Лятото е време за море може на Черно, може на Бяло. И време, в което повече наблягаме на салатите и разядките. Тази тиро салата ( ΤΥΡΟΣΑΛΑΤΑ) е типична за лятото вкусотия, за която са нужни само още домат и препечени филии със зехтин. За някои хора и студено узо :) Всъщност това е салата/разядка със сирене, както е видно от името - ΤΥΡΟ - сирене. От любимите рецепти, в които всичко е приблизително - точна мярка няма, важно е на вкус да ви хареса. Имам спомени (които ще опресня скоро), че в Гърция салатата имаше аромат и на туршиена чушка. Но всички рецепти, които откривах тук и пробвах бяха само със прясно зелена/или люта чушка. Прави се в блендера, като се започва със смилането на чушката и чесъна, заедно с малко кисело мляко/йогурт. След това се прибавя сиренето и зехтина и от там нататък опитва и когато си я докарате на вкус - е готова. Ако се наложи може да се добави още малко кисело мляко, или още зехтин - зависи колко сухо/мокро е сиренето. И друг път съм споделяла, но когато ще приготвям нещо със сирене, аз го оставям открито, в чиния в хладилника на няколко пласта кухненска хартия - за поне 24ч. Сигурно никой няма да се учуди колко саламура се отцежда още.
Продукти:
~500 г бяло саламурено сирене (принципно трябва да е фета, но не позната тук като крем-сирене, а гръцко сирене фета)
4 с.л. кисело мляко/йогурт
2-3 скилидки чесън
60 до 80 мл зехтин
1 зелена чушка и 1 люта (по желание)
щипка риган
Приготвяне:
* Чушките се почистват от семената и поставят в купата на блендер. Ако харесвате съвсем леко люто, може да сложите цялата люта чушка, без семената и жилките, които всъщност са основната люта част в тях.
* Прибавя се половината кисело мляко, почистените скилидки чесън и пасира до финото раздробяване на чушките.
* Прибавят се натрошеното сирене и зехтина и отново се пасира. До гладкост, или не е по желание.
* Накрая се прибавя останалото кисело мляко и щипката риган и всичко разбърква добре с лъжица.
* Салатата/разядката се прибира в хладилник за поне 2 часа, преди хапване :)
* Когато я разпределяте в чиниите може да поръсите още по струйка зехтин. И задължително поднесете с препечени филии хляб/или сухари.
Ако нямате блендер, или пасатор - настържете чушката и скилидките чесън на фино ренде, прибавете киселото мляко и размачкайте добре сиренето с вилица.
Интересна гръцка салата Пепи.Не съм правила подобна, но ще я изпробвам.Явно сиренето трябва да е по - сухо за да може добре да се пасира с киселото мляко.Иначе разядката ще изглежда по - водниста.Но е чудесна за горещите летни дни.
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека и спорна седмица !
Да, Ели. По-сухо трябва да е. А като се пасира и стои в хладилника отново стяга и става по-ароматна от чушката. Пробвай, надявам се да ти хареса.
ИзтриванеЗдравейте,разядката е мн вкусна,аз заменям зелената чушка с червена+люта зелена,варяги до омекване и отделям с нож само вътрешната част на чушките,прибавям и оцет на вкус...опитаите може да ви хареса...pep-4o Благодаря Ви мн за вкусните рецепти...приятен ден..!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз, със сигурност ще пробвам с месестата част на варена чушка. Има нещо, което трябва на моята салата, за да стане като тази в гръцко. Тези дни ще пробвам с люто-туршиено чушле.
ИзтриванеПоздрави и на Вас!
Направих я, Пепи! Без лютата чушка обаче. Четири вдигнати палчета! Целувки😘😘😘
ОтговорИзтриванеЕха, много добре, Сонче!
ИзтриванеЦелувки и на теб!
Друго си е да влеза аз в блога ти, Пеп! Социалните мрежи ме карат да възкликвам, но тук се чувствам гост на трапезата ти:). Чудна е салатата и така, но щом казваш ще дойда да тествам и другата версия:). Поздрави!
ОтговорИзтриванеАма вярно тук си е по-лично.
ИзтриванеРадвам се, че и ти споделяш това мнение.
А салатката-разядка е чудесна, да, особено на препечен хляб тип чабата, полят с още зехтин.
Прегръдки!
Обичаме тази салата, ще опитам и твоята рецепта.
ОтговорИзтриванеПробвай, Веси и винаги можеш да подправиш по твой вкус.
ИзтриванеПробвали ли сте вместо сирене с извара
ОтговорИзтриванеНе. Изварата няма да даде този вкус, както от сиренето.
Изтриване