Хич не и е сезона за правене сега, но сега ми остана време. Пък и който си е направил и затворил в бурканче, може да си хапва
Продукти за 2-3 порции:
400 г бамя (дребничките са най-вкусни)
за дресинга :
сокът на 1 лимон
40-50 мл оцет
50 мл зехтин/олио
2-3 ск. счукани чесън
2 малки (1 голяма) глави ситно нарязан лук
щипка сол
щипка захар
магданоз
Приготвяне:
* Бамята се опуква на скара (или изпича парче фолио, поставено на котлона; или на сухо в тиган с тънко дъно - тези двата варианта са за в краен случай)
* Продуктите за дресинга се разбиват хубаво; лука се добавя накрая
* Изсипва се в купа с капак
* Готовата изпечена бамя се прибира в купата и затваря да се задуши за поне 10 мин.
* При сервиране се поръсва със ситно нарязания магданоз
***По желание може да се затвори в буркани, като на всеки един 0,800 л. буркан се постави по 1 аспирин, или необходимото количество натриев бензоат. Е, не е като прясно приготвена, но за зима - ядва се
***По желание може да се затвори в буркани, като на всеки един 0,800 л. буркан се постави по 1 аспирин, или необходимото количество натриев бензоат. Е, не е като прясно приготвена, но за зима - ядва се
Рецептата е от тити, от форума на бг-мамма
Няма коментари:
Публикуване на коментар