Много често пиша, че не обичам да изхвърлям храна, нали :) А понякога от "обери хладилник" и "рециклиране на стари манджи" се получават доста добри неща за хапване. Особено сега по празниците, все има нещо за дояждане. У нас по Коледа след салатите едва намерихме място за малко от основното, а гарнитурата остана :) Този път картофеното пюре беше приготвено от зетя, но някой ден ще споделя как го правя аз пюрето, защото наистина е много вкусно :) и пухкаво... и страшно го харесваме. Обикновено като ми остане пюре влагам в хляба, или в тези гювечета , или в тези кошнички с колбаси Понякога слагам в банички, но не бях документирала :) На вкус се получава като пататник. Опитайте :) Пак идват празници, пак някъде ще остане картофено пюре. Корите ми са триъгълни, турски, но като знам, че съм правила други пурички и с фини кори съм сигурна, че и с тях ще се получи - просто си слагате по 2 листа и ги нарязвате на големи триъгълници. Нещо като цигара бюрек с различна плънка.
И последната публикация за тази година :) Ще я запомня като доста различна, трудна, малко психираща, малко депресираща, страхлива, но и много щастлива, покрай младоженците ни и удоволствието, което имам да прегръщам внуче. Надявам се следващата да бъде много, много здрава и по-добра от тази, за да се радваме и имаме повече време за близките си. Не пропускайте малките, щастливи моменти! Бъдете здрави!
Продукти за 16 бр. пурички:
16 триъгълни кори за баница
250 г сирене
16 с.л. картофено пюре (по 1 с.л. за баничка) (пюрето е от обикновени и сладки картофи в този случай, намачкано с масло, сол, мащерка и прясно мляко и е сравнително гъсто, не рядко :) каквото се получава от пакетчета)
2 яйца
1 голяма щипка джоджен
олио за пържене
Приготвяне:
* Сиренето се намачква с яйцето и джоджена.
* Смесва се и разбърква добре с картофеното пюре.
* В основата на всяка кора/триъгълник се поставят по 2 лъжици от сместа - по 2см. в краищата се оставят без плънка.
* Същите тези краища се прехвърлят върху плънката и кората завива напред, на пуричка.
* Върхът на кората се намазва с четка с вода, за да може да се залепи добре.
* Когато всички пурички са готови, се започва пърженето им.
* В тиган се загрява ок 1см. олио и когато е готово, пуричките се поставят вътре - по 5-6, за да могат да се пържат добре.
* Пържат се от всички страни до зачервяването им и изваждат на хартия, която е поставена на решетка - това и друг път съм го споменавала, че ако са извадени на хартия, която е поставена в чинията, пържените продукти се задушават и омекват отдолу. А така остават хрупкави.
Честита нова година, Пепи! Не теб и близките ти желая здраве и много късмет! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Честита да е новата година за теб и семейството ти, Кате! Бъдете здрави и щастливи!
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество Христово ! Честита Новата 2021 година !
Нека е мирна,здрава и благодатна !
Правя тези банички, чудесни стават с много кромид, зелен лук или праз даже и без сирене.Страхотни са и твоите.
Наздраве и за много години ! На многая и многая лета !
За много години, Ели! Здраве и много късмет през новата година!
ИзтриванеЧудесни пурички. Запомни само хубавото от изминалата година, а пир теб то никак не е малко. И нека новата донесе още повече хубави моменти!
ОтговорИзтриванеЗдраве да е само, Веси! Човек винаги трябва да помни само хубавите моменти!
ИзтриванеЗапочвам пуричките и за тази година. Желая ти весело посрещане И на тази година. Бъдете здрави и щастливи всички
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Весело посрещане на новата година И да сте здрави!
Изтриване