8 август 2019 г.

Тиро салата

       Лятото е време за море Simple Smile  може на Черно, може на Бяло. И време, в което повече наблягаме на салатите и разядките. Тази тиро салата ( ΤΥΡΟΣΑΛΑΤΑ) е типична за лятото вкусотия, за която са нужни само още домат и препечени филии със зехтин. За някои хора и студено узо :)  Всъщност това е салата/разядка със  сирене, както е видно от името  - ΤΥΡΟ - сирене. От любимите рецепти, в които всичко е приблизително - точна мярка няма, важно е на вкус да ви хареса. Имам спомени (които ще опресня скоро), че в Гърция салатата имаше аромат и на туршиена чушка. Но всички рецепти, които откривах  тук и пробвах бяха само със прясно зелена/или люта чушка.  Прави се в блендера, като се започва със смилането на чушката и  чесъна, заедно с малко кисело мляко/йогурт. След това се прибавя сиренето и зехтина и от там нататък опитва Simple Smile  и когато си я докарате на вкус - е готова. Ако се наложи може да се добави още малко кисело мляко, или още зехтин - зависи колко сухо/мокро е сиренето. И друг път съм споделяла,  но когато ще  приготвям нещо със сирене, аз го оставям открито, в чиния в хладилника на няколко пласта кухненска хартия - за поне 24ч. Сигурно никой няма да се учуди колко саламура се отцежда още. 
     
Продукти:
~500 г бяло саламурено сирене (принципно трябва да е фета, но не позната тук като крем-сирене, а гръцко сирене фета)
4 с.л. кисело мляко/йогурт
2-3 скилидки чесън
60 до 80 мл зехтин 
1 зелена чушка и 1 люта (по желание)
щипка риган 

Приготвяне: 
* Чушките се почистват от семената и поставят в купата на блендер. Ако харесвате съвсем леко люто, може да сложите цялата люта чушка, без семената и жилките, които всъщност са основната люта част в тях. 
* Прибавя се  половината кисело мляко, почистените скилидки чесън и  пасира до финото раздробяване на чушките. 
* Прибавят се натрошеното сирене и зехтина и отново се пасира. До гладкост, или не е по желание. 
* Накрая се прибавя останалото кисело мляко и щипката риган и всичко разбърква добре с лъжица. 
* Салатата/разядката се прибира в хладилник за поне 2 часа, преди хапване :)
* Когато я разпределяте в чиниите може да поръсите още по струйка зехтин. И задължително поднесете с препечени филии хляб/или сухари. 

Ако нямате блендер, или пасатор - настържете чушката и скилидките чесън на фино ренде, прибавете киселото мляко и размачкайте добре сиренето с вилица. 

12 коментара:

  1. Интересна гръцка салата Пепи.Не съм правила подобна, но ще я изпробвам.Явно сиренето трябва да е по - сухо за да може добре да се пасира с киселото мляко.Иначе разядката ще изглежда по - водниста.Но е чудесна за горещите летни дни.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ели. По-сухо трябва да е. А като се пасира и стои в хладилника отново стяга и става по-ароматна от чушката. Пробвай, надявам се да ти хареса.

      Изтриване
  2. Здравейте,разядката е мн вкусна,аз заменям зелената чушка с червена+люта зелена,варяги до омекване и отделям с нож само вътрешната част на чушките,прибавям и оцет на вкус...опитаите може да ви хареса...pep-4o Благодаря Ви мн за вкусните рецепти...приятен ден..!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз, със сигурност ще пробвам с месестата част на варена чушка. Има нещо, което трябва на моята салата, за да стане като тази в гръцко. Тези дни ще пробвам с люто-туршиено чушле.
      Поздрави и на Вас!

      Изтриване
  3. Направих я, Пепи! Без лютата чушка обаче. Четири вдигнати палчета! Целувки😘😘😘

    ОтговорИзтриване
  4. Друго си е да влеза аз в блога ти, Пеп! Социалните мрежи ме карат да възкликвам, но тук се чувствам гост на трапезата ти:). Чудна е салатата и така, но щом казваш ще дойда да тествам и другата версия:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама вярно тук си е по-лично.
      Радвам се, че и ти споделяш това мнение.
      А салатката-разядка е чудесна, да, особено на препечен хляб тип чабата, полят с още зехтин.
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Обичаме тази салата, ще опитам и твоята рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Веси и винаги можеш да подправиш по твой вкус.

      Изтриване
  6. Пробвали ли сте вместо сирене с извара

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не. Изварата няма да даде този вкус, както от сиренето.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...