Нищо ново под слънцето тези и двете рецепти ги правя отдавна и съм ги споделила тук. Пилешки хапки с гъби в лучен сос са по рецептата на тези Пияни пъдпъдъци, но от пилешко месо (тъй като у нас имаме споразумение пъдпъдъци с перушина да не се внасят повече) и с добавени гъби, а воденичките са по тази рецепта на Воденички с лук и лимон, само че с добавени 2-3 лъжици доматен сос за пица. Ама пък много по-ароматни станаха така с подправките.
"Голямата разлика" е, че тези двете са приготвени в мултикукъра. И двете манджи са много вкусни и си заслужава да бъдат направени, независимо дали в обикновена тенджера (по старите рецепти) в бавноготвещия слоукукър (изпитани и там), или в мултикукъра. Пилешкото съм правила и с големи парчета пиле с кокал, така че филето не е задължително. А другата рецепта вместо с воденички, може да се направи с пилешко месо. Изобщо :) свободен избор. От мен идеите; всеки да си ги направи с любимото пилешко месо (за свинско просто ще трябва по-дълго време на готвене).
Пилешки хапки с гъби в лучен сос
Продукти за 4 порции:
1 кг пилешко месо ( без кост и кожа)
350 г гъби
1 кг лук
250 мл бира
100 мл вода
60-80 мл зехтин/олио
1 ч.л. сол/на вкус/
черен пипер, риган или мащерка, магданоз
1 с.л. царевично нишесте или брашно
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на едри хапки;
* Гъбите се почистват и нарязват на едро (дребните оставят цели)
* Лукът се почиства и нарязва на полумесци.
* Всичко се поставя в съда на мултикукъра, наливат се бирата, водата, олиото и посолява.
* Натиска се бутона MENU (средния от дисплея, с тенджерката) и избира програма за готвене 6 (Запичане, или Експрес ). на дисплея се появява 40 (мин.) С копчето за време (вдясно от менюто) времето се увеличава на 60 мин..
* Следва натискане на бутона START ......
........... и след 60 мин. се отваря капака, прибавят се черния пипер и ригана; размитото с малко вода брашно, или царевично нишесте, разбърква и затваря капака да постои така още 10 мин.
* По желание порцията се поръсва със ситно нарязан магданоз (е, това е на девойчето, няма как да бъде озеленена).
Тук вече трябва къшей хляб :) соса е много, ама много вкусен!
***За слоукукър - всички продукти ( вода и бира - само 1/3 от количествата) се поставят в керамичния уред;включва се на ІІ степен за 5 часа. Лукът се поставя най-отдолу, върху него гъбите, най-отгоре - месото.
***За обикновена тенджера - всички продукти се поставят в дълбока тенджера и включва котлона. В момента, в който съдържанието в нея заври, котлона се намаля на най-слабата степен и готви отново около час.
По същия начин в края на готвенето соса се уплътнява.
Задушени воденички с лук и доматен сос
(който сос с лупа трябва да се търси, но поизтървах нещата заради козметични процедури :))))
Продукти:
1 кг пилешки воденички
5-6 глави лук
100 г доматен сос за пици (моят е домашен)
1/2 пак. масло (60 г) и 3-4 лъжици олио
200 мл бяло вино
200 мл вода или бульон.
по една голяма щипка риган и чубрица; сол на вкус
лют червен пипер по желание
сока на 1/2 лимон
Приготвяне:
* Лукът се почиства и нарязва на едри полумесци.
* Воденичките се почистват и измиват;
* Всичко се поставя в съда за готвене; прибавят се олиото, доматения сос, виното, лимоновия сок и водата.
* Уреда се включва на програма готвене 6 (Запичане, или Експрес ) и от дисплея се наглася време 60 мин.
* Когато уреда сигнализира (изпищи ) край на работа воденичките се проверяват дали са омекнали и ако трябва се включва за още 30 мин. Винаги ги купувам от едно и също място и друг път за час са готови, но този път не бяха :) затова и останаха почти без сос.
* В края на готвенето се прибавя маслото, подправките, разбърква и затваря съда за 10-15 мин.
***За слоукукър - всички продукти ( вода и вино - само 1/3 от количествата) се поставят в керамичния уред; включва се на ІІ степен за 5 часа. Лукът се поставя най-отдолу, върху него воденичките и всичко останало.
***За обикновена тенджера - всички продукти се поставят в дълбока тенджера и включва котлона. В момента, в който съдържанието в нея заври, котлона се намаля на най-слабата степен и готви около час - час и половина.
О, каква прелест в двойна доза си приготвила и поднесла, Пепи! Ще опитам и от двете ястия, сигурна съм, че са невероятно вкусни. прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеда ти е сладко, Еви :)
ИзтриванеПрегръдки и спорна нова седмица :)
Прекрасно е, Пеп!
ОтговорИзтриваненай-важното - че е вкусно, Дани :)
ИзтриванеВкусно...
ОтговорИзтриваненали, Веси :)
ИзтриванеИ двете гозби ми харесват и то много,Пепи!Все ме тегли и мен към манджи сослии,макар да се въздържам от топене ( пуста суета ) .С двата помощника в кухнята работата ти съвсем е песен!
ОтговорИзтриванеС пожелание за усмихнат септември,целувки от мен!
благодаря ти , мила Роси :) хубав септември и на теб да е!
ИзтриванеЯвно оня горе мисли за мен да не топя, затова на воденичките съм изгубила соса :)
И аз ги правих, чудни са!
ОтговорИзтриванеНали :) топят се в устата!
ИзтриванеДа знаеш, че непрестанно препращам една приятелка тук при теб. Има страшна дилема кой уред да си купи - Крокпота или Панасоник кукъра. Казвам и, " върви при Пепи да видиш какви ги е завъртяла и решавай". Ти си верният човек!
ОтговорИзтриванеДа си купи и двата :) Това са коренно различни уреди и зависи какъв и трябва. Крок пота готви, докато я няма - навън е, на работа и като се прибира - яденето, заложено от сутринта е готово. Или сутринта залага, на обяд е готово. Или пък нощем, за да събере кутии за обяд.
ИзтриванеМултикукъра е за след работа :) Трябва да се ориентира кое от двете и е приоритетно :)
Хаха, познай, Пепчо, какво вечеряхме:)? Воденичики с гъбки и лук;) Прекрасно е!
ОтговорИзтриванеразбира се, че е вкусно :) как те подсетих за тази простичка манджа, а :)
ИзтриванеЗа което отново благодаря! Мислех да се разходя по вашия край този уикенд, но това време обърка всичко. Хубав уикенд, пък макар и мокър!
Изтриванеоо и тук беше жесток дъжд тия дни! Не съм виждала такъв порой и толкова продължително да вали.
ИзтриванеХубава нова седмица на теб, Мъхче!
Хубаво е, че си дала рецептата и как се прави по обикновения начин на котлона. С пилешкото ще си го направя в началото на следващата седмица - обезателно. Много ми хареса.
ОтговорИзтриванеПродуктите са налице, само биричка ще взема.
Мерси, Пепи за идеята :)
с пилешкото става най-бързо :) Ако питаш моите - и най-вкусно е с него :) Ще чакам да споделиш как е :)
Изтриване