11 януари 2021 г.

Печен лаврак в прошуто с ядки и стафиди

 
        Започваме новата година с рецепта за рибка.  В днешната рецепта е лаврак, но може ципура, пъстърва, или сьомгова пъстърва - онези риби с нежно месо, които не искат повече от 15 мин. готвене. Тук се вижда как се "башкосваме" у дома, когато сме двама, защото аз много харесвам вкусът на риба с прошуто, а авджи Стоев на чистата риба. Така, разделена с хартията при печене, всеки получава своят вкус. По същият начин приготвям и пъстърва в прошуто и салвия, кога  без плънката, кога с плънката... Когато пека риба във фурната не я завивам/покривам с алуминиево фолио, защото вкусът и тогава ми е като варен. Слагам на хартия, в силно загрята фурна и за 12 до 15 мин. тя е готова. Продуктите са за 1 риба, ако Ви хареса рецептата и решите да си приготвите повече - естествено умножавате по брой риби. 
 

Продукти: 
1 риба /лаврак, пъстърва, ципура 
2 с. л. стафиди 
2 с.л. масло 
2 с.л. олио/зехтин
2 с.л.  едро смлени запечени ядки (тук орехи, но може да са индийско кашу, лешници, или бадеми)
1 лимон 
сол и черен пипер 
3-4 листа салвия 
3-4 ленти прошуто 

Приготвяне
* Фурната се включва на 220* да загрява. 
* Рибата се почиства добре в коремчето и изстъргват люспите и (освен, ако не ядете кожата)
* Посолява се съвсем малко отвън и отвътре (прошутото е прилично солено) и подправя с пипер. 
* В тиган се загрява маслото, в него се поставят стафидите  и сокът от половината лимон. 
* Щом кипнат, тиганът се отмества и покрива с капак за 6-7 мин, за да се задушат. 
* Прибавят се ядките  и сместа се пълни в коремчето на рибата. 
* Върху нея се поставят листата салвия, няколко тънки резена лимон и  рибата се завива с лентите прошуто. 

* Поставя се на хартия за печене в тавата, намазва се с олиото и пече в загрятата вече фурна, на средна скара за около 12  мин - до зачервяване на лентите прошуто :) Рибата  е със сива кожа и трудно ще се зачерви :)   


2 коментара:

  1. Благодаря, ще го направя, тъй като ни допада като яденето, което обичаме.
    Още, искам да ти благодаря за рецептата за украсената питка, за идеята, за вкусната рецепта.
    Украсената питка предаде колорит и настроение на трапезата ни за празника ни.
    Пиша тук, защото постът ми биваше отхвърлян, а аз исках да ти благодаря специално за украсената питка!
    Поздрави, Мариана!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте имали тази красива питка за празника 😍
      А рибката си направете, вкусна е 😋
      Здрава и добра нова година за вас!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...