Това студено време си е точното време за едно кисело зеле Сега оплаквания, че нямате кисело зеле не приемам :) който си прави кисело зеле, обикновено прибира във фризера, или в буркани, последните зелки. Който пък не прави - ползва готови буркани от магазина, а там винаги има. Аз така или иначе целогодишно си готвя кисело зеле. Дори зелев сок във фризера имам в малки бутилки - за по едно готвене.
Тук обаче предложението ми е по-скоро заради патешкото месо. Напоследък често се предлага в едни вериги магазини, но с доста неприлична цена за патешки бутчета :) Тройна на тези, които аз купувам от магазин за патешки продукти. Дори в кварталния супермаркет има патешки продукти, замразени, естествено, на много прилични цени. И често купувам от там патешки бутчета и маншони за готвене с ориз, зеле, или с картофи и шийки за супа. Тук точно зелето е с патешки маншони - онези малките "бутчета", които се намират до крилцата. Показвам ги, тъй като доста хора питат какво е това "маншони". Обикновено имат малко повече перушина, но тя се чисти лесно. Имат и мазнина, както и патешките бутчета и затова за ориз и картофи ги варя предварително - ако е много мазен бульона, охлаждам и отделям част от мазнината. За сотирани картофи е много добра добавка. Но за киселото зеле мазнината е приемлива и ги слагам сурови.
Продукти за 4-5 (примерно) порции :)
1 пакет патешки маншони (или бутчета) около 1кг
кисело зеле - около 1,3- 1,5 кг
сок от кисело зеле 0,5л. или 1 ч.л. лимонтозу
по 1 к. л. кимион и копър (семена)
и тук добавка от кървавица, която си купих от Велинград и прибрах във фризера за готвене. Слагам по няколко парченца от нея. Икономично, но за аромат :)))
ориз и червен пипер по желание
олио - ако няма мазнина па патешкото месо
Приготвяне:
* Зелето се нарязва и поставя в тавата за готвене. Поръсва се с подправките и разбърква.
* Върху него се нареждат патешките маншони/бутчета и парчета от кървавицата
* Налива се зелевия сок, още толкова вода и тавата покрива със фолио.
* Пече се във фурната - първо 20-30 мин. на 220*, а когато се чуе, че зелето къкри - фурната се намалява на 160*. Така се пече около 1,30-2 часа. Развива се и запича за 10-15 мин :) за тен.
Ако ще се прибавя ориз - тук е момента - повдига се зелето, там, където е само зеле и под него поставя по 1/2 лъжица ориз - това са 10-на местенца, под което слагаме ориза. И тук трябва да се погледне ще има ли достатъчно течност, която да стигне за набъбването на ориза. Ако няма - долива се вряла вода. Такава се разклаща внимателно, за да се разпредели ориза на дъното и връща във фурната, да се запече за още 20-на мин, докато се сготви и ориза.
Долу варианта е с червен пипер и ориз. Това с тавата е само зеле, без ориз и червен пипер, но в готов вид не е стигнало до снимка.
И сега готвене в слоукукъра - крок-пот.
Поставя се половината зеле в гърнето на уреда, върху него месото, а върху вмесото - останалото зеле с всички подправки.
Включва се уреда и се готви на І степен (ниската) за 8 часа, или на ІІ (по-високата) за 6 часа.