От петък толкова дъжд се изсипа, че всичките ми планове за помощ на село се провалиха. Но пък влязох в калната градина и обрах капията, защото малко по-рано, докато мама преравяше тефтера си за рецептата за домашния ни оцет, прочете тази, записана като "Салата за капия 10 кг"
Тези мариновани печени чушки са добре познати на тяхното поколение, а в последните 2-3 години се подвизават в интернет пространството като "туршия 100-те чушки". За мен това не е туршия така си приготвяме лятото печените чушки на салата. А това с бройката на чушките е доста относително. При нас, на село, земята е "червеница", както и казват, и трябва обилно поливане, за да е добра реколтата от зеленчуци. В последните години това е възможно, но когато бях малка и там имаше познатия на много хора режим на водата. А да поливат с вода от чешмата си беше кощунство. Е, и сега е. Затова и цената на домашните чушки е сходна с тези на пазара. Но според думите на мама, 10 килограма чушки винаги са си 10 килограма - дали сегашните, по-големи от длан, или преди 20 години онези дребните :) които не успяваха и да се зачервят до края на лятото.
Пак се връщам на дъжда, но заради калта нямаше кой да тегли точно 10 кг., затова моята салата се превърна в салата 12 кг . Затова съвсем практично давам рецептата за 1кг чушки/пиперки, пък ако решите да си правите - смятайте пропорционално за вашето количество чушки.
Но имайте предвид, че от 1 кг. обикновено излиза 1 буркан печени чушки.
Мариновани печени чушки
На 1кг сурови месести червени чушки/пиперки:
1 среден морков
7-8 скилидки чесън
10 г сол
15 г захар
35 мл олио
20 мл оцет
магданозът е на око :) тук видимо ми се откъснал повечко от сърце :)
На моите 12 кг червени чушки са сложени: 120 г сол, 180г захар, 420 мл олио, 240 мл. оцет, килограм моркови, голяма връзка магданоз и 5-6 дребни глави чесън.
Приготвяне:
* Чушките се почистват от семената и изпичат (и прибират в голям съд с капак, където да се задушат, или в голяма найлонова торба) и белят от люспите. Всички знаят, че задушените чушки се белят лесно от люспата :)
* В дълбок съд (тава или тенджера) се поставят обелените чушки, обелените скилидки чесън, солта и захарта, нарязаните на кръгчета почистени моркови, олиото и оцета и ситно нарязания магданоз.
* Разбърква се внимателно, за да не се разкъсват чушките и съда се покрива с капак (или свежо фолио) и прибира в хладилника за 3 часа. През това време се разбъркват 2-3 пъти.
* Редят се в буркани, като между чушките се поставят и моркови и чесън.
* Бурканите се пълнят до ръбчето с чушки и доливат с останалата марината.
* Затварят се с капачки (запечатват) и стерилизират 10 мин. след завирането на водата. (тук при мама имаше записан по 1 аспирин на всеки буркан, но според мен беше излишен :))
Велико, велико, велико! Това ще кажа само!
ОтговорИзтриванети защо не спиш вече :)))
ИзтриванеГолямо гуш от мен!
И на двете ви - Пепи и Йоланта - МНОГО ВИ ОБИЧАМ!!!!
ИзтриванеВяра
Благодаря, Вяра :)
ИзтриванеИ аз😁
ИзтриванеКак ми се иска сега да си опитам от тази туршиена салатка. :) Много обичам така, с камби също е чудно.
ОтговорИзтриванеПепи, хубава вечер! :)
Камбите са по-хрупкави, Гери :) такива също правя и вече има червени камби, сигурно други япът ще да са.
ИзтриванеХубава нова седмица на теб!
Аз правя по подобна рецепта ,но има и 3 лъжици мед в маринатата ,която предварително разбърквам и тогава изсипвам върху чушките с цел по-малко да ги бъркам ,за да не ги разкъсам ! Добър апетит !
ОтговорИзтриванеаз ги обърквам с ръце :) да не се накъсат. Не, че после не ги режем.
Изтриване3 лъжици мед освен захарта ли?
Прекрасни са, Пепи! Така да ме съблазни...
ОтговорИзтриванеНе съм затваряла така в буркан с години - или в сезона им пресни или зимата от печени и замразени си правим такава салата. Специално погледнах мамината рецепта за колко килограма е - е, за 26 е. :))) Но има записано и зърна черен пипер, за който незнайно как аз с годините съвсем съм забравила.
Хубава, усмихната нова седмица ти желая, мила!
Прегръдка! :)
аха :) явно всяка мама колкото килограми е правила, така си е записала :) Но 26 кг са си едно прилично количество, Ирме :) Черния пипер ще придаде приятен аромат, бих си ръснала като ги отворя :)
ИзтриванеХубава и слънчева да е новата седмица и на теб!
Мама имаше една, в която престояваха доста време в маринатата.
ОтговорИзтриванеТрябва да я питам.
В нея най-вкусен беше чесънът!
Хубава седмица, Пеп!
и тук е много вкусен :) затова от 2-3 скилидки на буркан са умножени по 3-4 :)
ИзтриванеХуБава седмица и на теб, ДАни!
Пепи, това са най-любимите ми чушки! Разкошни са станали! И моите вече ги спретнах. Оригиналната рецепта, която се предава от бабите действително е с аспирин, но и аз не слагам. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеПри нас Мише е твърдо против аспирина в консервите, макар че си пие ежедневно аспиринче :) но аз го пропускам чат-пат :) Виж, на цветната трушия слагам.
ИзтриванеХубава седмица и на теб, РАдост!
Аз ги правя по този начин ,но накрая докато ги редя им слагам по1 супена лъжица превряло/запържено/ олио.
ОтговорИзтриванепомислих си да го запържа :) но като размислих бурканите се заваряват и се отказах :)
ИзтриванеПепи,не знам колко пъти преглътнах,мммм!Страхотно звучи и добре,че пратих ММ да пече пипер у дома :) .Безценна си откъм съвети и рецепти за всякакви теми,поводи и случаи!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и ведра седмица да ти е,мила!
Благодаря ти, мила Роси! Съветите произлизат от опита :) на което разчитам и аз :))) Ти какво ще правиш пиперките? За хапване, или за фризер?
ИзтриванеТоку-що ги продиктувах. Ще чакам да ми донесат :Р
ОтговорИзтриванеЩастливка :) ще ти направят. Да ти е жива и здрава мама!
ИзтриванеУмопомрачителни са, Пепи! Не съм опитвала, но съм сигурна, че ще ми харесат. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеМожеш да си направиш за хапване една купа, Еви :) не е задължително да са 10-15 ккг . Маринатата им е много приятна за небцето :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Чушките изчистени ли трябва да са 12 кг! Писах вчера,но клавиатурата нещо не работеше! Яна
ОтговорИзтриванеНе, Яна, чушките са 12 кг. Отмерва се количеството. След това се чистят :)
Изтриванетолкова бях ентусиазирана защото са точно по моя вкус
ОтговорИзтриванеи сега бомбаж
къде обърках бомбаж от всякъде
ОтговорИзтриванеЧушките купени ли са? Ако да, зависи колко са пълни с торове и нитрати - случвало ми се е дори на буркани с печени чушки да стане. А и годината е много дъждовна и са пълни с вода таз годишните чушки. Ако не са били надути повече от 2-3 дни - вадете, измийте и приберете във фризер, ще ги хапнете, но ако е повече време - май не стават за ядене.
ИзтриванеОт една баба ги купих уж са хубави
ОтговорИзтриванеТова с бабите не е гаранция, че не са торени, за съжаление. обилно.
ИзтриванеМного са апетитни ,искам да си представя каква вкусотия е с домашни зеленчуци ,но уви ,няма откъде да се снабдя .Да ти са живи и здрави мама и тати ,то труда е голям ,но вчера след бомбаж на 7 от 8 буркана гювеч ,се замислям много .Затова те моля да ме посъветваш ,искам да изпека чушки натюр за зимата (за бюрек ,миш-маш..),как да ги съхраня .Не искам да са в дом.сос .Във фризера ,след размръзяване се губи много от вкуса ,ти как ги правиш.
ОтговорИзтриванеАни
Здрасти, Ани :)
ИзтриванеВярно е, че печените, след фризера са с малко по-друг вкус. Тях ги ползвам за паниране (дори само с брашно), където не се усеща много разликата. Но на салата, миш-маш и бюрек се усеща, да. За там ползвам от буркани (колкото мога, до където стигнат. )
След изпичане осолявам всяка чушка поотделно и нареждам в тави, под наклон, да се отцежда водата. Понякога са 5-6 тави, нареждам на студено място по възможност и обирам сока. Така престояват поне 6-7 часа. Пълня в буркани, не заливам с нищо друго, запечатвам и стерилизирам 15 мин. Не повече. Ако чушките са хубави - това е достатъчно. В повечето случаи моите са от мама, но и купуваме, все са на късмет. Имали сме и бомбажи, явно торенето е много важно, а някои пускат пък много вода - от една тава с 4-5 кг чушки се е събирал до литър сок отцеден.
После ги държа на хладно - или в мазе зимата, ако е по-топло, когато ги правя - търся място в хладилника и ги изваждам в студа към мазето, или килера.
Мноого ти благадаря ,тя процедурата с печенето на чушките е същата ,която беше ми препоръчала за лютеница ,но за стерелизация в буркани ,не ми беше ясно .Сега остава да имам късмет с чушките .
ОтговорИзтриванеЛек де !
Ани
Късмет тогава :)
ИзтриванеИ спорно приготвяне на зимнината!
Здравейте, моята покойна свекърва я правеше и ми беше любима. Срам, не срам, нямам как да премеря продуктите за марината, имам само лъжици.... Как да ги изчисля за 1.5 ,кг чушки? Предварително благодаря :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, ще измеря сслед малко, да се прибера и ще пиша
ИзтриванеЕто сега :) Давам ви на колко грама отговарят лъжиците, а Вие смятайте за какво количество чушки ще ползвате -
Изтриване1ч.л. сол = 8 г
1 супена лъжица сол е 15 г
1 ч.л. захар е 10г , а 1 супена лъжица е 20 г. захар.
По тези мерки се ориентирайте с лъжиците. Но дори да падне някое зрънце сол, или захар в повече - не е фатално :)
Прекрасни чушки:) Имам въпрос морковите и чесъна не трябва ли също да се Маринова? И пробвали ли сте с Копър вместо с магданоз? Замислих се защото на печените чушки с чесън обикновено се слага копър.
ОтговорИзтриванеМоже, щом харесвате с копър. Аз на печените пак магданоз си слагам заради половинката, иначе на мен без никакви тревички.
ИзтриванеНа морковите и чесънът не им трябва мариноване - на тях им е достатъчно краткото варене в буркана и пак се овкусяват много добре
От 1 кг печени чушки - 1 буркан!!
ОтговорИзтриванеБуркан от 800 мл ?????Яна
Да :) 1 кг сурови. като са изпечени им излиза водата, нали се сещаш как се отцеждат от водата преди беленето. Ако чушките са от пазара има вероятност и над килограм суров продукт да стане за един буркан чушки, защото те са напоявани много И тази вода излиза след печенето на чушките
ИзтриванеПп: пък този един килограм сурови чушки е и с дръжките и семките, които не влизат в буркана накрая
ИзтриванеПеп,
ОтговорИзтриванеИсках да попитам буркан от 800 или от 400 мл за 1 кг чушки, за да знам колко буркана да измия!!
Съжалявам, че не сме се разбрали!Яна
ОтговорИзтриванеАаа, това ли :) ами по 800 мл Омния и подобни с винт _720-780 мл
ИзтриванеАко са малки-двойно предвиди
Ааа, това ли :) ами по 800 мл Омния и подобни с винт _720-780 мл
ИзтриванеАко са малки-двойно предвиди
Мерси мерси, като се прибера ще ги слагам в бурканите, измих от малките.
ОтговорИзтриванеЧушките отцеждат ли се преди да се сложи маринатата?
ОтговорИзтриванеЧушките отцеждат ли се преди да се сложи маринатата?
ОтговорИзтриванеНе. Сокът който те пускат, смесен с олото и оцета е вкусен сос :) аз си го затапям.
ИзтриванеЗдравейте,миналото лято реших да направя тази рецепта за чушки и много се хареса на цялото семейство,но излязоха само 9 буркана,сега съм решила да направя по-голямо количество,че доста ни се услади.Дано се получи добре и този път
ОтговорИзтриванеМоите буркани са сбирщайн :) не ги гледайте - различни големини. Малко излиза, да. Принципно, ако не са много воднисти чушките излизат от 1кг - 1 буркан Омния, но ако са по-водни - тази вода излиза. Не е проблем това, ще направите 2 дози :) Няма как да не се получи, щом и миналата година сте правили.
ИзтриванеПоздрави,
Пепа
Благодаря ,за страхотната рецепта
ОтговорИзтриванеМоля :) Хапвайте със здраве!
ИзтриванеЗдравейте! Вчера изпълних рецептата, стерилизирах за 10-15 мин. Тази сутрин виждам, че вакуума не се е получил :-( Моля за съвет какво да направя. Дали мога да стерилизирам наново, или да прибирам в хладилника и това е положението. Много мъчно ми стана, защото вчера ми отне цял ден тази галимация.
ОтговорИзтриванеНепременно стерилизирайте отново. Много труд е. Сложете нови капачки и здраво завивайте.
ИзтриванеЗдравейте, Пепа! Първо, благодаря много за отговора за лютеницата вчера. Стана фантастична! Особено беше полезен финалният съвет относно хапването и с препечена коричка хляб! Препоръчвам го на всички!
ОтговорИзтриванеСега имам въпрос относно тази рецепта (печените чушки). Тука (а предполагам, вече и в България) се продават чушки целогодишно - все пак сме на ден и половина път от Мексико и от Флорида. Въпросът ми е: струва ли си да се мариноват, или е по-добре всеки път да се правят прясно печени? На балкона целогодишно имам газова скара (доколкото знам, в България вече им викат "барбекю" :), и я пускам дори на минус 20.
Браво за лютеницата! И тук вече се продават чушки целогодишно, но освен че са на тройна цена, са и пълни с нитрати и вода и не се получава така вкусно. Ако при вас са добри, прави с по килограм и съхранявай я хладилника, защото тази доза си е хамалогия.
ИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Пепа! Непременноще го опитам така.
ИзтриванеЗдравей, Пепа! Имам един спешен въпрос, дано да прочетеш това скоро. В Канада човешки чушки (капия, като у нас) се продават само август и септември, при това расли на почва и видели слънце. През останалото време се продават само тумбести, приличащи на нашите камби, а може и да са. Сега е краят на сезона, и днес изведнъж наводниха един от магазините с истински чушки в касетки по 6-7 кила. Фантастични! Ама ще свършат за един ден. Страшно ми се ще да купя, но не знам какво да ги правя. Лютеницата (около 1 тон :) е достатъчна.
ОтговорИзтриванеТа въпросът ми е: какви, на твой вкус, са най-добрите 2-3 трайни рецепти с/от чушки?
Благодаря предварително.
Митко
Точно тези чушки са най-вкусни. Можеш да си направиш буркани и стеризилизаш.
ИзтриванеИначе печи, бели, опаковай и във фризера :) Ще има цяла зима за миш-маш, за чушка бюрек.
Благодаря!
Изтриване