Ако обаче не сте сигурни във възрастта му, пригответе се за малко по-дълго готвене - задушено, където сухото телешко месо няма да изсъхне, а ще се задуши под карамелизирания лук и фолиото. Задължително запечатано в мазнина преди готвене, разбира се. По този начин отдавна правя сходното глиганско месо и никой няма оплаквания, че му е жилаво, или сухо. Крехко, топящо се в устата червено месо.
Карамелизиран лук и друг път съм писала, че си правя, когато имам повече свободно време и затварям в бурканчета, още врял, за да се вакумира и издържи няколко седмици в хладилника. Защото имаме няколко любими манджи, в които го влагам.
Ето рецептата за това крехко
задушено телешко месо с картофи и карамелизиран лук
1.3-1.5 кг. телешко месо
3-4 с.л. олио
7-8 средни картофа
1-2 моркова за цвят
3-4 лъж. доматен сос
2 с.л. универсална зеленчукова подправка (или 1/2 връзка магданоз, 1 чушка и парче целина)
сол на вкус (подправката е солена)
за карамелизирания лук:
~ 600-700 г. лук
~100мл червено вино
3-4 с.л. оцет
50-60г масло и 1-2 с.л. олио
2 равни с.л. мед, или захар
сол на вкус, черен пипер и щипка риган
Приготвяне:
* Месото се нарязва на големи парчета- примерно като пръстите на ръката.
* Овалват се в брашно.
* В широк тиган се налива олиото и месото запържва/запечатва от всички страни за по минута. Изважда се в тава, в която после ще се прибавят и останалите продукти за готвенето - т.е. голяма :) около 2,5 л.
* Картофите се белят, нарязват на едри парчета и заедно с морковите прибавят в тавата около месото. Налива се 700-800мл вода.
* През това време се приготвя карамелизираният лук: нарязва се на полумесци, посолява и претрива добре с ръка - така се готви по-бързо.
* Слага се заедно с маслото и олиото в тиган или тенджера (с капак) на котлона, и се задушава на слаб котлон, под капак, докато се изпари водата, която си е пуснал лука при осоляването.
* Когато остане на мазнина се прибавя оцета; малко по малко се прибавя от виното, докато го поеме всичкото и остане пак на мазнина. Поръсва се захарта/меда и ригана и когато лука е вече карамелизиран - съвсем леко покафенял, освободен от собствените си захари и с помощта на вложената захар и останал само на мазнина - значи е готов.
* Универсалната подправка и доматения сос се смесват с 3-4 лъжици вода и солта - ако е без подправка обикновено трябва 1 равна с.л. сол, ако е с подправката - 1 ч.л. сол. Това смесване го правя в тигана от запържването на месото, за да може да се оберат и дребните парченца от карамелизацията му :)
* Върху месото и картофите се разпределя готовият карамелизиран лук.
* Върху него се налива сместа :) с доматеното пюре.
* Тавата се завива плътно с алуминиево фолио (да се запечата добре) и поставя във фурната да се готви - за 30 мин. на 200*, след което градусите се намаляват на 160 и готви 1,5 до 2 часа, ако не сте сигурни във възрастта на телето :) Ако месото е от млечно телешко е готово за 1 час.
Ще имам предвид рецептата някой път, имам домашно телешко.
ОтговорИзтриванеАма я сега кажи, от где пък знаеш софийските месарници бре, дето аз не съм ги и чувала.
Ставаш съмнителна, ще река на Мише аз:))
Свят широк и който търси намира :) Намери време да ги посетиш, Веси :) Млечното телешко е различно от домашното телешко.
ИзтриванеЗа глиганското ти задушено гарантирам с личен опит и нямам съмнение,че и телешкото ти е фантастично,Пепи!
ОтговорИзтриванеСъвсем вярно :) Сама си го хваля, но е много вкусно. А тези дни чакам нова доставка на млечно телешко.
ИзтриванеДнес го сготвих ... стама ммммм !!! Благодаря за рецептата! Блогът ти е първото място, на което търся когато се чудя какво новичко да сготвя, а любимите рецепти вече са доста, все твои :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието, Вили! Много се радвам, че намираш нещо ново за разнообразяване :) Да ви е сладко!
ИзтриванеСготвих говежда плешка от био Ангус месо точно по вашата рецепта, с един час повече печене. Получи се прекрасно. Няколко пъти ползвам рецептите ви (няколко пъти, защото готвя от няколко години). Искам ли да пробвам нещо ново разчитамна на рецептите ви и досега не сте ме проваляли. Благодаря!!! С.Кабакчиева
ОтговорИзтриванеЧудесно, много се радвам, че пробвате и нови рецепти и Ви харесва готвенето . В такъвслучай винаги се получава вкусно.
ИзтриванеПоздрави и здрава година!