ще изври водата - все пак няма да ядем манджа, а борш ), просто изваждам 2-3-4 лъжици, отцеждам ги добре, за да остане бульонът от тях в борша и.... тъй като често слагам в тестото за хляба сварени картофи, или моркови - пасирам тази смес и слагам в тестото. Но вие може да си я изхвърлите ... Продукти за 5-6 порции:
ок. 700-800г шарено свинско месо с кост ( ок 1/2 от количеството да е месо)***
1 глава червено цвекло - ок 250г
2 малки, до средни моркова :)
2 средни картофа
1 малка глава лук
ок 70-80 мл олио
3-4 скилидки чесън
ок 200 г зеле (сърцевината е по-крехка)
2 с.л. доматено пюре
1 лимон
2-3 с.л. оцет
10-на стръка магданоз (една шепа листа)
3-4 стръка копър
2 с.л. захар
1 с.л. сол /на вкус
1 ч.л. черен пипер
2 малки дафинови листа
още 2 скилидки чесън, чаена лъжица захар и сок от половин лимон
Заквасена сметана за сервиране
***Ако искате бульонът да е хубав и силен, може да сложите 1,5-2кг. кокали с малко месо по тях. За супата трябват ок 300-400г чисто месо, но повечето кокали ще го направят по-хубав. А кокалите и месото могат да бъдат свински, телешки, агнешки....
Приготвяне:
* Месото се поставя да се вари в 2 л. студена вода. Когато започне да завира се отпенва, посолява и оставя да се вари на ниска степен на котлона, в затворена с капак тенджера, докато месото се свари.
През това време се подготвят зеленчуците:
* Цвеклото се бели и настъргва на средно ренде (може с ръкавици, че доста боядисва :) )
* Поставя се в малка тенджера, заливат се с оцета и изцедения сок от лимона и поръсва със захарта.
* Разбърква се и залива с малко вода - около 150 мл.
* Цвеклото се задушава под капак, на ниска степен на котлона, докато омекне - около 20 мин. За това време водата/и отделеният от него сок не се изпаряват съвсем - трябва да остане малко течност в съда.
* Лукът и чесънът се нарязват и запържват за минутка в олиото в отделен съд/ тиган, касерола, или тенджерка.
* Прибавя се настърганият морков и всичко запържва/задушава под капак за 5-6 мин.
* Подправя се с черен пипер и малко сол (бульонът е солен, затова само щипка сол)
* Прибавя се доматеното пюре и заедно с останалите продукти се задушава още 5-6 мин. През това време продуктите в тигана се разбъркват 2-3 пъти.
За сваряването на месото са необходими около 60 до 80 мин. Затова може да сложите месото да се вари, а след 30 мин. да започнете със зеленчуците, за да може когато е готово месото да са готови и зеленчуците.
* Свареното месо се изважда и накъсва/нарязва на ситно.
* Зелето се нарязва съвсем ситно.
* Картофите се белят, нарязват на дребни кубчета, измиват и заедно с нарязаното зеле се прибавят към врящия бульон. Тук се прибавят и дафиновите листа.
* Варят се до омекването им - ок. 15 мин. Бульонът трябва да е останал ок. 1,5л.
* Прибавят се задушените зеленчуци от тигана - лук и моркови с доматеното пюре и разбърква;
* Прибавя се и задушеното цвекло и месото и оставя да къкри заедно за 4-5 мин.
Тук е моментът да прецените желаната гъстота на борша - ако бульонът е изврял повече - прибавете вода; ако ви се вижда рядък - включете котлона на силна степен, за да изри малко вода, но не повече от 5-6 мин. При мен обаче си се получава добре :) имайки предвид, че според украинците добрият борш е този, в който лъжицата стои права те у нас и супите според Мише такива трябва да са. * Прибавят се нарязаните на ситно копър и магданоз, а допълнителните скилидки чесън се счукват в хаванче, заедно с няколко листа магданоз, смесват се с последния лимонов сок - от половин лимон и захарта и изсипват в борша.
* Тенджерата се оставя затворена за поне още 2-3 часа :) според Серж Маркович - да отлежи и да се омешат по-добре ароматите на зелечуците.
* Сервира се с още малко поръсен магданоз по желание,но задължително с квасена сметана.