Портокалопита (Πορτοκαλόπιτα) буквално означава „портокалова пита/баница" Сиропиран десерт от рода на реването, но с кори за баница и много, много портокалов аромат. Хубаво е преди приготвянето корите да се отворят, начупят на дребни парчета и оставят така да подсъхнат за час и половина-два. Дозата е за тава с рамер 22/34 см., но малко по-голяма, или по-малка няма да го промени много откъм време за печене.
Продукти:
3 яйца300г фини кори за баница
120мл олио
200г кисело мляко
150г захар
200мл изцеден портокалов сок (2 големи портокала)
1 пак бакпулвер/10г смесен с 2 лъжици брашно
фино настъргана кора/оранжевата част на 1 портокал
За сиропа:
200мл вода
300г захар
200мл изцеден портокалов сок (2 големи портокала)
50 мл сок от лимон
фино настъргана кора/оранжевата част на 1 портокал и корите на другия портокал
Приготвяне:
* Яйцата се разбиват със захарта.
* Прибавят се всички останали продукти и разбива много добре
* Поставят се накъсаните кори в сместа - не наведнъж, а малко по малко и след всяко прибавяне тя се разбърква.
* Оставя се да се напоят за ок. 30 мин и едва тогава се пече - изсипва се в тава за печене, застлана с пекарска хартия, фурната е предварително загрята на 180*
* Пече се ок 35-40 мин, или проба с дървено шишче, което трябва да излезе сухо.
* Изважда се от тавата, отстранява се хартията от печенето, а той се връща обратно в нея за сиропирането.
Следва сиропирането на принципа топло/студено. Ако ще заливате топлия още сладкиш веднага след фурната, сиропът трябва да е направен по-рано и напълно студен. Другият начин е сладкишът да е напълно изстинал (поне 3 часа) и да се залее с току що приготвен, врял сироп. Обикновено сиропираните сладкиши ги правя по втория начин.
Всички продукти за сиропа се кипват и оставя да се вари ок. 10 мин.
Сиропираният сладкиш се оставя за поне 12 часа, да си поеме сиропа - в началото изглежда, като че ли плува в него но после си го поема.
Тъй като е доста сладък, може да го сервирате със сладолед, заквасена сметана, или да е съвсем в гръцки стил - с йогурт, или цедено кисело мляко. Предпочитам с цеденото И ако не искате да е като паднало на сладкиша като на снимката ми, подберете си по-голяма чиния да го сервирате, за да има място и за него.