12 юли 2011 г.

Охлюви по бургундски

или Охлюви по френски. И двете имена са еднакво разпространени, както се оказва - едни и същи пълнени охлюви.


Това са си едни вкусни охлюви с чесън и масло, в малко по-различен вид :) след като са извадени и почистени от черупката, пак са върнати вътре :) Е,  магданоз също. Така си имаме охлюви по бургундски . Най-важното е да има по 2 "ядки" от охлювите във всяка черупка, че за една не си струва облизването nyamnyam
Пълнят се и поставят в чинията, върху едра сол, за да стоят стабилно с отвора нагоре.

И поднесени в платото със солта :)) особено ако намерите кой да го държи, докато е топло. Така на студено, както ги държи девойчето -  всеки може :))) 


Продуктите - малко и качествени :) 

почистени ядки от охлюви 

125 г меко масло
3-4 скилидки пресован чесън
връзка ситно нарязани магданоз  
сол (ситна и едра) 

Приготвянето също е бързо, когато са готови, почистени охлювите. Но тъй като тази процедура се прави 1-2-3 пъти годишно, когато има "лов за охлюви",  продължението по приготвянето им е лесно - вадиш по кутийка охлюви и черупки  от фризера..... 

Месото на охлювите се овкусява със сол.  
Скилидките чесън се пасират и смесват с маслото, малко сол и магданоза. 
Във всяка празна черупка от охлюв се поставят по две ядки от месото. 
Отворът се запечатва с  ароматното масло
Нареждат се в чиния, която е застлана с едра морска сол с отворите нагоре, както ще се пекат.  Така застават стабилно на солта. 
Пекат се за 10 мин. в загрята фурна под горен реотан. 

Могат да се замразят и така напълнени, готови за печени, в кутия.   И когато се сетим да ужасим някой гост :) вадим от готовите, запичаме и :) се усмихваме мило. 



По-долу  вече Охлювите по френски се превръщат в охлюви по български. Българинът, в частност българката, не се славят като търпеливи хора, а охлювите бяха голямо количество, за да ги напълня всички обратно.
Охлювите - в индивидуални малки купички, замазката върху тях и отново запечени. Ето така си струва чакането, събирането, охлаждането на виното или бирата :))

17 коментара:

  1. Класика в жанра!! - доколкото съм чувала за тази рецепта :) - браво Пеп! И аз иначе съм лют фен на всичко френско :)), но на този ти шедьовър ще се порадвам само виртуално - през монитора... И само едно дилетантско питане - как се яде това чудо из от черупките "blushing" ???

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна е новата ти серия с рецепти, Пепи!
    Изглеждат страхотно,
    поздрави и слънчево настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Дани,
    Благодаря, Мина :)
    Благодаря, Дианка!
    Мина, тези от черупките си ги вадим или с коктейлни клечки, или с малка двурога виличка. Имам такива за десерт. А хващам охлява с палец/показалец :))
    Може да се използват и коктейлни вилички (те са като клечките - пак такива цветни, в пакети са, PVC)
    Но на гости съм ги хапвала със специални такива вилички - пак са двуроги, които вървят в комплект с шипката за охлюви.
    Имайки предвид, колко често ги ядем обаче, няма да инвестирам в такива прибори :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Класика в жанра, Пепи! Изискано поднесена, като във френски ресторант, аромат, красота и вкус...

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно!!!!!!!
    И като гледам кой ги държи топли :)))))
    Прегръдки, Пеп и изчезвам,че е много съблазнително!

    ОтговорИзтриване
  6. Много елегантно поднесено, Пепи! Ех, че ме изкушиш накрая да пробвам охлюви :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Ами благодаря ви! Ама защо никой не посегна да си вземе охлювче? Значи като беше бисквитки - дори гризната изчезна :))) пък сега - хубави били, елегантни били.... А чинията си стои пълна :))

    ОтговорИзтриване
  8. Аз бих омела цялата чиния, ама като си купих от един дядо,нещо много оплесках нещата с готвенето им и заминаха в кофата. Срам, срам голям!!! Преглът и примлясссссс!Умираща от завист:darkslayer:)))

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи, поздравления за търпението да приготвяш охлюви :)
    Много добре изглеждат :)

    ОтговорИзтриване
  10. darkslayer, радвам се, че поне ти ги оцени :))
    Вярно е, трябва да се внимава с тях. Ако ги превариш - стават жилави.
    Зори, търпение, нали :) то ако ми беше силна страна нямаше да има там ония в купичките :))

    Хубава вечер, дами!

    ОтговорИзтриване
  11. Важното е да номерираш черупките и после да сложиш всеки охлюв в неговата си черупка.Надписвам ги аз. С маркер.Ха ха ...

    ОтговорИзтриване
  12. само ако са номерирани предварително и дегустаторите :Р

    ОтговорИзтриване
  13. От доста време вече си взимам рецепти от тук и нещата винаги се получават страхотно!БЛАГОДАРЯ за което,благодаря ,че споделяш опита си!Та вчера реших да пробвам и охлювите-резултатът разбира се феноменален!Още един път БЛАГОДАРЯ!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, моля :) Трябва да се получават, нали съм ги правила, правила :) Вярно, че вкусове различни и няма как всичко да се харесва, но се радвам, когато научавам, че съм доверен източник :) Поздрави!

      Изтриване
  14. Баба, а и другите навремето ги ядяха с все пълнеж..след съответното престояване за изчистване в брашно или водичка...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Охх, знам, а виждам във фб групите все още така ги готвят хора, ама не мога да се прежаля 😊 колкото и трудоемко да в чистенето и остава нюню след това.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...