27 септември 2019 г.

Таралежчета от зеленчуци темпура

       Предисторията на тия хрупкави в панировка темпура зеленчуци е кратка - във ФБ група девойче питаше дали някой ги е опитвал и знае ли как се правят, а жокера е заведение в нашия град. Предположих как са правени, но трябваше да се убедя и скоро  бяхме на място с едно от моите девойчета за дегустация.  Съмненията ми се потвърдиха - настъргани зеленчуци, панирани по метода на японската техника темпура.  Повече за нея съм писала тук. Не съм сигурна, че имаше оризово брашно, но аз си я направих както трябва, защото и преди съм панирала така зеленчуци. Важното е да бъде с леденостудена вода (или кубчета лед), да има царевично нишесте и оризово брашно, смесено с обикновеното брашно. Прави се изключително бързо и е много, много  хрупкава. И както скоро една приятелка спомена "сетя ли се за нещо,оказва се,че китайците вече са го измислили, произвели и пуснали в продажба" така и с тези рошковци от хрупкави панирани зеленчуци - отварюм ю-туб, пиша "темпура" (на инглиш, естествено, нали съм полиглот ;D;D;D) и там излизат безброй такива. Аз вече ги бях направила първия път съвсем успешно, но ето тук може да видите нагледно как се правят - разликата с моите е, че те си нарязват зеленчуците на съвсем тънки ленти, а моите са настъргани на едро ренде. 
        Ще добавя няколко неща, които са важни, ако ги правите - а си струва да се направят :) - трябва ви широка решетъчна лъжица, или голяма метална цедка, с която да се обръщат, или изваждат. За да не слагам лед и разреждам сместа за паниране, аз я правя с ледено студена вода от фризера - малко преди степента на замръзване :)  Ако не ви се цапат ръцете  с тестяната каша - ползвайте ръкавици - не домакински, те са дебели, има тънички  (сигурно всяка жена знае) в аптеките и продават на бройка. Изберете по-дълбок съд за пърженето, за да могат да се обръщат спокойно в мазнината.  След като изстине мазнината може да я прецедите и  приберете в бутилка и в хладилника за следващо пържене (или на картофи), защото е чиста. Пригответе си решетка, на която да ги изваждате - тази от фурната е подходяща. 
Под решетката поставете кухненска хартия, за да се отцедят. Но ако ги изваждате на кухненска хартия само, панираните неща - каквито и да са те, отдолу се и овлажняват.  Еднакво вкусни са и с млечно-чеснов сос, и с кетчуп, и със  сладко-кисел сос.  

Необходими, освен тиквички и моркови са: 
една част оризово брашно
една част пшенично брашно 
1/2 част натурално царевично нишесте 
1-2 щипки сол
ледено студена вода (може и газирана) 

олио за пържене
Приготвяне
* Зеленчуците се настъргват на едро, остро ренде - така стружките от зеленчуците не се мачкат при стъргане и са големи. Отворите на моето ренде 12 мм,( за ориентация)  пробвахме с един младеж с по-малки, но не се получават толкова добре. Ако нямате ренде с отвори поне 10 мм, по-добре ги нарежете на тънички ивици. 
* Олиото се поставя в дълбока тенджера/касерола за пържене.
* В купа се смесват брашната и солта. 
* Прибавя се по малко от студената вода, докато сместа стане гъста/рядка, като  за палачинки. (количествата за ориентация - 80г оризово брашно, 80г пшенично брашно и 40 г царевично нишесте +350мл вода)
* Посоляват се зеленчуците и разбъркват (непосредствено преди пърженето).
* Изсипват се в сместа и объркват добре. 
   През това време олиото за пържене е завряло и готово. 
* С пръсти се взема щипка от потопените зеленчуци, отцеждат се за 2-3 сек. и пускат във врящата мазнина. 
* Пускат се по 5-6 заедно и се пържат до зачервяване от двете страни - няма нужда да се обръщат, а само да се разбъркват; олиото е достатъчно вряло и ги пържи отвсякъде. 
* Изваждат се на приготвената върху кухненска хартия скара да се отцедят и сервират топли. 
 

18 септември 2019 г.

Печен свински джолан с бира

       След толкова публикации, далеч от слогана на блога :yum: обратен завой към любимата част - голямо, сочно парче свинско месо - днес джолан, една от любимите ми мръвки. Крехко, сочно, топящо се в устата.... Много харесвам всякакво печено месо с бира drinks, а под фолио, или в плик е мечта за всеки работещ човек - подготовка 10 мин, след които само си се готви. Винаги е по-добре след  подправянето със сол и ароматни тревици да се остави в хладилник поне за 12 часа, но дори да нямате такова време месото се овкусява добре, докато се пече добре затворено под фолиото, или в плика. Най-добре е да се подготви от единия ден и пече на следващия. 
       Давам продуктите в количества както съм ги приготвила този път (месото е повече), но знаете може да си ги увеличите, или намалите.  Порциите няма да уточнявам :) зависи от глаДната степен. 
Продукти
4бр. свински джоланчета с общо тегло 2,700кг 

1 с.л. червен пипер 
1 равна с.л. сол 
по 1/2 ч кимион, черен пипер, риган, мащерка   и пушен червен пипер 

300мл  светла (или безалкохолна) бира 
200мл вода 
50 мл соев сос 

Приготвяне
* Подправките се смесват и втриват добре с ръце отвсякъде в месото. 
* Завиват се в плик, или фолио за свежо съхранение и се прибират за поне 12ч. в хладилник. 
* Развиват се от опаковката, прехвърлят се в тава за печене, наливат се течностите и месото се покрива с намокрено парче хартия за печене. ***
* Отгоре се завива плътно с лист алуминиево фолио. 
* Поставя се във фурната /без значение студена, или загрята/ на 250* и щом се чуе, че отвътре къкри - градусите се намаляват на 160* 
* Така се пече ~2 часа, след които се развива  фолиото, маха се  и листа хартия и запича за още 10-15 мин. до приятното зачервяване на месото (но не и до изсушаването му!). 

* Останалият сос може да се сгъсти с лъжица размито в малко вода царевично нишесте. 
Гарнитурата е по избор :) 

***Това завиване на месото с мокър лист хартия за печене преди години видях в едно от предаванията на Жак Пепен. Според него (а вече и според мен) месото се запазва по-сочно, а и няма допира с алуминиевото фолио, което е добре да избягваме колкото можем повече. 


15 септември 2019 г.

Трахана чорба (Тархана)


        Няма да приготвяме самата тархана, а ще си направим чорба от нея :) Много я харесвах като дете, макар и при нас да се прави по доста по-опростен начин. Тази чорба е от сушената смес тархана (трахун, трахана...), която се приготвя през лятото и есента и се използва през годината. Не съм се наела още да я правя, но кой знае :) ако се сдобия с квас, може и да направя. Повече за самата тархана, ферментиралото тесто със зеленчуци и квас може да прочете в Уикипедия, а тук при Светлето и за приготвяне на тестото.  Аз ще  споделя как приготвям тази ароматна гъста чорбица (като крем-супа) с леееееко кисел вкус - с готовия продукт това е бърза и лесна работа (приготвянето пък си го харесах преди време от едно турско клипче). При нас на пазара не се продава тази смес-  купувам си я или от Одрин, или от турските магазинчета тук.  
Продуктите за 2 купички :) са: 
за всяка порция по 1 пълна супена лъжица от сухата смес за тархана 
1 с.л. много ситно нарязан лук  
2 фино пасирани скилидки чесън 
2 с.л. масло и 2 с.л. олио 
1/2 ч.л. червен пипер  и щипка пушен червен пипер по желание (но придава приятен аромат)
1 щипка чубрица 
1 щипка риган 
1 с.л. оцет 
1-2 щипки сол 
Приготвяне
* Сухата смес се залива с 1/2 ч.ч. гореща вода
* Лукът и чесънът се запържват за минутка в загрятите олио и масло. 
* Прибавя се червеният пипер и налива 2 ч.ч. вода (от по 240мл) и оцета. 
* Когато водата заври се прибавя разтворената във вода тархана и подправките. 
* Бърка се енергично (с телта за разбиване на яйца е лесно), докато сместа заври. 
* Степента на котлона се намалява е си оставя да къкри за около 6-7 мин - през това време трахулчетата  smile1набъбват и супата се сгъстява. 
* Сместа се разпределя в  две чинии/купички и поднася с хапки препечен хляб (крутони). Хапките може да са предварително сложени и заляти с готовата трахана. 

Много е вкусна със сирене :) особено натрошено вътре,  докато е топла.

По-красиво стои в чинията, ако е залята със запръжка от малко червен пипер в масло, но това ... са подробности. Пак е толкова вкусна. 

В моето село -Орлов дол, я правят по доста опростен начин: Кипва се вода със сол, малко оцет, ситно нарязан праз, чубрица, червен пипер и олио.  Като поври малко - 10-15 мин. е готова. С тази чорбица се залива приготвения, начупен на хапки хляб в купата. 


4 септември 2019 г.

Гюзлеме със сирене и спанак

       Като типични представители на Балканите, тестените изделия у нас са на почит. Много е лесно и когато имам  хубави кори от Одрин :) Задължително правя с тях гюзлеми , но този път решихме да разнообразим, като смених обичайния за южните съседи магданоз със спанак.  Начинът на правене си е същия. Печенето също. Най-добре е на сач, но ако нямате - ползвайте тиган с дебело дъно и капак, за да може докато се пекат, да се и задушава тестото, което остава вътре. 
     Ако не Ви се отваря път скоро до Одрин, ползвайте тези, които се продават тук под името Одрински, или печени на сач. Не са толкова нежни като тамошните, но са добър заместител, само трябва леко да ги навлажните. А и в доста градове има магазинчета за турски стоки, от където може да се снабдите с кори. 
      Давам пропорциите за две гюзлеми :) пък ако Ви трябват повече, ще увеличите. 

Продукти:
2бр. Одрински кори за баница 
~200 г сирене 
~200г листа от спанак (ако е замразен - в размразено и отцедено състояние да е 100 г )
~60 г масло

олио за намазване на тигана

Приготвянето е  като обикновените, но ето пак:  
* Спанакът се бланшира за 2 мин. във вряла вода; залива се със студена; отцежда се; изстисква добре от водата и нарязва на дребно.
* Всяка кора се маже тънко с половината  масло (или се поставят дребни парченца масло, като грахово зърно по кората)  Ако корите са по-дебели се навлажняват, или напръскват с вода.
* Наръсва се с 1/4 от  сиренето и 1/4 от спанака;  краищата прегъват към средата, за да се получи правоъгълник, или квадрат.
* Още веднъж се намазва с масло и поръсва  с по още 
1/4 от  сиренето и 1/4 от спанак и прегъва на две - формата, която се получи трябва да е съобразена с размера на тигана, в който ще се пекат. В общи линии пластовете от кората трябва да бъдат 6 - тогава се изпича най-добре. Може и 4, но става прекалено тъничка, като коричка, а с 8 ката има вероятност да не успее да се изпече отвътре. 
* Тиган с дебело дъно се загрява на котлона и намазва съвсем тънко с олио (с четка)
* Приготвената баничка се пече под капак до зачервяване. Намазва се отгоре с четката с олио и обръща и от другата страна да се изпече - на средна степен на котлона, пече се по ок 4-5 мин. от страна.
Печенето е бавно, но през това време се приготвя следващата баничка :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...