какво друго, освен чушки. Зимата не сядаме на масата без чушлета - рибки, чорбаджийски, камбички или дори люти арнаутски. Сега пък е времето им да се приготвят :)
Днес сутринта изненадах жената в едно магазинче за зеленчуци, търсейки чорбаджийски. Рано било. Е, и аз я изненадах казвайки, че още миналата седмица сме си набрали от село. Гледа ни мама, не мога да се оплача. Друг е въпроса, че свършиха много бързо - девойчето Жул решила, че и се хапват и си изпържила още в понеделник.
И както каза: "Изтървах олиото, стана малко блажно, но беше вкусно"
А за компенсация пропусна две следващи хранения.
Тези са няколкото ни любими вида. Пържени - като сиврия - за бърза консумация - видях от Жоро Бордовски и достойно оцених; мариновани в буркан - които основно правим за зимнина; а подобно на тях и люти опукани чушлета, които също като чорбаджийските могат да се хапват или веднага, или да се затворят в буркани за зимнина. За която понякога си мисля, че ми отиват всички почивни дни през лятото, но това е друга тема.
1. Мариновани пържени чорбаджийски чушки
които могат да бъдат рибки, камбички или друг сорт. Признавам си, че най-много ми харесва сиврия, така изпържена и маринована. Точни пропорции няма. Според желанието за пържене (през лятото) и апетита
* Чушките се измиват, подсушават. Дръжките им се отрязват късо - по желание.
* Надупкват се със шишче или вилица по дължината на 3-4 места (това се прави да не пукат)
* Пържат се във врящо олио - маслена баня, докато си сменят цвета.
* Изваждат се в предварително приготвена марината от: оцет/олио (зехтин) - 3/1 части, сол, захар, любими подправки - тук слагам дафинов лист, магданоз, целина, или копър. А може и комбинирано. Ориентировъчно оцет, олио, сол, захар - 300 мл оцет, 100 мл олио/зехтин, 1 ч.л. сол и 1 или две ч.л. захар - зависи дали искам в този случай да са сладникави.
* Купата, в която се мариноват се покрива с капак/свежо фолио и прибира в хладилник; достатъчни са 30-40 мин. и може да се хапват. Ако свършат бързо и остане марината - може да се използва за още една партида. В това количество обикновено събирам около 400-500 гр. чушлета.
Да спомена ли, че със сирене много вървят
И няколко скилидки чесън в маринатата.
2. Пукани мариновани чушки
Това ми е изпитаната рецептата през годините за пукани чушлета за зимнина - чорбаджийски, рибки и люти разни.
И тук точна рецепта няма, приготвям си бурканите, чушките, подправките и започвам.
И тук точна рецепта няма, приготвям си бурканите, чушките, подправките и започвам.
Давам пропорцията за компотен буркан - 0.780 или 0.800 л.; за по-малките буркани си разделям пропорционално на 2. Тук е малко пипкаво, защото никога не улучвам точно колко буркана ще отиват на приготвеното количество чушки, затова приготвя повече подправки, а оцета и олиото стоят под ръка, ако трябва друг буркан - зареждам набързо. Но пък другите чушки, които са с аспирин, натриев бензоат или заварени никак не се харесват у дома.
И пак ако :)) са за зимнина, много е удобно в правенето да се включи жокер "помощ от родител" или в редки случаи съпруг - единият се пече на огъня, респ. пука чушлетата, другия ги нарежда и затваря в бурканчетата. Тук вече имам предвид количества над 5-6 кг., с които сам човек е трудно да се справи, а на котлона ще падне едно голямо пукане, пържене, мрънкане.....
Чушлетата (измити, подсушени и с отрязани дръжки - до шапката) се пукат от двете страни на ламарина на огън; на плоча на огън; с горелка или на плоча на котлон, ако количеството е малко и се приготвя или за бърза консумация, или малко по малко да се направят бурканчета за зимнина. Имам предвид плоча на нормален котлон, а не стъклокерамичен, макар че аз успях да го изчистя и не остана петънце. Но повече експерименти на него не бих си правила. Когато се правят на огнище е трудно да се обръщат една по една, затова се взема една по-широка решетка, с която се разбъркват, обръщат и изваждат чушките.
За 1 буркан (0.8л.) са необходими:
1 равна с.л. сол
1 с.л. с връх захар
1 с.л. олио или зехтин
80 мл оцет
3-4 скилидки чесън, ако са големи - срязани на 2-3
5-6 зърна черен пипер
целина, магданоз - едро нарязани
Всичко това се поставя в бурканите.
В съд се завира вода, която трябва да се поддържа много гореща.
Приготвя се място, на което ще се обръщат бурканите - старо одеало, или дебели кърпи и още една дебела завивка, с която да се покриват отгоре и да ги държи повече време топли.
* С горещите, опукани чушки се пълнят приготвените буркани, доливат се до ръбчето с вода, затваря се веднага буркана (ако е компотен минавам и ръбчето на капачката с гърба на ножа) и обръща върху капачката. Завива се с покривката и оставя така на топло, докато изстинат - поне 8ч.
Ако има време и възможност - между тях се поставя по още стръкче подправка и скилидки чесън.
Тук ще добавя нещо, което аз го знам и правя, но се оказа, че трябва да го спомена :))) има възможност да се увеличи количеството оцет, ако обичаме по-киселичко, или намали захарта, ако не обичаме сладникави туршии.
3. Опукани люти чушлета
Тези долу са люти; тия същите, които се появяват в късна зима на пазара, заливат го през пролетта и предлагат до късна есен. И колкото по-твърди и с резки са горе, до дръжката, толкова по-отровно люти са. Много, ама много люти. Когато се опукат и мариноват, част от лютивината изчезва (еееййййй толкова мъничка обаче). Тях ги правя често и през лятото, но до скоро след опукване, мариновах както пържените горе - зехтин, олио, магданоз и чесън. Наскоро в Черешката на тортата във вечерта си Вики от Мастило започна да ги приготвя и надзираващия ги шеф Иван Манчев коментира, как би ги направил със ситно нарязани кубчета домати.
Тези долу са люти; тия същите, които се появяват в късна зима на пазара, заливат го през пролетта и предлагат до късна есен. И колкото по-твърди и с резки са горе, до дръжката, толкова по-отровно люти са. Много, ама много люти. Когато се опукат и мариноват, част от лютивината изчезва (еееййййй толкова мъничка обаче). Тях ги правя често и през лятото, но до скоро след опукване, мариновах както пържените горе - зехтин, олио, магданоз и чесън. Наскоро в Черешката на тортата във вечерта си Вики от Мастило започна да ги приготвя и надзираващия ги шеф Иван Манчев коментира, как би ги направил със ситно нарязани кубчета домати.
Това са:
* опукани люти чушлета, прибрани в торбичка, за да се задушат и обелят по-лесно. 10 мин. са достатъчни.
* През това време в купа се разбъркват оцет и зехтин - 2/1 части, малко сол, щипка захар.
* Поставят се вътре обелените чушки и оставят да се мариноват за 20-30 мин.
* Изваждат се в чиния и обилно "завиват" със смес от:
ситно нарязан обелен домат, много магданоз и ситно нарязан или пресован чесън.
На престрашилите се - да ви е сладко, пардон люто
И пак ще се оплача, че времето през което писах тази публикация е равна на времето, през което бих опукала и прибрала в буркани около 5-6 кг. чушлета.
Всички участващи чушки и чушлета на снимките са собствено производство.
И един поздрав за търпеливите да ме четат :)) от незабравимата Стефка Съботинова.
Охаааа, Пепи, тук вече ме улучи, обожавам такива благинки.:))) Страхотни са твоите.:))
ОтговорИзтриванеПепи, ако има нещо, което да ме изкуши,когато съм на диета,това са люти чушлета.Независимо колко са люти ги ям всякакви!Твоите предложения много ми харесват!Поздрави:)
ОтговорИзтриванеПепи,много подточки,много нещо!Май обаче никаде не отбеляза колко много пръскат пустите сиврии,докато се пържат!Не за друго де,ама психически да се подготвят упрятните домакини,че ще се омаже де що има плот :))!
ОтговорИзтриванеИ въпреки това са безбожно и невъзможно вкусни пущините!
Браво на девойчето,има воля за компенсации!!И за реализации!Бе ще ни надминат тез нашите деца,само гледай :)) !
Добре се подготвяш за зимата,похвала ти давам голяма и от сърце!
А това за бързото приготвяне,което е по-кратко от писането,пак ще го подмина,че ми действа подтискащо :)) !
Поздрави,миличка!
Охаааа, Пепи, страхотно! Лютичките чушки не ги уважавам, ама не лютите са друга работа. Добре, че има и такива :)) И на мен мама ми прати тази седмица чорбаджийски чушки и хич не им е рано :))) Поздрави!
ОтговорИзтриванеОх, толкова са вкусни :)))))
ОтговорИзтриванеОбожавам ги и аз като Жул, нямаше да им простя!
Е, не съм сигурна, че щях да пропусна цели две!!!хранения!
Поздрави, Пепи малко прохлада!
Пепи,и у нас много уважаваме тези чушчици,и пържени и пукани!Имам готово бурканче пукани за бърза консумация,за зимата - по нататък ще се правят :).Аз ползвам стар тиган за пуканите,само го стръсквам да се обърнат чушлетата от всички страни и после изсипвам в буркана.
ОтговорИзтриванеСпокойна и усмихната вечер!
Вкусно. Хубав избор при теб, Пепи :)
ОтговорИзтриванеМного ги обичам във всичките варианти, но в градината не са станали още...
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Пепи и хубава вечер!
Пеп-чо, аз много люто не ям, по-скоро млади чорбаджийски и най са ми хубави пукани, с чесън и оцет после, мммм...обаче твоите както си ги строила ми се приядоха, честно.
ОтговорИзтриванеПък Еликсирчето има червена точка за коментара си, щото се разхилих с глас и събудих малкия...
Прохладна да е нощта ти желая!
сега ще чета аз какви ги е писала тя.
ОтговорИзтриванеИ аз не мога да ям люто, Мариета, понякога правя напъни и стигам до леееко люто, но... бързо се предавам. Най-добър за мен резултата постигам, когато сложа 2-3 люти при чорбаджийските.
Благодаря ти, при мен е прохладно :) Дано и при теб да е така!
Ронка, Катерина, от една кръвна група сме май :)
ОтговорИзтриванеЕликсирче, може, не чети последните редове :))
Пръскат сивриите да. Аз съм го писала някъде преди към една рецепта, но - когато пържа сиврии покривам тигана с парче картон, облечено в хартия за готвене но с такива размери, че в два от краищата да излиза парата. Затварям, пържат се; отмествам - изчаквам 2 мин. да спрат да цвърчат, отварям, обръщам и пак пържа от другата страна. Иначе на открито - да, голямо мазало става :))
А между другото - горе го написах за чорбаджийските - отнася се за всички - когато са надупчени, не цвърчат и не гърмят толкова - ни пържените, ни печените.
Дани, Жул е твърде млада )) може да издържи два пропуска.-
Таня, благодаря, поздрави и на теб!
Веси, не съм се сещала за стар тиган пък за апартаментски условия. Имам, следващия път няма да изпробвам плота, благодаря ти много за съвета.
Еви, ама при вас е по-студено, ще станат :) Прегръдка и за теб и прохладна вечер!
Зори, тези дни като ги правих се сетих за твоите с чубрицата; следващия път ще пробвам и тях, не съм ги забравила, че ме грабнаха :)) с тази подправка съм израснала, но през годините остана да я ползвам само на леща, мусака и смесена с риган - на пица.
Ооо, и аз си падам по чушките, особено пикантните :-) Всички вкъщи сме любители на лютивото!
ОтговорИзтриванеА сега ти ми припомни и на мама специалитети :-)
Успешна подготовка за зимата, Пепи!
Поздрави, Милена :-)
Мариетка,сори!Поемам си вината веднага!:)
ОтговорИзтриванеПепи,как няма да чета,че за какво съм дошла аз тука?!Чета си всичко най-чинно!
Ако знаеш с какъв тежък стъклен похлупак ми е тигана,сигурно има 2 кила,и пак пръскат пущините,че както са и надупчени,ужас!Бре,викам си,отде им идва тази сила,ни капак помага,ни дявол?! :))
Обаче като ги вкуся ....и моментално забравям за поразиите!И аз не съм много по лютото,чат пат хапвам,но умерено люто,колкото за апетит!
Хубаво утро и спокоен ден,Пеп!
Пепи,
ОтговорИзтриванечета те най-старателно и преглъщам - всички изглеждат неустоимо вкусно. Обичам пържените чорбаджийски чушки /мисля си, не че е по-различен сорт от т.нар. "козирог"/ в компанията на патладжан и тиквички, казваме му "лятно мешано". Много ми хареса твоята идея за марината.
Поздрави за кулинарния ви тандем с Жул,
хубаво и усмихнато лято, Диана
Да, Дианка, Кози рог също е едно от имената на тия, а в селото на Мишо, където има голяма зеленчукова борса пък му казват "гръчки", което дори не знам дали не е преиначено от "Гръцки". Както и да е, чушката е видима :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, ще предам поздрави на Жул.
Милена, пробвай сама :)
Еликсирче, пак ли си ти :))) Чревоугодничеството иска жертви, нали :) И аз мразя да пържа, ако ме питаш. Ако имаше кой ...
Хубав ден, дами!
Ммм, невероятни изкусителни люти чушлета! И това блюдо, което си представила.... и което обезателно ще пробвам при възможност! Много апетитна публикация - както винаги! :) Хубава вечер от мен.
ОтговорИзтриванеПочна да преглъщам рано сутринта:) Аз не си падам много по лютото, но умирам за такива чушлета:)
ОтговорИзтриванеИ аз много ги обичам тия пукани, печени, пържени, мариновани и сладки и леко лютиви...
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудните рецепти!
Благодаря, Виолета! Надявам се да ти хареса :)
ОтговорИзтриванеЛулу, може и не люто, ама пукнати да са :))
Радвам се, че ти допадат, Вили! Добре дошла в моето местенце :)
pep-4o, много благодаря за рецептата. Взех си малко чушки, но аз ги знам като "гръцки", разрових се за рецепта в нета и не намерих нищо, накрая попаднах на снимката на Мариновани пържени чорбаджийски чушки и "видях" моите. Естествено познах заглавието и ника ти ;) нямаше начин да не се доверя, получиха се страхотни мариновани чушки.
ОтговорИзтриванеМерси!!!
anny_
Ани, много ме радва, че си намерила тук "твоите" чушки - пък с каквото и да било име.
ОтговорИзтриванеВ селото на мъж ми също се знаят така - дори леко кривнато на "гръчки". Както и да е, важно е зимата да има да се хапват :))
Не разбрах маринованите пържени чушки могат ли да се затворят в буркан или само пуканите стават? Защото аз лично предпочитам пържените,но искам за зимнина....
ОтговорИзтриванеПепчо,почвам ти подред рецептите за зимнина
Хайде, а аз тези дни ще пусна Апетитка-та, че съм я забравила тук да сложа.
ОтговорИзтриванеМариновани пържени не съм затваряла в буркани, прекалено меки ще станат,ако се залеят с вряла марината. Можеш да пробваш ако искаш 2-3 бурканчета, но + 1 аспирин (или 1гр. натр. бензоат на 1кг) и ще знаеш за догодина.
Макар че, пуканите ако направиш с повече олио вътре ще получиш подобен резултат.
В буркани - само пуканите.
Правя (но рядко) и едни сурови - кисело-солени са, те са хрупкави, но и тях не съм сложила тук. Идните дни ще.
Пепчо,благодаря за експресния отговор :) Та какво предлагаш значи ? Да ги пукам в олио,така ли? Аз си мислех на сух тиган се пукат :(
ОтговорИзтриванеИ ще чакам с нетърпение апетитката ти ;)
нееее, пукат се на сух тиган, ламарина или някаква такава плоча, дори скара.
ОтговорИзтриванеНо - по рецептата на пуканите в буркан - правишщ пържени и затваряш, с хапче Аспирин.
Чорбаджийски чушки и чушки козирог едно и също нещо ли са?
ОтговорИзтриванеда, както и някъде познати като "гръцки". Макар в последните години да излезе нова разновидност на тях, но предполагам е селектиране - по-едри са те и по-дълги. А "старите" чорбаджийски са по-тънички и малко по-къси. Месото, семниците вътре - са еднакви.
Изтриванеvsi4ko e tolkova vkysno ako moje da go prigotvi dryg
ОтговорИзтриванеНякой път не се получава друг да го приготви :) И тогава се упрятаме и правим :)
ИзтриванеПукането на чушки всякакви ги правя в парти грил. Подреждам ги в тавичката,слагам отпред една плочка теракота да се задушат и стават ОК. Това е за по-малки количества!
ОтговорИзтриванеМоже! Щом така ви се харесват. За мен парти грила е с малка мощност и те вместо набързо да се опукат успяват и да поомекнат.
ИзтриванеНаправих пържените чорбаджийски, настъргах и морков в маринатата станаха просто разкош.
ОтговорИзтриванебраво, радвам се ,че харесахте :)
ИзтриванеСамо не разбрах как се пукат "пуканите" чушлета ?
ОтговорИзтриванеАми както се пукат всякакви чушки :) Не печени, а пукани - на плоча, на котлон, на ламарина.... силно загряти и да им "загори" кожицата тук там - това са пукани. Дори звука, който издават е пук-пук... от там е името им.
ИзтриванеBoginq si.....vsichko,prigotveno po tvoq recepta e,vse edno ot kuhnqta na baba...blagodarq
ОтговорИзтриванеРадвам се, че имате такива асоциации :) Баба винаги звучи вкусно :)
ИзтриванеПоздрави!