18 юни 2011 г.

Печени патешки бутчета


Продукти:
4 патешки бутчета

връзка прясна мащерка (или 2-3 лъж. сушена)
2 с.л. олио 
3 с.л. едра сол
1 кг  картофи за гарнитура

Приготвяне: 
* Бутчетата се измиват, подсушават хубаво и нацепват с остър нож на 3-4 места по кожата. 
* Втрива се солта по тях, поставят се стръковете мащерка, завиват плътно в свежо фолио и прибират за 12 ч. в хладилник. 
* Изваждат се, отделя се мащерката, а бутчетата изкисват за 15 мин. в студена вода. 
* Отново подсушават; загрява се в тиган олиото (колкото да не е на сух тиган)  и запържват бутчетата за по 2-3 мин. от двете страни (да им излезе мазнината, че патешките бутчета я имат в изобилие) 
* Изваждат се  - всяко бутче на  голямо  парче фолио,  поставят се отново стръковете мащерка и завиват плътно  с 3-3 пласта фолио.
* Поставят се в тава; тавата в загрята на 200* фурна  - за 15 мин., след което градусите намаляват на 180* и пекат още 2ч. Почиват 10 мин. Развиват се от фолиото и бутчетата се изваждат заедно с мазнината   в тавата.
  За това време моите се изпичат добре, но са купени. Ако са от домашна (и млада патица) времето ще бъде по-малко. Ама домашна за сега - йок. 

* Картофите се измиват се и варят в подсолена вода за 10-15 мин. (ако са големи повече)
* Отцеждат се и поставят в тавата при бутчетата; налива се половината (или 2/3 - зависи колко е, да не останат сухи пък) мазнина, останала в тигана след пърженето на бутчетата; 150-200мл вода от варенето на картофите и всичко запича за 15-20 мин. на 220* Няколко скилидки чесън по желание :)
За бирата е излишно да споменавам drinks

***Картофчетата са пресни и малки. Но и да са стари, за сотирани картофи предпочитам дребни и ако нямам домашни - за изненада на продавачите по пазара се заривам в ситните картофи :))) И - пак ако са домашни - ги правя с коричката, но ако са от пазара - беля или стържа кожата им.
***Една сравнително мързелива рецепта :) Повече е обяснението, но месото се "маринова" само в хладилника, а после за 2 часа е "забравено" във фурната. 

8 коментара:

  1. Ех,и аз искам някой да "ми забрави" една такава порцийка във фурната... :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, бутчето е мечта, а картофките и аз обичам пресни и колкото може по-малки. Лесна и сигурна съм много вкусна рецепта.
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусно. И лесно :)
    Поздрави от мен, Пепи и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, чудесно е да имам още един вариант за любимото на мъжа ми патешко месо.
    Изглежда просто прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, Пепи, голямо преглъщане пада на всяка твоя гозба! С тези кълки в гарнитурка с картофките биха ми "овкусили" деня :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Пак много вкусно предложение, Пепи!! От вчера се борим вкъщи с една патица :) и аха - да ни се опре... С удоволствие ще се възползвам от рецептата ти за бутчетата!

    Прекрасна седмица!! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Краси, няма кой, ако не ти :)
    Еви, прегръдка и за теб!
    Хубава седмица и на теб, Зори!
    Лети, ще чакам ти да споделиш как го приготвяш :)
    Вкусен ден, Миленка :) След онова тирамису, което си направила, няма как да е друг :)
    Мина, ама как ще позволиш на една патица да се опре на фамилията :)

    Благодаря ви и хубава седмица на вас, мили дами!

    ОтговорИзтриване
  8. pep-4o благодаря за прекрасната рецепта, наистина много проста , но изключително вкусна :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...