24 февруари 2017 г.

Телешко задушено с картофи и карамелизиран лук

       Младо и крехко телешко месо трудно се намира у нас. Факт. В голяма част от месарските магазини продаваното за телешко е няколко поколения по-старо и най-добре се готви, когато се смели на кайма :) И етикетите с "прясно охладено" са много подвеждащи, тъй като голяма част (от всичкото месо, не само телешкото) е  "прясно размразено" - ако се случите рано сутрин в магазин, все ще случите на някои от месата, все още с леда по тях. За щастие, в последните 2-3 години се намира и истинско телешко, младо, което се готви сравнително бързо. Просто трябва да обиколите повече месарници  и ще попаднете на истинско телешко месо. За София мога да препоръчам "Вашата месарница" и "Партньори 97",  за Стара Загора магазин Риц, но за другите градове :) нямам информация. Млечно телешко (това не означава съвсем младо теле, а теле, което се храни с мляко) има и в Метро, но цената му там е повече от висока за масовия потребител. Лично на мен най-много ми харесва вратното месо :) , но то пък се намира още по-рядко. 
      Ако обаче не сте сигурни във възрастта му,  пригответе се за малко по-дълго готвене -  задушено, където сухото телешко месо няма да изсъхне, а ще се задуши под карамелизирания лук и фолиото. Задължително запечатано в мазнина преди готвене, разбира се.  По този начин отдавна правя сходното глиганско месо и никой няма оплаквания, че му е жилаво, или сухо. Крехко, топящо се в устата червено месо.
      Карамелизиран лук и друг път съм писала, че си правя, когато имам повече свободно време и затварям в бурканчета, още врял, за да се вакумира и издържи няколко седмици в хладилника. Защото имаме няколко любими манджи, в които го влагам. 

Ето рецептата за това крехко

задушено телешко месо с картофи и карамелизиран лук 

Продукти за 6-7 порции:
1.3-1.5 кг.  телешко месо 

3-4 с.л. олио 

7-8 средни картофа
1-2 моркова  за цвят
3-4 лъж. доматен сос 
2 с.л. универсална зеленчукова подправка (или 1/2 връзка магданоз, 1 чушка и парче целина) 

сол на вкус (подправката е солена)

за карамелизирания лук:
~ 600-700 г. лук
~100мл червено вино
3-4 с.л. оцет
50-60г масло и 1-2 с.л. олио 

2 равни с.л. мед, или захар
сол на вкус,  черен пипер и щипка риган

Приготвяне: 

* Месото се нарязва на големи парчета- примерно като пръстите  на ръката. 
* Овалват се в брашно. 
* В широк тиган се налива олиото и месото запържва/запечатва от всички страни за по минута. Изважда се в тава, в която после ще се прибавят и останалите продукти за готвенето - т.е. голяма :) около 2,5 л. 
* Картофите се белят, нарязват на едри парчета и заедно с морковите прибавят в тавата около месото. Налива се 700-800мл вода. 

* През това време се приготвя карамелизираният лук: нарязва се на полумесци, посолява и претрива добре с ръка - така се готви по-бързо.
* Слага се  заедно с маслото и олиото в  тиган или тенджера (с капак) на котлона, и се задушава на слаб котлон, под капак, докато се изпари водата, която си е пуснал лука при осоляването.
* Когато остане на мазнина се прибавя оцета;  малко по малко се прибавя от виното, докато го поеме всичкото и остане пак на мазнина. Поръсва се захарта/меда и ригана и когато лука е вече карамелизиран - съвсем леко покафенял, освободен от собствените си захари и с  помощта на вложената захар Smile и останал само на мазнина -  значи е готов.   


* Универсалната подправка и доматения сос се смесват  с 3-4 лъжици вода и солта - ако е без подправка обикновено трябва 1 равна с.л. сол, ако е с подправката - 1 ч.л. сол.  Това смесване го правя в тигана от запържването на месото, за да може да се оберат и дребните парченца от карамелизацията му :)   
* Върху месото и картофите се разпределя готовият карамелизиран лук. 
* Върху него се налива  сместа :) с доматеното пюре. 
* Тавата се завива плътно с алуминиево фолио (да се запечата добре) и поставя във фурната да се готви - за 30 мин. на 200*, след което градусите се намаляват на 160 и готви 1,5 до  2 часа, ако не сте сигурни във възрастта на телето :)  Ако месото е от млечно телешко е готово за 1 час. 

17 февруари 2017 г.

Свински руладини със сушени кайсии и печен лук

      Руладините настрани, но мога да кажа, че правя много, много вкусни броколи с масло  На бас, а  :wink1:  Идеята за тези рулца от свинско месо със сушени кайсии печен лук е съвсем тривиална - преди 10 дни ги хапвахме на вечеря  в един ресторант. Авджи Стоев  естествено отдели сушените плодове, но това не попречи да ги приготвя в къщи - той и тук си ги отдели. Затова  пък младите хора много харесаха новия вкус със месото. Бих ги направила в предните почивни дни, но купените кайсии се оказа  вкусни :girl_haha: и свършиха още преди да е свършил работния ден, в който ги купих. 
      Вместо на руладини може да се завие едно голямо руло,  с плънка не само в средата и  да се изпече за по-дълго време,но така имаме повече  фина коричка по месото. Избрала съм месото да бъде от врат, тъй като е сочно и крехко, но може да бъде шарено от плешка, или бут, а ако обичате по-сухо месо - от филетата. Месото, нашарено с мазнина  остава сочно и не изсъхва по време на печене.  А сладко-киселят вкус на кайсиите му приляга много добре. 

 
Руладини от свинско месо със сушени кайсии печен лук 

Продукти за 4 порции: 
~ 1,2 кг цяло парче свински врат 
любима подправка за печено месо ( моята е смес от кимион, черен и червен пипер, сол, маааалко кориандър, чесън на прах/гранули)

4 глави лук 
~250 г сушени кайсии 

150 мл бира 

2-3 лъжици брашно 
2-3 лъжици олио 

за гарнитурата: Задушени броколи и моркови с масло 
1 глава броколи ~ 600г 
~ 200 г дребни моркови 

60г масло 
сол 
1-2 скилидки чесън/или чесън на гранули  
Приготвяне: 
* Месото се изрязва с нож на голям лист,  с дебелина около 1,5 см. Лесно се прави -  притиска се с лявата длан отгоре, а с дясната и с остър нож  :girl_prepare_fish: започва да се изцепва от него месо, с дебелина ~ 1,5 см. и така се върти по парчето месо, докато свърши. Получава се един голям лист месо, който е подходящ за голямо руло, но за нашите руладини се разделя на 3-4 части. 
* Покрива се с парче свежо фолио и начуква - не толкова да изтънее още, колкото да се окрехкоти месото. 
* Подправя се  и прибира  в хладилник  за няколко часа ( при мен се случи за 36 часа) 
* Някъде през това време се приготвя печеният лук - в парче фолио се завиват почистените глави и пекат във фурната, докато омекнат - около 60 мин. на 180*. Може да си изпечете повече глави лук, защото има една салата от печен лук, овкусен само с оцет, олио и сол, която като малка много обичах и докато зимата не си е отишла може да опитате. 
* Месото се изважда от хладилника. Разстила се върху лист свежо фолио (по-малко цапащо е) 
* В единият   край на всяко парче се нареждат ред кайсии (по една :girl_haha:  тези, които виждате на готовите са за мен и са по две)  и парчета от печения лук. 
* Завива се на стегнато руло и  "зашива" с клечки за зъби или завързват с конец).  
* Така оформените рула се овалват в брашно, изтръскват от излишното и запържват/запечатват в олиото  за по минута-две отвсякъде. 
* Изваждат се - направо в плик за печене (или в тава).  
* Налива се бирата, завързва се плика  (или завива тавата с фолио, но ако е в тава ще трябва още толкова количество вода) 
* Пече се в загрятата вече фурна на 170* около 90 мин. 
* Изважда се и оставя за 10-на мин., преди да се извади от плика и нареже.  
През това време се приготвя гарнитурата:
* Морковите се почистват, нарязват и поставят в около 1,5 л. подсолена вода да се варят. 
* Главата броколи се накъсва на розички. Поставят се във врящата вода 10 мин. след като морковите са се варили. 
* Варят се заедно още 4-5 мин и отцеждат. 
* В тиган се запържват маслото и фино счуканите/пасирани скилидки чесън за минута. 
* Прибавят се зеленчуците и запържват за 2-3 мин. - докато поемат добре маслото и аромата на чесън. 
Следва позиционирането в чинията :) 2-3 парчета от руладините, 2-3 лъжици розички и няколко моркова за цвят :)
Да ви е сладко! 





14 февруари 2017 г.

Бадемово-боровинков маслен сладкиш

      Изобщо не сме в сезона на боровинките, но който  си има кутии със замразени, може да си го направи :) Естествено малко се губи цвета на сладкиша при печенето на замразените боровинки в тестото, но това са подробности :)  Предният път го правих със сушени черни боровинки, които бяха достатъчно сочни, не като червените стафиди :) но замина на гости без документация.
      Маслен сладкиш -  наслада за небцето и компания за чаша кафе, или чай :) ако следвате съвета ми сутрин ще пиете чаша кафе с него, а следобяд - чаша чай с още три парчета :) 
      И поредната рецепта с  брашното на София мел - този път - микс за кексове. Специален микс за кексове и сладкиши, без да се налага прибавянето на набухватели - сода, бакпулвер, или мая.
Продукти: 
240г  захар 
4 яйца (или 5 малки) 
180 г меко масло 
280 г брашно пшенично брашно  - София мел смес за кекс ***
1 ч.л. бадемова есенция 
1 ч.ч. боровинки 
1 ч.ч. филирани бадеми 

***Ако брашното не е за кекс (с набухвател), към брашното се прибавя 1 ч.л. бакпулвер 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 180оС (без вентилатор).
* Тава за печене с размери ~ 33/22 см. се намаслява, или застила с хартия за печене. 
* Яйцата и захарта се разбиват с миксер за 5-6 мин. - сместа си увеличава обема и избледнява. 
* Прибавя се мекото масло и бие още 2-3 мин. 
* Прибавя се брашното и разбърква с миксера на бавна скорост, докато сместа поеме  цялото количество. 
* Прибавят се есенцията и боровинките; обърква се отново внимателно. 


* Сместа се изсипва в тавата за печене и заравнява отгоре. 
* Филираните бадеми се поръсват равномерно по цялата повърхност. 

* Пече се в загрятата  вече фурна за около 40 мин. - пробата с дървено шишче е най-сигурна. 
* Изважда се и оставя да се охлади напълно, преди да се извади от тавата (с хартията), или да се нареже, тъй като маслените сладкиши винаги са много крехки :) 

11 февруари 2017 г.

Крем-супа с варива (микс за супа) и палачинки от боб мунг

      По средата на зимата сме, а през зимата супите присъстват много често на трапезата ни. Питателни и калорични те ни предпазват от настинки и осигуряват нужната на организма храна. В супите обаче често малките (и не толкова малки) деца побутват зеленчуците, затова най-добрата супа, в която да  скриеш много зеленчуци е крем-супата. Гарантирано наситена с ароматите на зеленчуци и гъсти, засищащи с плътната си,  кадифяната текстура, обогатени със сметана. "Сметанова супа" е буквалния превод от английски - cream soup и съвсем не означава само сварени и пасирани зеленчуци.  
      Такава е и днешната крем супа от варива и зеленчуци. Варивата са много полезни, тъй като са богати на белтъчини, въглехидрати и фибри, а бедни на мазнини. В микса за супи на Фамилекс са подбрани червена леща, сух грах (богати на фибри и минерали ) и соя - царицата на варивата, с много голяма хранителна стойност.  
      И ще я  сервираме след едни палачинки от боб мунг, който във вид на кълнове тази зима ми е ценна добавка към салатите. Палачинки, намазани с крема сирене и гарнирани със сушени домати. Които са и едно чудесно и колоритно предястие. 

      Цветът на супата е малко безличен, но може да го оцветите като добавите повече моркови,  още червена леща, или лъжичка куркума :) тя също е една много полезна подправка. 
      Варивата са пакетирани и предоставени от Фамилекс,  които както скоро писах са в компактни опаковки за по едно готвене :) Няма смисъл да търсите как да затворите пликчето, като за едно готвене е достатъчна  една такава опаковка от 300г.  
Продукти: 
Крем-супа с микс за супа (5-6 порции)

1 пак микс за супа Фамилекс (червена леща, грах и соя) 
2 моркова
1 малък корен пащърнак 
1 чушка 
парче праз около 20 см. 
1 картоф 
30-40 мл. олио 
40г масло 
сол,  черен пипер, чесън на прах, 
червен лют пипер, или магданоз по желание 

~ 150 мл готварска сметана 
 
Палачинки от боб мунг  (5бр.)
100 г боб мунг 
1 морков (70-80г)
1 яйце 
40 г брашно (2 пълни с.л.)
100мл айран 
1/2 ч.л. сода за хляб 
1-2 щипки сол 

олио за намазване на тигана
2 с.л. масло за намазване на готовите палачинки 

за пълнеж: 
Приготвяне: 
Варивата и за двете рецепти е необходимо да бъдат накиснати предварително за няколко часа.
Затова ги поставяме в студена вода - микса за супа накисваме в 1 л. студена вода, а боба в 2 ч.ч.  Оставяме ги така за няколко часа - най-добре от сутринта, до вечерта, когато ще ги готвим, или обратно. Преди готвенето ги изплакваме добре
* В тенджера поставяме микса за супа, заедно с едро нарязаните всички зеленчуци, солта и олиото. Варят се, докато омекне и соята - тя се готви най-бавно. Ако искате за по-бързо може да ползвате тенджерата под налягане, но у нас този уред е пенсиониран :) Ако пък имате слоукукър, може да сварите продуктите в него - като ги заложите сутринта, до вечерта те са готови и тогава не им трябва предварителното накисване. 
* Зърната боб мунг също се измиват и поставят в 500мл вода да се варят. Достатъчни са им 25-30 мин. 
* Отцеждат се и с ръка се претриват, за да изпадат люспите (падат лесно и колкото повече претриете, толкова повече жълти зърна ще останат за палачинките :) След всяко претриване се изплакват със студена вода, за да могат люспите да изпадат с водата. 
* Пасират се заедно с яйцето. Прибавят се солта, ситно настъргания морков, брашното и айрана със содата. 
* Всичко се обърква добре - сместа е с гъстота на обикновени палачинки, но с дребни жълто-зелени-оранжени парченца. 
* Загрява се тигана, намаслява и сипва по черпаче в тигана. Разстила се по дъното му. 
* Докато се пекат се виждат появата на мехурчета и щом сместа отгоре смени цвета си и няма сурова се обръща да се пече от другата страна. Печенето е точно както при обикновените палачинки. 
* Изваждат се, намазват с масло и крема сирене,  гарнират се със сушенте домати и завиват  по желание - на руло, или като ветрило. 
Продължаваме със супата :) след като са се сварили всички продукти в тенджерата. 
* Отцежда се част  от водата (~1/4), но не се изхвърля. 
* Останалата част се пасира до получаването на еднородна смес (не пасирайте никога вряла супа, изчакайте малко да се поохлади. Много пръска, вярвайте ми :) .
* Прибавя се отделената течност, маслото, черния пипер, чесъна и почти цялото количество сметана. Пасира се отново до хомогенна смес. 
* Разпределя се в купички, налива се  още струйка сметана и поръсва с люспите лют пипер, или ситно нарязан магданоз. 

И ако решите да предложите палачинките като предястие, може да приготвите ароматни хрупкави крутони за крем-супата 



8 февруари 2017 г.

Морковена торта

 
       След морковените бисквити е ред и на морковена торта :) малко отлагана  във  времето, но тъй като знаех чия  рецепта ще използвам за източник, исках да е и със снимки от страхотното местенце за което днес ще споделя. На  Дарин Стойков, собственикът на  Fkusno-тийския  блог, а от няколко месеца и собственик на  Даро - едно заведение в центъра на София. Страхотно местенце, където всички лакомства са собственоръчно направени с много любов и старание. Храна с душа.....   
 
Похапваш сладкиш , или солен мъфин и пиеш кафе в това уютно и спокойно място и се наслаждаваш на вкуса на истинско домашно приготвено печиво, без следа от промишлени добавки Забравяш за времето в приятната обствановка; забравяш, че си закусвал преди час и се наслаждаваш на най-въздушните мекици (също като моите :);
  
 забравяш да се тагнеш в Даро , или да си снимаш чийз-кейка, преди да си го изял...абе въобще забарвяш да си снимаш храната :)  
 
 
      Честно казано на мен толкова ми хареса там, че забравих да прочета и цялото меню, макар и изписано на видно място..... където имало 3 вида супи. Научих на следващия ден след като бях там, а през същия този ден  се чудех къде да хапна  топла супа
 
      От все сърце пожелавам успех на Дарин в това вкусно начинание  и съм сигурна, че ще има много гладни, мили и доволни клиенти, защото всичко там е направено с желание и любов.  Ако сте от София, или имате път към София - планирайте си да го посетите.
Горните снимки са от страницата на Даро. А  тук в блога, Дарин ми гостува  преди време с невероятно шоколадово изкушение - Шоколадов сладкиш без брашно. За шокоманиаци. 
Връщам се към морковената торта, която направих почти по неговата рецепта от блога. 
Морковените торти са нещо много вкусно и сочно, стига да си намерил подходящата рецепта и да е отлежала достатъчно, напоена с крема. Имала съм щастието да хапвам сочни торти и съм преглъщала сухи, притеснявайки се да кажа, че тази торта носи още мнооого крем. Тази е с влажна текстура, но и крема съм избрала да е от крема сирене със заквасена сметана - този крем за мен е свеж :) и го предпочитам пред кремовете с бита сметана. Бих сложила и маскарпоне, ако олиото ми беше от гроздови семки - подходящо за сладкиши, по съвет на приятелка, но него рядко го опазвам от салатите в къщи.   Приготвя се бързо и не бием сместа до побеляване, но определено си и трябват 10-12 ч. да отлежи, преди да се разреже :) и хапва. 
Продукти: 
200 г моркови, настърани на ситно ренде***
ситно настъргана кора на 2 портокала
120 мл олио 
4 яйца 
200 г брашно 
200г захар
100 г едро смлени орехи 
1 бакпулвер (10г) 
1/2ч.л. сода за хляб (5г) 

За крема: 
400г заквасена сметана 
300 г крема сирене 
4-5 с.л. пудра захар

За украсата: 
1 морков, вода и  3с.л. захар :)
 Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 180*С.
* Захарта и яйцата се разбъркват - достатъчно е с телена бъркалка; не трябва миксер. 
* Прибавя се олиото и настърганите моркови и портокалови кори; разбъркват се. 
* Брашното се смесва с набухвателите и орехите и прибавя към яйчената смес на 2-3 пъти. 
* Формата за печене - моята е с d 24 см. се застила с хартия за печене и/или намаслява. Аз намаслявам само страните (падащия борд на откопчаваща се форма за печене). 
* Пече се в загрятата вече фурна около 40 мин. (докато пробата с  дървеното шишче излезе сухя) 
* Изважда се, оставя за 10на мин. да се охлади  и прехвърля на решетка до пълното охлаждане на блата. 
* Срязва се на 2 части с помощта на дълъг, тънък нож, или конец. С каквото ви е по-лесно :)  От единия блат се изрязва едно съвсеееем тънко парче, което си отделяме за украса на тортата. 
* Всички продукти за крема се разбъркват с телената бъркалка отново :) или силиконова, ако Вашата е такава. Но не и с миксер. 
* В ринга за тортата се поставя единия блат, следва половината от крема, втория блат и останалата част от крема. 
* Поръсва се с трохите от отделеното парче от блатовете и украсява със захаросаните моркови. 
Които се приготвят така: Морковът се нарязва на "цветчета" - с помощта на картофобелачката е много лесно и поставя да се вари в 100 мл  вода и  захарта. След около 10 мин. водата е извряла и парчетата моркови са останали в много  гъст захарен сироп - но не и карамел :) тогава се изваждат и поставят на тортата. Като сладко от моркови са. 

****Тук Дарин съветва да се отцеди излишния сок от морковите, в тензух, но аз не съм изцеждала - настъргвах ги не на най-ситното ренде, а на следващото по размер и  в купата, в която стържех не се отдели никаква вода от тях. Най-вероятно зависи от самите моркови; сега са вносни и не може да се каже, че са много сочни. Затова най-добре да прецените, когато ги стържете - ако се отделя сок в купата - отцедете ги малко. Но и да не остане само суха смес от моркови. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...