Много обичаме свински ушета. Всякак приготвени, но най-си обичаме тези две рецепти,
Свински ушета на скара
Необходими са ни:
5-6 броя свински уши
2-3 глави лук
магданоз, лимон и бира
Как да си ги приготвим:
В месарските магазини продават свински уши, които не се знае от колко старо грухче са . Затова е добре предварително да сварим за малко ушите. Обикновено 30-40 минути са достатъчни, не трябва да са добре сварени, а да останат леко жилави.
Изваждат се и оставят да се отцедят за малко, нарязват се на ивици - от тънката част към дебелата - но не до края, а в дебелата част остават цели
Поставят се на скара и пекат от двете страни до запичането им. При печенето се поръсват един-два пъти с бира. След като са готови се нарязват на хапки /или пък на едри ивици/ и поставят в чиния.
Гарнират се с парчета лимон, нарязан лук и магданоз.
***Ако нямаме възможност за скара, може да се направят и в тавата – сварени, нарязвам на ивици и поставяме заедно с 4-5 лъж. от бульона в който са се варили и 4-5 лъж. бира. Пекат се на макс.степен под горен реотан /или на функция грил.
След изваждането им от тавата - по същия начин се овкусяват с лука, магданоза и лимона.
В редки случаи, когато много бързаме да си ги хапваме - направо в тигана, да се "завъртят" 3-4 пъти, със соев сос, колкото да се омешат :)
***Задължително е хапването им с бира, особено през летния период.
За зимния, да си призная честно - бирата пак повече им върви, отколкото виното. Но въпрос на вкус.
Другия вид мезенце от ушенце са тези
Свински ушета в чили сос
Необходими продукти за 3 порции са:
отново свински ушета - 4 бр. неголеми
1 ч.ч. кетчуп /ако е домашен/, или 1 ч.ч. гъст доматен сок с 1 к.л. захар, 1 с.л. оцет и и зърна карамфил.
1 глава чесън
1 каф.л. лют червен пипер
Приготвяне:
* Ушите се сваряват до готовност в подсолена вода. Отцежзат се /запазва се ок. 1/2ч бульон/
* Нарязват се на дребно / на ивици ги предпочитаме / и поставят в загрят и.тиган да се запържат за 5-6 мин.
* Прибавя се отделения бульон, кетчупа или доматения сок с останалите подправки, чесъна - счукан и така задушава за 10-15 мин., докато соса се сгъсти.
Много пикантни и с интересен вкус
Също толкова вкусно е и със сварени, обезкостени свински крачета. А боб с уши или крачета е вече..... друга работа.