20 януари 2021 г.

Френска селска торта с готови блатове

        Колко е френска тази торта само франзуците могат да кажат :)  но у нас е известна от доста години с това име. Преди време я направих, като си изпекох блатовете по рецептата на Дани, но този път  се възползвах от готовите в Берьозка - харесвам качеството на стоките от този магазин, а блатовете са много добри. Така приготвянето и отнема не повече от 20 мин. Вкусна и лека от заквасената сметана, но честно казано остава доста назад от любимата ми бисквитена торта с маскарпоне и боровинки. Всеки, който я е правил и е спазил рецептата знае колко е вкусна онази бисквитена торта с крема от маскарпоне. (харесвам импровизациите, но когато става въпрос, че е приготвено  ама точно по тази рецепта, много обичам коментари  "това не сложих, това замених..." А точно тя оказва се е най-четената рецепта в блога, с над 330000 посещения :)) . Ако сте работещи хора, предстои ви празник, а денонощието Ви не е повече от 24 часа, определението за  френската селска торта е "става"   Защото на рожден ден без торта не може. :give_heart::give_heart:

Продукти: 
1 пакет готови блатове Медовик (5 бр. медени бисквитени са. Ако решите да си правите, по рецептата на Дани излизат 7бр. и трябва да увеличите заквасената сметана с още ок 200г )
1 кг. заквасена сметана ( 2 кофички по 350г  и 1 от 400 )
1 бурканче (200г) сладко от боровинки  
2/3 консерва кондензирано мляко , или 8 с.л. пудра захар (на вкус, според боровинковото сладко)
~200 г  фино смлени орехи (сурови)
Приготвяне: 
* В купа се смесват сметаната и кондензираното мляко, или захарта. 
* Отделят се 6-7 лъжици от  този крем, а към останалата част  се прибавя сладкото от боровинки и разбърква. 
* В средата на равна тортена чиния се поставя една лъжица от крема с боровинки, а върху него първия блат и притиска добре, за да залепне за дъното (тази лъжица крем не позволява блатовете да се разместват, докато се оформя тортата. Може да ползвате и регулируем ринг за торти, за да може добре да се стегне тортата, докато отлежава в хладилник. )
* Върху блата  се поставя 1/4 от крема  и разпределя равномерно по цялата му повърхност (приблизително си разпределете крема за 4 намазвания на корите). 
* Редуват се кора и крем, докато се постави последната, пета кора. Тя се намазва с 3-4 лъжици от отделения бял сметанов крем. С останалата част от него тортата се замазва с тънък пласт (колкто да могат да полепнат орехите) и странично. 
* Поръсва се обилно отгоре и встрани със смлените орехи (Поръсването винаги е лесно, ако има кой да помогне и подвига странично тортата. Но когато няма - подлагам лист хартия за печене  под чинията с тортата, повдигам  леко чинията  настрани и поръсвам, като и с ръка прилепвам стърготините. А когато е готова, добре поръсена странично,  си събирам всичките стружки, които са на хартията  и ги поръсвам отгоре - а те обикновено са по-голямата част.) 
* Ако ползвате ринг за торти,  той се изважда, за да се поръсят орехите встрани и отново поставя на тортата. Ако нямате, може да я приготвите в тава с подходящ на корите размер, но вместо да ги нареждате направо в тавата, слагате голям лист фолио за свежо съхранение /стреч фолио, с което после лесно ще извадите и прехвърлите в тортена чиния. 
* Тук следва най-дългата част от "приготвянето" на тортата - оставя се в хладилника да отлежи за поне 18 часа. 



8 коментара:

  1. И аз преди години ѝ се чудех на името:). На Берьозка и аз съм фен на продуктите, особено на бонбоните;))), всичко, което съм си купувала от там е с добро качество. Чудесна ти е и тази версия, Пеп. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Голям фен съм на руските бонбони :) В Москва, като ме изтърва Мише в един магазин на Альонка, после на всички приятели споделя как продавачката ме изгонила накрая :) Ама то си откарах само 15 мин., а те вече чистеха да затварят.

      Изтриване
  2. И аз не съм голям фен на тази торта, но както казваш - става. Правила съм я един път, по уж оригиналната рецепта на Кания, с готови блатове не съм правила. Някои продукти на Берьозката са добри, други не, но цените ги вдигат непрекъснато. Аз бонбоните не харесвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За цените спор няма :) И аз съм го набелязала. Но ходя за някакви си 7-8 продукта, та затварям очите.
      Блатовете са добри, но следващия път ще сложа маскарпоне, заквасена сметана и карамел. Определено ще ни хареса много повече.

      Изтриване
  3. Права си, Пепи. Тази торта определено не е моята. Ни виж, бисквитената торта с боровинките е друга работа. Забранила съм вкъщи да се яде сладкото от боровинки, да има за торта. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И правилно 😄😍 друга работа си е онази торта, с оня крем.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  4. А корите напояват ли се преди да се сложи крема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не. Сместа за крем става достатъчно рядка и тя напоява блатовете - затова и трябва да престои толкова време преди хапване :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...