19 май 2015 г.
Сок от бъз (свирчовина)
Да му пийнем по един :) сок от бъз.
Сокът от бъз е една от най-разхладителните напитки през лятото. Лошото е, че се прави точно в определен, твърде кратък период, когато е цъфнал (сърчовина - онзи, дървовидния) и докато започнат жегите през лятото той е свършил . И с него, признавам си, до сега се е занимавал авджи Стоев, а аз се явявах само като доставчик на суровините. Този път е мой ред направих го, дегустирах преди малко и с удоволствие споделям неговата рецепта за сироп от бъз. Ароматен и разхлаждащ, с парченца лимон и няколко бучки лед. Сиропът издържи с месеци, ако му се прибавят няколко зърна синап в бутилката и запечата. Ще пробвам, пък може и да издържи.... до лятото. Може да се разрежда и с чиста вода, но пък удоволствието е двойно, ако си го разредим с газирана вода.
Пропорциите за приготвяне на сиропа явно са различни - кой каквото е записал, защото ние намерихме и мои записки, които са с по-малко цветове на литър вода, но там определено аромата ще бъде по-слаб. Пък и защо да променям рецепта, която е харесвана през годините :) А от количеството вложена захар зависи колко ще си го разредите :) Давам пропорциите за една доза, нищо, че аз направих три.
Цветовете от бъз не съм ги измила, тъй като съм ги набрала от съвсем екологично чисто място - няма промишленост, няма селско стопанство, само пчелички :) и чист, боров/горски въздух. Но ако сте ги набрали от не такова идилично място, няма да е лошо да ги измиете внимателно със студена вода.
40 прясно набрани цвята от бъз
3 л. вода
2 лимона
2 пак лимонтозу (по 10г)
захар
* Цветовете от бъз се заливат със студена вода.
* Прибавят се лимоните, нарязани на кубчета - големи около 1 см. разтворената в малко вода лимонена киселина.
* Оставя се на хладно място да престои 48 часа, през които се разбърква няколко пъти (5-6 примерно)
* Прецежда се през тензух, или два пласта марля - сместа от съцветия и парченца лимон се изстисква хубаво.
* Измерва се чистата течност и се прибавя захарта - на 1л. вода - 1,5 кг захар (по рецепта беше 2кг, но ги намалихме, за да се усеща повече аромата на бъза).
* С дървена или пластмасова (!!!не метална) бъркалка/лъжица се бърка, докато захарта се разтвори напълно.
Сиропът (бъзовият концентрат) е вече готов. Налива се в стъклени бутилки, затварят се и се съхраняват на хладно място.
Преди употреба концентратът се разрежда с обикновена, или газирана вода на вкус, може да се прибавят резени лимон и лед :) и се сервира.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много хубава рецепта, ще я опитам задължително. Мислила съм за съхранение, ще опитам със синап! Моята рецепта е за готова напитка. Преди години сме слагали зърна ориз за да се газира. Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа, ориз за газиране, но трябва да е на студено и да се консумира бързо :) Че иначе май гърмят :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
И ние почти по същия начин го прави, Пепи! Страхотен сироп :)
ОтговорИзтриванеСтрахотен е, да. Сега направих кубчета на лед от него, с лимончетата вътре (както с лофанта) и .. абе много добре върви :) нищо, че не е такава жега още.
ИзтриванеМного любим - ароматен, вкусен, освежаващ и събуждащ детските ми спомени. Прегръдка, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеВъзраждай детските спомени, Еви, докато все още има бъз :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Ооо, колко обичам само! Пепи, чудесно си го представила! Пийни едно и за мен (от това поне пия, ама без газираната вода). :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ще пийна и за теб, Гери!
ИзтриванеНие също сме любители на тази разхлаждаща напитка, но при нас бъза още не е цъфнал :)
ОтговорИзтриванеЗа още по-голям аромат при сервиране в каната слагам и клонка маточина.
Поздрави, Пепи!
Видях те вече, че и сорбе си направила :) Много хубава идея е, аз просто замразявам на кубчета с парченца лимон вътре и пускам във водата.
Изтриванепоздрави ина теб, Хриси!
❤ه° ·.
ОтговорИзтриванеPassei para visitar seu blog.
Tenho uma árvore de sabugueira mas não sabia que pode fazer uma bebida refrescante com as flores.
Amei seu blog e suas receitas.
Beijinhos.
╰✿づ
Любим! оят още малко и ще цъфне. Ха, наздраве с един сироп от бъз, Пепчо!
ОтговорИзтриванеНаправо се изненадах защо при нас е цъфнал толкова рано :) Като гледам надругаде - сега цъфти. Пък аз така направих още една двойна доза :) Наздраве, Мъхче!
ИзтриванеПепи,пак да кажа,че с този сироп ме връщаш в много,много стари спомени,почти вече избледнели,наистина е божествен този сироп!Поздравления и за двама ви с Авджи за приготвянето му и чудесната рецепта!Да ви е вкусно,сладко и наздраве!Ведър ден,другарче мило! :)
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, мила Роси! Една страхотна седмица, наситена с емоции отминава при теб, пожелавам ти спокойни почивни дни!
ИзтриванеМноооого ми харесва...,
ОтговорИзтриванеобичам финия аромат на бъз и това е една страхотна рецепта!
Благодаря ти, Пепи, поздрави и хубави майски празници!
и аз благодаря, Диди! Хубави и спокойни почивни дни на теб!
Изтриванене ми е ясно клоко цвят от бъз се слага - пише 40, но цялото бяло клонче като се откъсне се брои за 1 , или се отделят цветчетата, моля да ми отговорите, благодаряв
ОтговорИзтриванеЦялото бялото, до листата
ОтговорИзтриванеИма големи но има и малки, а колкото повече е цвета, толкова по ароматен е сока
Обожавам го това, Пеп, ама няма от къде да си набера...(тук рева...)Моята рецепта е подобн, но от години не съм правила, преди съхранявахме в мазето и си остава и за зимата, нищо му няма, захарта явно ми е повече и тя е консерванта! В тъмни бутилки от бира!!
ОтговорИзтриванепри вашите няма ли, Веси? Като си ходиш там, разгледай се, ние намерихме и на двете села, пък докато пътувах на една екскурзия около пътя просто преливаше от цъфнал бъз.
ИзтриванеУф, писах, писах, но ми се изгуби коментара. Извинявай, ако се дублирам, Пепи! Сиропът се получи чудесен! Благодаря за напътствията и споделената рецепта! Намалих още малко захарта, защото се оказа, че грешно съм си сметнала необходимото количество. Дано успеем да го изпием преди да се развали. Заел ми е целия хладилник, що бутилки и буркани напълних... :)
ОтговорИзтриванеСпокойна нощ и прекрасен, слънчев и усмихнат петък!
Тука е! Не се притеснявай, ще го изпиете. Ние първата доза почти я приключихме, направих втора и направо прибрах в килера. Сложих и синапа, дано да издържи.
ИзтриванеПоздрави и на теб и ххубави почивни дни!
Пепи, каква е тайната на синапа?
Изтриванестабилизира напитките, Таня, консервант е.
ИзтриванеПепи, скоро опитах нещо чудно, което се прави със сироп от бъз. Препоръчвам горещо: http://www.hugococktail.com/en/recipe-hugo-cocktail
ОтговорИзтриванеПС всяко пенливо вино става, има доста прилични и нескъпи вече и в БГ
о да, няма да е просеко, но сега ще ида да бръкна в шкафа, има скрито аз :) Пък ако им хареса (а то ще, май само аз го пия чист) само гледай как няма да стигне до есента дори :) Благодаря ти, Роси, златна си!
ИзтриванеПеп, много е хубав тоя Хуго, вярвай ми :) наздраве и като си дойда, ще забъркаме една кана, ако не ти е свършил бъзовия сироп !
ИзтриванеХе :) че на теб ако не вярвам на кой друг :) Надявам се да останат от скритите бутилки, затова направих и още една серия :) Само си ела :)
ИзтриванеОт къде се купува синап, не знам какво предствлява, моля обяснете ми, благодаря
ОтговорИзтриванеСинапа е хардал. Черния се купува от аптеката, белия - от хранителните магазини, при подправките.
ИзтриванеМоля, по колко синап се слага И ОТ КОИ ВИД?
ОтговорИзтриванеБял слагах, по една щипка с 3 пръста. Но пак си иска съхранение на студено място - в хладилника.
ОтговорИзтриванеПравя го всяка година,точно сега му е времето :) моята рецепта е 15/1/1/1 15 цвята бъз,литър вода,килограм захар и 1 лимонтузу / това е за една доза/.Затварям го в каквито шишета имам,не го затоплям ,просто наливам и ми издържа до другата година докато дойде време пак да правим сироп от бъз.Иначе технологията е Слагам цветовете,отгоре водата и го оставям за 24 часа,после слагам захарта и лимонтузуто и бъркам докато се поразтвори захарта.
ОтговорИзтриванеЧудесен е сокът! Не ми е ясно обаче защо да не може да се разбърква с метална лъжица? Това означава ли, че не може да се накисне в тенджера/ която също е метална/?
ОтговорИзтриванеНе знам защо, така пише в книгата, а Мише ме проверява мен :) та изпълнявам. Аз накисвам в такава, с покритието.
ИзтриванеЗдравейте, за пръв път опитвам тази рецепта. Захарта се разтваря много бавно, Вие варите ли сиропа?
ОтговорИзтриванеЗДравейте, извинявам се, че сега виждам въпроса. Захарта се разтваря бавно, не го варя. Прибрах го във фризера, след като се разтвори захарта.
ИзтриванеЗдравейте, направих сиропа по рецептата точно както е оказано. Тъй като имаше коментари, че може да се държи на тъмно в стъклени бутилки ги прибрах така, защото нямам толкива място в хладилника. Два дни по—късно течността е лигава и газирана. Развалил ли се е сиропа? Няма подобен вкус.
ОтговорИзтриванеНе, но ще се развали, ако продължи да стои. Явно не му е достатъчно студено, при мен миналата година имаше същия проблем, защото бяхме пълна къща и все някой навираше глава в хладилника. Една приятелка го заварява в бутилките, или в буркани, ако имате възможност - направете го. Аз нямах толкова стъклени бутилки и напълних в бутилки 0,5л. от кока кола и сложих във фризера. Ще вадя по една. Ако имате фризер - слагайте там.
ИзтриванеБлагодаря. Сварих цялата партида за 10 мин. Сега го чакам да изстине и пак ще го затворя в бутилките. Дано не съм го развалила, че е много вкусен :)
ИзтриванеНе така, вари с е затворен в бутилки или в буркани. няма смисъл да го варите и тогава да го наливате в бутилките в бурканите. Пак може да се развали така
ИзтриванеСпоред мен няма да се развали, като е сварен предварително и после разлят. Миналата година варих така сироп от дренки, след което го разлях и запечатах в бутилки от шампанско и бурканчета, и си беше добре с месеци. Друг въпрос е дали не намалява аромата на бъза и затова се препоръчва студена обработка. За всеки случай разделих сиропа на три части- 1. В пластмасови бутилки във фризера 2. Без варене в запечатани бутилки на тъмно 3. В малки бурканчета, които запечатах и после варих10- Тина минути.
ОтговорИзтриванеЩе споделя резултата от "клиничното проучване с три рамена, отворено"
Здравей Пепи, тъкмо заложих цветовете и се чудя, дали не може да го загопля до 70-тина градуса , да се разтвори захарта и веднага да го налея в шишета и като затворя да го обърна шишето, та от топлината уплътнението на капачката да направи вакум?
ОтговорИзтриванене знам дали няма да си Изгуби свойствата така , аз го замразявам в годинки от PVC 0,5 литра И така издържа най-добре
ИзтриванеДали ще стане ако захарта се замени с мед?
ОтговорИзтриванеС меда бързо ще ферментира
Изтриванеможе да си сложите малко количество мед и да си го изпиете за една седмица
Рецептата ви е страхотна ,запечатах в буркани четири дози и сега подготвям още шест . Заварявам ги около 10 мин.С 40 цвята става превъзходен.Благодаря за рецептата и успех на всички в приготвянето.
ОтговорИзтриванеехе, браво на Вас! Ще имате сок за зимата!
ИзтриванеДа ви е сладко!
1 л течност плюс 1,5 кг захар какъв обем заемат?
ОтговорИзтриванеНе мога да кажа точно, никога не съм мерила, защото не съм правила малка доза с 1л прецедена течност преди, излизаше по пет шест литра, а после като започвах да го пълня събирах всякакви мл бутилки . Сега правя сок за бързо пиене и е малко; като сок, не сироп и подслаждаме с мед
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеБлагодаря, Пепи. Като не си записвам, сега не помня колко направих миналата пролет. Остана ми и се чудя дали да правя нова доза. Поздрави! :*
ОтговорИзтриванеПо този начин правя сиропи от всякакви плодове. Пълня до горе стъклени бутилки от алкохол и оставям на хладно. Захарта е 1:1.5 или 1:2. Стои с години.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, на различни места срещам различни рецепти. Моят въпрос е кога се слага лимонтузуто - докато киснат цветовете 48ч, или след това заедно със захарта? Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, кога се слага лимонтузуто - заедно с цветовете докато киснат 48ч, или след това заедно със захарта? Благодаря!
ОтговорИзтриване
Изтриване* Цветовете от бъз се заливат със студена вода.
* Прибавят се лимоните, нарязани на кубчета - големи около 1 см. И разтворената в малко вода лимонена киселина. "
Написано е в рецептата 😉