Пържен и вкусен домашен чипс от зеленчуци - в случая са само моркови и тиквички, но по същият начин стават и патладжаните и главите целина (ако не ви идва прекалено ароматна последната). Малко повече време отнема подготвянето на зеленчуците, но пък пърженето става бързо. Фритюрник не ползвам -пържа ги в тенджера с 2 пръста олио, но ако ползвате фритюрник с мазнина само за картофи - може и там да изпържите. И да кажа, че във фурната не стават така хрупкави и нежни. Колкото и да са здравословни печените.
Първата част от подготвянето е да намерите ренде за настъргване на зеленчуците на тънки ленти. Аз ползвам едно такова, или добрата стара белачка за зеленчуци за по-тесните.
Зеленчуците се нарязват на тънки ленти, или кръгчета.
Нареждат се върху кухненска хартия, която ще попие отделящата се влага от тях и посоляват съвсем леко. Между пластовете зеленчуци също се поставя хартия.
Оставят се така за около 30-40 мин.
За да се подсушат добре отгоре се притискат с още 2 пласта кухненска хартия и ръце :)
Поставят се в голяма купа с брашно и объркват, за да може да се покрият навсякъде с брашно.
В тенджера се загрява олио за пърженето - поне 2,5-3 см.
Оваляните в брашно зеленчуци се прехвърлят в гевгир, за да може да изпада излишното брашно. (След изтупването от брашното всички ги събирам на хартия и едва тогава загрявам мазнината за пържене - докато постоят 3-4 мин. брашното полепва по-добре по тях и не пада в олиото)
Лентите (или кръгчета ) зеленчуци се пускат едно по едно в загрялото олио и пържат до леко зачервяване . По време на пърженето се разбъркват, за да се обръщат. Пърженето на всяка партида отнема по минута-минута и половина най-много.
Другият начин за пържене е оваляните в брашно ленти да се потопят в купа със студена и тогава да се пускат във врялото олио. Така обаче пръскат малко повече :)
Изваждат се с решетъчна лъжица (отново) на кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Лентите зеленчуци са хрупкави и нежни. Дори да престоят 3-4 часа изпържени, пак са хрупкави :)
Много са вкусни сервирани със сос Скордаля , или млечно-чеснов сос
И не се притеснявайте, че остават накъсани парченца, или дебели крайчета от зеленчуците. Тях ги събирам в торбичка и във фризера :) и винаги ще влязат в употреба с още зеленчуци за една крем-супа от тиквички
На долната снимка чипсът е от тиквички и патладжани и е пържен - по втория начин - оваляни в брашно, лентите престояват, а преди пържене потапяне за бързо в студена вода.
Чудесно ястие за хрупане, докато гледам любимия филм, Пепи! Страхотни са тези зеленчуци! Непременно ще си направя и аз! Благодаря за рецептата! Целувки 😘!
ОтговорИзтриванеИнтересно ми е при теб какви ще бъдат зеленчуците, Сонче :) Ще те следя, нали знаеш ;) Но със сигурност ще ти харесат.
ИзтриванеЦелувки и за теб!
Способна си да ме накараш рано сутрин да започна да правя чипс:). Изкусителка! Поздрави!
ОтговорИзтриванеУ нас е така тези дни :) толкова ми харесва, че просто си правя 1 морков с 1 тиквичка и с и ги обядвам :)
Изтриване