Това са ми едни любими топчета със сирена и плодове, които отдавна правя, нооо само когато ще имам гости, които споделят като мен удоволствието от вкусовото съчетание на плодове със сирена. Обикновено с круши, но този път имах останали смокини след един крем и направих два вида. Тези със смокините, като за пръв път направени, повече ми харесаха .
Приготвят се бързо, идеални за предястие, или за компания на чаша вино.
Обикновено ги правя с каквито сирена имам под ръка - синьо сирене, някакво твърдо, тип пармезан; козе, или овче :) колкото по-миризливи за мен, толкова по-добре. Този път освен синьото сирене, вложих и испанското сирене Манчего, с което преди време един испанец по Фиеста ТВ ме заинтригува - колкото пъти улавях предаване с него, все слагаше от това сирене. Леко пикантно овче сирене, подобно на пармезан, но с не толкова остър вкус. Произвежда се от млякото само на една порода овце (манчега) и тук го видяхме благодарение на иберийската седмица в Лидъл. Толкова ни хареса, че се запасих с няколко парчета аз :))) Подстреках и Ели да си купи :). Тук е мястото да благодаря на Лидъл за подаръка, с който приятно ме изненадаха в началото на месеца. Благодарение на тях опитах и козето испанско сирене :) което бях отписала в магазина, тъй като на пипане беше сравнително меко. Е, сгрешила съм :) но докато не опита, няма как да знае човек.
Eто и продуктите, които са едни и същи за двата вида
но в единия случай плода е круша, а в другия - смокини.
Моето предложение е сега да си направите със смокини :) тъй като има в изобилие на пазара, а круши по-късно, когато има хубави български сочни.
Моето предложение е сега да си направите със смокини :) тъй като има в изобилие на пазара, а круши по-късно, когато има хубави български сочни.
Продукти за около 25 топчета:
2 круши / респ. 6 смокини
50 г солени бисквити /или соленки някакви/
~ 150г различни сирена - козе, овче, пармезан, синьо сирене, кашкавал.....
1 чаша запечени, смлени орехи (фино или едро - по желание)
Приготвяне:
* Крушите/смокините се нарязват на ситно и поставят в цедка или гевгир, за да се отцедят за около 40 мин. Ако са много сочни крушите - леко се изстискват с ръка. Могат да се увеличат бисквитите, но тогава те надделяват във вкуса на готовите топчета, вместо плода с круши.
* Сирената се намачкват, а соленките се мелят на едро.
* Омесват се всички продукти и сместа се поставя в свежо фолио за един час в хладилник.
* С мокри ръце се оформят топчета, които се овалват в смлените ядки.
* Готовите топчета се съхраняват в хладилник.
Много харесвам съчетанието на сирене и плодове, непременно ще опитам това изкушение. Благодаря!
ОтговорИзтриванещом обичаш сирене и плодове трябва да ти хареса :)
ИзтриванеПреди години не можеше и да си представя тази сладко-солена комбинация. но сега си хапвам с удоволствие!
ОтговорИзтриванепроменяме си вкуса, Веси :) към по-добър, надявам се :)
ИзтриванеПепи, кажи, че си търсиш желаещи. ;) Определено грабвам и от двата вида. Поздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеЗаповядай, Гери :) с удоволствие ще почерпя!
ИзтриванеПоследния път като направих, си ги ядох сама дълго време...Много ми харесва комбинацията със смокини, но едва ли ще се засиля само за мен. А моето сирене още стои в хладилника...
ОтговорИзтриванехихххи знам те аз, че ги прави :) ама като си знаеш хората - прави малко :)
ИзтриванеИ ако продъжиш да си пазиш сиренето, ще дойда да помагам, да знаеш!
Пепи,дали няма да се търкулнат няколко към мен,ама побутни насам и от двата вида,че съм сигурна колко ще ми се усладят!Страхотни топченца,заинтригува ме добавката на солени биквитки,друг път като правя ще опитам по твоя начин!Благодаря за хубавото предложение и честити подаръци,да ви е сладко и наздраве,мила!
ОтговорИзтриванеПресните плодове са доста влажни, Роси, затова слагам бисквитки. А аз ще пробвам тези дни исъс сушени кайсии, много ми хареса твоето предложение.
Изтриваненаздраве и на теб :)
Обичам комбинацията на сирене със плодове. особено, когато сиренето е домашно козе.
ОтговорИзтриванеЩе пробвам рецептата. Благодаря!
Моля :) а с домашно сирене съчетанието е уникално вкусно!
ИзтриванеОбичам тази комбинация....Много са ти хубави бонбонките,Пепи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Живе!
ИзтриванеДа, да, и аз обичам всичко с миризливи сиренца! Пепи, да ми направиш такива бонбонки като ти дойда на гости да опитам стареца ;))) А сиренето Манчего и мен ме подстрекаваш сега, макар че много упорито го подминавах в Лидл... Ако е останало ще взема да пробвам.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Бързай, КАте, докато има старец :) бонбонки от сирене винаги мога да направя :)
ИзтриванеВ нашия Лидъл имаше останали още някакво сирене от другите, но точно Манчего - не. Според мен това е най-доброто от испанските сирена. Ама ти можеш да направиш бонбонки с всякакви :)
Поздрави и на теб!
Пепи, снощи си ги спретнах тези бонбони, страхотни са! Много ми се усладиха! :) Направих ги с круши, представям си и със смокини колко ще са вкусни! :) Ще бъдат и част от менюто ми за скорошният ми рожден ден :) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеооо, ще се радвам да са част от менюто за празника ти! Ама с винце вървят, нали :)
ИзтриванеЗадължително с винце :)
ИзтриванеЗдравейте, могат ли да се приготвят от предната вечер?
ОтговорИзтриванеСместа ще се овлажни , трябва да сложите малко повече от сухата част
Изтриване