24 ноември 2013 г.
Кошнички от колбаси
За предястие, или бърза вечеря; класика пак от ранния ми кулинарен период преди повече от четвърт век :) когато не само аз се учех да готвя, но и бяха хит сред колежките, с които обменяхме рецепти за бързи и ефектни ястия, а много често си правихме и кулинарни дегустации на място.
И от времето, когато саламът беше с доказан произход и вкусен. Сега съм намерила производител на сравнително хубава шунка, която като ядеш се усещат парченцата месо. Да не казвам пък колко е прясна - варена предния ден :)
Правят се в няколко варианта:
- кръгчета дебел колбас, наредени в тавата и леко запечени - краищата им се свиват навътре и тогава във всяко "гнездо" се чуква едно дребно яйчице. Пак се запича докато се стегне яйцето.
- Тук, където съм ги показала в мое изпълнение (долната снимка) на белия свят преди 7-8 години колбаса е от по-тънкия - тип Камчия, купичката е малко по-голяма и в нея се нареждат няколко кръгчета - така се получава кошничка-цвете. А и събира повече плънка, достатъчна за вечеря или обяд.
- кръгчета дебел колбас или шунка, които се поставят в гнездата на формата за мъфини, купички от крем карамел (без значение какви, може и алуминиеви еднократни) или ей такива от пастет, които се виждат отзад (тях ползвам и за мъфини, когато тавата им не побере сместа и остане за някоя бройка). И тук също - парче сирене, кашкавал, яйце... каквото се сетя в момента или ми се появи пред погледа в хладилника - чушка, или картофено пюре, винаги има; парче домат, зелена чушка са цвят. Всичко, което може да се сложи в гювече. Ако формата е по-голяма - две кръгчета се застъпват. Формата задължително се намазва с парче масло
Сигурно и още варианти има, но за тези се сещам, които правя най-често.
А най-доброто в случая е, че докато се приготвят формите-кошнички и се напълнят, фурната е загряла и им трябват не повече от 10-15 мин.
Ами "рецептата" всъщност се изчерпа с горното описание
Точно на тези плънката се вижда по пластовете:
колбаса/шунката
сирене (бяло саламурено, топено, кашкавал...)
картофено пюре (или само сварен, намачкан картоф)
яйце
топено сирене и кашкавал, маслина
масло за намазване на формите
подправки за поръсване - харесвам риган на доматите, но може чубрица, мащерка...
Печене в предварително загрята на 220* фурна за 10-до 15 мин.
Ако напълните повече формите - поставете ги в голяма тава, или застелете лист алуминиево фолио на скарата на фурната, върху която ще печете, за да не кипи по дъното :) и се налага повечко търкане с препарати после.
Долните са с ленти бекон - формите са намазват с масло. Две ленти бекон се завиват от вътрешната страна на формата :) и се пълнят с каквото Ви харесва.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Наричат тези бързи и ефектни рецепти: "изчисти хладилник". Но! Има едно важно условие: хладилникът ти да е доста пълен. Напречният разрез на кошничката го показва недвусмислено - доста нещица има в кошничката. И отново - адмирации за вкусното напомняне! Ана
ОтговорИзтриванеДа, точно "изчисти хладилник" е, но веднъж една дама каза, че това било грозно така да се нарича. А по-добре ли е да съхнат разни дребни, поизостанали неща из хладилника?
ИзтриванеА аз така си "напомних", че за последните 2 седмици - три пъти ги правя. Май трябва да спра за сега.
Благодаря за идеята. Тази вечер ще направя тези кошнички. :)
ОтговорИзтриванеДа се отчетеш във ФБ после :)
ИзтриванеПрекрасни са, Пеп! Спорна да е новата седмица! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви и на теб да е хубава и спорна новата дъждовна седмица :)
ИзтриванеНикога не мога да отгатна загадката ти :))...ти имаш толкова много и вкусни рецепти и идеи, че нямам представа какво си открила в хладилника и обърнала на вкусотия!
ОтговорИзтриванеА това ще се хареса много в къщи!
Хубава нова седмица, Пепи!
Тази беше лесна, Ванче :)
ИзтриванеЩе се радвам , ако пробваш ... не може да не си правила и ти?
Хубава нова седмица и на теб!
Загатката не можах твърде да отгатна,защото не ми стна ясно това в купичката какво е,било картофено пюре както виждам сега.
ОтговорИзтриванеОбаче шунката веднага я познах,че е на Попово,и аз купувам месо и шунка от тените магазини,наистина има вкус на едновремешна шунка и е без консерванти.В тази връзка да кажа какво беше изумлението ми от срока на годност на любимата ми аерирана крема на Жоси.Ако ти попадне някой път в магазина обърни внимание-млечен продукт,който може да векува :) .С какви отрови ни тъпчат не е истина.
Този вид кошнички за първи път си харесах от темата в Гответе с мен...от теб и Светлана.
Наистина са един бърз вариант за вечеря,че и вкусен и разнообразен.
Твоите са супер,и с гарнитурата даже,на пластове ,които се открояват много колоритно!
Благодаря,че ме подсети,идната седмица може да спася някоя вечеря с тях!
Прегръдка,мила Пепи и дано не е много свиреп студа,който се задава :) !
ами то е пюре, колкото аз съм мома - само картоф намачкан със сол :)
ИзтриванеА шунката не я позна :) Тази е нашенска тук, на колежката баща и работи в една месарска фирма. Та край нея и ние се научихме да си даваме заявка, май само за заведения я продават, дори тук я няма по магазините.
А за срока на годност - какво да ти кажа - щом може прясно мляко да стои в средата на магазина, без хладилник, на палет, да има година трайност - какво да му се чудиш на крема-та.
Тук вали, та не спира цял ден. Ама и есен е все пак. Нас ако ни пита -все да е топличко :)
Лека нощ и хубава седмица, Росинко!
Верно ли,ама абсолютно така изглежда в същата обвивка шунката на тези месарници,от които взимам и аз.
ИзтриванеПри нас още се кани да стане як студ,все още набира инерция,поваля,па поспря...де да видим как ще продължи.
Хубава и спорна да ти е и на теб новата седмица,мила! :)
Печен салам често приготвям, но как не ми е хрумнало да чукна яйчице вътре и подложка да му друсна. Пепи, пак изненада с идеите си. Аз бих добавила и малко подправки на картофките- черен пипер и чубрица. Но това вече е въпрос на вкус и импровизация.
ОтговорИзтриванеУспешна и усмихната седмица- нищо, че времето обещава студ и сняг.
Неизчерпаема...!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, Пепи - и от моето време с определение "изчисти хладилник".
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!
Eх,Пепче,хубава идея ми даваш.Ами и аз не съм се сещала по този начин да ги направя тези кошнички,но ще ти направя.И с пюре-супер....Благодаря ти и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриване:))) преди повече от четвърт век!:))) Как да не те обича човек ми кажи, като винаги се усмихвам тук! Иначе съвсем сериозно ги гледам кошничките и още по-сериозно питам: пращаш ли колети:))) СТрахотни са! Прегръщам те, Пепи!
ОтговорИзтриванеС тебе я караме нещо по телепатия:) Щях да пускам същите вкусотии,ама забравих снимките:) Айде другата седмица:)
ОтговорИзтриванеИ мен ме развесели Пепи с този четвърт век :))) Много интересно предястие, а за някои направо вечеря :))) Прегръдки
ОтговорИзтриванеЧестно да си призная, не съм хапвала печен салам, на панички, от мнооого време, още от младо момиче май. У дома беше специалитет на татко - пълнеше го само с рендосан кашкавал, под който слагаше един кръг домат. Ейййй, колко беше вкусно! Ще взема да направя някой ден и аз. Благодаря за идеята Пепи, златна си! :)
ОтговорИзтриванеТопла прегръдка ти пращам, мила!