31 декември 2020 г.

Пурички с пюре от картофи и сирене

         Много често пиша, че не обичам да изхвърлям храна, нали :)  А понякога от "обери хладилник" и "рециклиране на стари манджи" се получават доста добри неща за хапване. Особено сега по празниците, все има нещо за дояждане.  У нас по Коледа след салатите едва намерихме място за малко от основното, а гарнитурата остана :)  Този път картофеното пюре беше приготвено от зетя, но някой ден ще споделя  как го правя аз пюрето, защото наистина е много вкусно :)  и пухкаво... и страшно го харесваме. Обикновено като ми остане пюре влагам в хляба, или в тези гювечета , или в тези кошнички с колбаси  Понякога слагам в банички, но не бях документирала :) На вкус се получава като пататник. Опитайте :) Пак идват празници, пак някъде ще остане картофено пюре.  Корите ми са триъгълни, турски, но като знам, че съм правила други пурички и с фини кори съм сигурна, че и с тях ще се получи - просто си слагате по 2 листа и ги нарязвате на големи триъгълници.  Нещо като цигара бюрек с различна плънка

      И последната публикация за тази година :) Ще я запомня като доста различна,  трудна, малко психираща, малко депресираща, страхлива, но и много щастлива, покрай младоженците ни  и удоволствието, което имам да прегръщам внуче.   Надявам се следващата да бъде много, много здрава и по-добра от тази, за да се радваме и имаме повече време за близките  си. Не пропускайте малките, щастливи моменти! Бъдете здрави! 
Продукти за 16 бр. пурички:  
16 триъгълни кори за баница 
250 г сирене 
16 с.л. картофено пюре (по 1 с.л. за баничка) (пюрето е от обикновени и сладки картофи в този случай, намачкано с масло, сол, мащерка  и прясно мляко и е сравнително гъсто, не рядко :) каквото се получава от пакетчета)
2 яйца 
1 голяма щипка джоджен 

олио за пържене 

Приготвяне: 
* Сиренето се намачква с яйцето и джоджена. 
* Смесва се и разбърква добре с картофеното пюре. 
* В основата на всяка кора/триъгълник се поставят по 2 лъжици от сместа - по 2см. в краищата се оставят без плънка. 
* Същите тези краища се прехвърлят върху плънката и кората завива напред, на пуричка. 
* Върхът на кората  се намазва с четка с вода, за да може да се залепи добре. 
* Когато всички пурички са готови, се започва пърженето им. 
* В тиган се загрява ок 1см. олио и когато е готово, пуричките се  поставят вътре - по 5-6, за да могат да се пържат добре. 
* Пържат се от всички страни до зачервяването им и изваждат на хартия, която е поставена на решетка - това и друг път съм го споменавала, че ако са извадени на хартия, която е поставена в чинията, пържените продукти се задушават и омекват отдолу.  А така остават хрупкави. 


8 коментара:

  1. Честита нова година, Пепи! Не теб и близките ти желая здраве и много късмет! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Честита да е новата година за теб и семейството ти, Кате! Бъдете здрави и щастливи!

      Изтриване
  2. Пепи,
    Честито Рождество Христово ! Честита Новата 2021 година !
    Нека е мирна,здрава и благодатна !
    Правя тези банички, чудесни стават с много кромид, зелен лук или праз даже и без сирене.Страхотни са и твоите.
    Наздраве и за много години ! На многая и многая лета !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, Ели! Здраве и много късмет през новата година!

      Изтриване
  3. Чудесни пурички. Запомни само хубавото от изминалата година, а пир теб то никак не е малко. И нека новата донесе още повече хубави моменти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здраве да е само, Веси! Човек винаги трябва да помни само хубавите моменти!

      Изтриване
  4. Започвам пуричките и за тази година. Желая ти весело посрещане И на тази година. Бъдете здрави и щастливи всички

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Весело посрещане на новата година И да сте здрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...