Кaiserschmarrn винаги ще го свързвам с историята за Императорския десерт (независимо вярна, или измислена - много разкази има в нета както за историята, така и за името; няма да я пиша и аз ). Който всъщност мислех да правя, но колкото и да четох, навсякъде се гарнира със сироп или сос, или сладко, на което у нас душите златни казват "хляб с компот"; с пудра захар няма да мине, ще търсят шоколад; но шоколада щеше съвсем да оплеска положението тук.
Имам си приятелка, следяща lecker.de. и тъй като знае, че точа зъби и вилици на този десерт, тия дни получила известие за Kaiserschmarrn - süße und herzhafte Rezept-Ideen и веднага ми сподели. Знае се, че мен много ми не трябва.... за да започна. Но тъй като соленото винаги е за предпочитане при мен - избрах соления вариант. Та ето го Солен Кайзершмарн - с бекон, зелен и с маслини
Продукти (тиган с d~ 18см.):
4 яйца
300 мл. прясно мляко
160 гр. брашно
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. крема сирене*
6 кубчета масло (като зарчета на Не се сърди човече (по-добре не бих могла да го обясня )
и съвсем маааалко олио/зехтин
~150 гр. бекон
50-60 гр. твърдо сирене (тип пармезан, но следващия път ще сложа с плесен )
10-15 маслини без костилки
4 стръка зелен лук
зелени подправки (босилек)
2 скилидки чесън
Приготвяне:
* Отделят се белтъците от жълтъците.
* Жълтъците се разбиват с прясното мляко и пресятото** брашно, добавено на 2-3 пъти.
* Белтъците се разбиват на сняг със солта и захарта.
* Внимателно към тях се прибавя сместа с жълтъците - на няколко пъти и разбърква само с шпатула (не тел, или миксер).
*В тигана се загрява 1 от кубчетата масло с 1 ч.л. олио/зехтин (ако е само масло ще изгори и замирише неприятно).
* Изсипва се половината смес и пържи на умерен огън (степен 6 от 9 пр.), докато се зачерви хубаво отдолу - повдига се лесно и проверява (около 2 мин.)
* С помощта на две шпатули се обръща да се запече и от другата страна (тук вече времето е по-малко - ок. 1 мин.)
* Отново с дървените шпатули (или нож/вилица, зависи от тигана) готовия изпържен/изпечен блат се накъсва на дребни парченца (така и така включих зарчета в играта, нека тук размера да бъде като пулове за табла ). За по-лесно тигана може да се отмести от котлона.
* Прибавят се нарязаните: бекон, маслини, зелен лук и 2 зарчета масло.
* Всичко това се запържва 2 мин., прибавят се ситно нарязаната/смачкана скилидка чесън, зелените подправки и се отмества от котлона.
* Веднага се поръсва с половината от сиренето.
По същия начин веднага се приготвя и останалата част от тестото.
* Във втората част на тестото сложих намачканото крема сирене, смесено с 1 с.л. прясно мляко. Пак стана добре.
** Рядко пресявам брашно като ползвам, но това тесто наподобява пандишпановото, където въздухът е много важен и затова съм пресяла и подчертала тази операция :)
Чери-доматчетата са за цвят. Но тъй като се опасявах, да не стане сухо, направих млечно-чеснов сос, който много, ама много добре дойде на този солен Кайзершмарн.
Сладкия и класически вариант се очертава същия, но със захар в тестото, а след изпичането/пърженето - гарниране с плодов сос.
Това изглежда разкошно ! Да му мислят фигурите ни :))
ОтговорИзтриванеНяма да го ядем всеки ден, Кайти :)
ИзтриванеКонсумира се топло или студено??
ОтговорИзтриванеТопло не.. Да изстине тестяната част - поне аз топло тестяно не обичам, затова почаках да изстине. Но ако обичате - може и топло да опитате.
ИзтриванеВсъщност ако го направите, пробвайте топло - ако не ви харесва - почакайте да изстине.
Олеле, искам точно тази порция!!! Приготвяла съм само сладки, много са вкусни, но това тук е великолепие, мила, наистина императорска работа! Знаеш, ли аз съм кръстена на руска царица и би трябвало да имам някакви преимущества все пак:)! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеАмиии Кате, точно тази не може. Ще ти напарвя друга, ти само ела насам :)
ИзтриванеПрегръдка и :) честита сряда!
Изгледа апетитно, така че в скоро мисля да го направя! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеНадявам се да ви хареса, но ще чакам да споделите :)
ИзтриванеНе съм опитвала, но тази феерия от цветове и вкусове ме изкуши. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванебЛАГОДАРЯ, еВИ, СПОРНА СЕДМИЦА И НА ТЕБ ДА Е!
ИзтриванеСтрахотен кайзершмарн,Пепи!
ОтговорИзтриванеМного добро съчетание от продукти,които го допълват великолепно!
И снимките галят окото с тези черита и покривчица на точици!
Само не каза как го класифицираха човеците-в графа-харесват или не харесват? :)
Дай сега и сладкия вариант да оплакна око,че ха дано най-после му се наканя и аз,че го отлагам още от 2009 г. кога го тествах за първи път на местен терен.
Какви щрудели въртят тези ми ти австрийци,пък какви торти,а Франц Йозеф взел ,че ей този десерт залюбил .Доколкото си спомням от беседата в Шонбрун ,на готвача се е наложило ненадейно да приготвя десерт за императора и понеже само тези продукти имал под ръка това успял да направи,а то взело,че много му харесало.Това са моите спомени за историята на този императорски десерт.
Прегръдка от мен и много позитивна седмица да ти е,мила!
ЖулЕто - да, хареса и. Но тя харесва и плодовите повече, та си мисля, че и сладия ще и хареса. Другите ще чакам в събота да дегустират и да си кажат мнението.
ИзтриванеЯвно историите са различни за десерта :) от всяка част на Австрия. Важното е, че е вкусно.
Прегръдка и от мен!
Пепи, аз не бих отказала от "хляба с компот", но и това е страхотно и идейно! Голяма вкусотия си забъркала отново.
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни! :)
Поздрави, Гери :) хубавото му е, че можеш да си направиш и 1 порция.
ИзтриванеКолорит и разкош, Пепи,
ОтговорИзтриванеи в сладък, и в солен вариант, е чудесна комбинация от много вкусове и аромати - по императорски!
Поздрави, усмихната и вдъхновена нова седмица, Диана
Точно :) богат е, Дианка :)
ИзтриванеБлагодаря ти, много усмивки през тази седмица и за теб, макар есента да си показва дъждовната част :)
Вкусно, вкусно!
ОтговорИзтриванеМхм :)
ИзтриванеНе бях чувала за това чудо, но обичам сладкия Кайзер, що па да не ми хареса и соленият.
ОтговорИзтриванеМерси за рецептата, Пепи, отбелязвам за пробване :)
и аз не бях, Насе, до преди седмица.
ИзтриванеЩе чакам да видя при теб какво ще излезе :)
Не знам чия е идеята, обаче си го направила да изглежда мно-о-о-го вкусно! Наистина не ми беше хрумвало, че може и такъв солен вариант да има, та понеже и аз си падам повече по соленото, голямо благодарско за идеята!
ОтговорИзтриванеДано ти хареса :)
ИзтриванеА идеи горе в линка за солен - има поне 2-3. С чушки беше единия.
И аз съм от непросветените. Дай и сладкия да видим откъде да започна;)
ОтговорИзтриванеТи направи този, , докато аз се наканя на сладкия, Мъхче :)
ИзтриванеРецептата си я бива, макар, че за първи път срещам солен вариант, на това с трудното име. Забавно си го описала, Пепи, с тези зарчета и пулове - разсмя ме. Мисля си, че ако забъркам двойна доза, с един куршум два заека ще поваля - хем основно, хем десерт. Записвам си го за проба туй чудо :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Така де - точни размери са с тях :) кой не е играл на Не се сърди човече :)
ИзтриванеЩе чакам да видя как ще направиш ти, Снежи :)
Поздрави и прегръдка и за теб!
Напълни ми очите! Чудно! Поздрави! Вили
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вили :)
ИзтриванеМного вкусно изглежда Пепи. Сладкия би трябвало да има вкус на голяма палачинка, съдейки по продуктите. Не съм опитвала солен, но твоя изглежда много апетитен. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеПо-близко на вкус е до пенкейка, Ани. С нашите тънички палачинки няма много общо. Освен яйцата и мляко и брашно де :)
Изтриване