И с пенливо вино. И шпикован със скилидки чесън.
Отдавна се каня да споделя тази ми "гениална" идея за печене на месо с пенливо вино. Сигурна съм, че в почти всеки дом от време на време се появява някоя бутилка - къде от празник, къде от Нова година и се чудите какво да го правите. Лично аз след всяко отваряне на бутилка пенливо вино си обещавам да направя френска лучена супа, но за съжаление доброволци за яденето и не намирам ( а е супа, все пак, не порция пържени картофи). В последните 2-3 години пенливото вино у нас е Просеко - ако се сетите, потърсете го - наистина е приятно и за пиене и за готвене :)
Малко информация за него: Просеко е вид пенливо вино - долу горе толково популярно, колкото и виното Шампанско (за истинското говоря). Шампанското идва от Франция, областта Шампан и може да бъде бленд, или едносортово вино, направено от Шардоне, Пино Ноар и Пино Мьоние. А Просеко е от Северна Италия, областта Венето и се прави от сорт Глера (просеко). Методът за производство и на двата вида пенливо вино е различен - основно втората ферментация. Казват, че и на вкус са различни, но все още не съм опитала истинско Шампанско от Шампан :) Но пък мога да Ви предложа да опитате Снежно вино от кралската изба от Балчик - неповторим вкус .... (имат и онлайн магазин, от там си зареждам) и за разлика от пенливите вина то никога няма да има шанс да сготвя с него :)
Ако Ви примамва мръвката от екрана - пенливото вино може да замените с равни части газирана вода и бяло десертно вино. Но не и сайдер :) доста сладък идва на вкус за месото, пробвала съм - не ми харесва. А иначе приготвянето е в плик - от поредицата бързи месни основни :) печени в плик мръвки.
Продукти: 1 джолан ~ 1,5 кг
по 1 каф. лъжица сол и смлени черен пипер, кимион, кориандър
по 1 с.л. червен пипер и брашно
6-7 скилидки чесън
200 мл пенливо вино
и плик за печене :)
Приготвяне:
* Обелените скилидки чесън се мушват :) (шпиковат) в месото на няколко места.
* Подправките се смесват и поръсват върху месото. Потупват се с длан, за да останат по месото :)
* Месото се поставя в приготвеният плик за печене.
* Внимателно се налива виното така, че да не отмие подправките от месото.
* Пликът се завързва, поставя се в тава и заедно с нея - във фурната, на 160* .
* Пече се ~ 3 часа. Когато се извади, пликът се срязва и изважда месото. Тъй като останалият сос е много вкусен, може внимателно да се изсипе в малка тенджерка/късерола и сгъсти с лъжица царевично нишесте.
Гарнитурата е от задушени моркови и броколи с масло.
Продуктите са: 2 моркова, глава от 300г броколи, 2 лъжици масло, 3 скилидки чесън
В подсолена вода се кипват за 3-4 мин. почистените и нарязани (на пръчици тук) моркови. Прибавят се накъсаните на розички броколи и варят заедно още 2 мин. Отцеждат се и веднага заливат със студена вода. Прехвърлят се в тиган, заедно с маслото и смачканите цели, необелени скилидки чесън. Пържат се, докато водата от зеленчуците се изпари напълно.