Тази Сладка Хапка. Да не си помислите, че така се казва сладкиша, заради малките хапки, на които е нарязан. Мнеее, това е "партизанското име" (според Мише, на който словосъчетанието ник-нейм нищо не говори) на дамата, от която го научих; която разпространи мълниеносно и оня шоколадов сладкиш с майонеза, на който Стоев младши е трепач.
Тази рецепта на медения сладкиш пък е от зората на Хапкината кулинарна младост. Изобщо този месец го откарах в стари, добре изпитани и вкусни рецепти, за които не се налага да обиколиш стоковите борси в радиус от 200 км., да си чупиш пръстите по клавиатурата, докато напишеш правилно името на продукта. Но пък рецепти, които са с малко продукти, приготвят се за 10-на минути и винаги се получават. В случая със сладкиша - меден, лепнещ, с дъх на канела.
Според Роси:
Когато чакате свекървата на гости, най-малкото, което може да й сервирате, е торта "Трюфел". Или истински трюфел, примерно... Но ако идва свекърът, докато хапне от готвеното за вечеря, този сладкиш ще е готов и ще го очарова - лесен, бърз и много приятен на вкус.перефразирано от мен, тъй като ми е ред свекърва и тъща да играя :) звучи така
Когато чакате кандидат-снахата на гости, най-малкото, което може да й сервирате, е торта "Трюфел". Или истински трюфел, примерно... Но ако идва зетят, докато пият по една Мишовица с Мише, този сладкиш ще е готов и ще го очарова...
Хайде да го правим вече сладкиша.
Продуктите са за тава с размери 18/28 (моята, според Роси 22/28. Разликата ще отиде в дебелината)
1 ч.ч. захар ( 240 мл. е чашата!)
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер (10 гр.)
1 с.л. канела (може и по-малко)
3-4 с.л. кокос за поръсване
~1/4 ч.ч. мед
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180*
* Тавата се покрива с хартия за печене.
* Яйцето се разбърква със захарта и киселото мляко.
* Прибавят се брашното с бакпулвера и канелата и отново разбърква.
* Сместа се изсипва в тавата и пече в загрятата фурна около 20 мин (най-добре докато пробата с дървено шишче или клечка остане суха)
* Изважда се от фурната и веднага полива с меда внимателно, докато го поеме и поръсва с кокоса.
Голяма грешка е да се прави нощем. А аз все по това време на нощта го правя и цялата ни къщичка ухае на мед и канела
Забелязвам аз напоследък един ренесанс към простички и изпитани рецепти с продукти, които се намират във всяка къща. Мен лично ми навяват носталгия за времената, когато си разменяхме рецепти на случайни листчета, когато си звъняхме на вратите за чаша захар или яйце, когато не ти достигат /магазините не работеха, като сега!/, когато пак по комшийски си подавахме парче кекс. То и продуктите бяха малко, спомням си, че за едно "негърче" даже нямаше какао, а едно "шоко". Колко хубаво е описала Пепи миризмата на мед и канела, която изпълва дома, докато домочадието си разговаря! Ето, заради тези мигове, си заслужава да се потруди човек! Пък и сезонът е такъв, предразполага към домашен уют. Благодаря на Пепи, че отново ни направи съпричастни не само към една рецепта с мерки и продукти, но и с нейната история. Хубав ден! Ана
ОтговорИзтриванеАни, преди живеехме задружно. Децата си изгледахме със съседите, вечерите се събирахме, ремонт да има - пак си помагахме. Сега много хора се позатвориха. Не знам от времето ли, но не е от годините ни.
ИзтриванеХубава вечер на теб!
Лесен, ароматен с дъх на кокос и канела..... Благодаря, че ми напомни за този сладкиш:)
ОтговорИзтриванеА не можа да го познаеш :)
ИзтриванеИ аз ги обичам тези сладкиши за 10 минути! Отваряш хладилника и хоп... готово! Твоите парченца изглеждат много апетитно и ме изкуши да пробвам. От теб научавам за "Тази сладка хапка", така че отивам да чета и разглеждам. Хубав ден от мен и поздрави!
ОтговорИзтриванеПосмях се и за свекървата и за снахата! :)
Виж и рецептите в Гответе с мен, Натали, там са повече и всички са много хубави и доказано вкусни (нали сме и градски)
ИзтриванеПриятна вечер и поздрави :)
Е, значи да не те мисля как ще посрещаш снаха и зет!
ОтговорИзтриванеС тази бърза вкусотия няма начин да не ги омаеш :)
Хубав вторник, Пеп!
Не ме мисли, нали знаеш, че все ще се "панирам " :)
ИзтриванеХубава вечер, ДАни!
Супер е станал! Ще се пробва непременно!
ОтговорИзтриванеА ти не си ли го правила още?
ИзтриванеПравила съм го и аз-ароматен и вкусен сладкиш.
ОтговорИзтриванеХубав снежен ден от мен,Пепи-поне при нас е такъв....
и ПРИ НАС ВЕЧЕ Е СНЕЖЕН :)
ИзтриванеХубава вечер, Живе!
Ех, Пепи, накара ме да се посмея с глас...че и аз като теб и свекърва и тъща ще го играя, да взема да запиша рецептата, че да не стана за резил. То и на мен музата ми идва по нощни доби, но поне може да се охлади нещото, а току-виж някой скочил посред нощ, нарязал кейка и похапнал малко...или повечко...та накрая до снимка не се дорежда сладкишчето....Ама нали е затуй...Хубав снежен вторник!
ОтговорИзтриванеАма така си е, нали :)
ИзтриванеПък за среднощното време - не точно музата, а нуждата от нещо сладко. И възможността никой да не ти се пречка по това време из краката :))
Поздрави, Иглика :)
И мен ме очарова , Пепчо! Бих изкарала малко време и при зайците, и при пчелите, само после да ме наградят с едно парченце;))
ОтговорИзтриванеКато стане пролет, ще ти се обадя, да не се отметнеш тогава :)
ИзтриванеПепи, звучи много вкусен този сладкиш! Огромното му е предимството на достъпните продукти и бързото приготвяне.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Благодаря, Бети, хубава седмица и на теб да е!
ИзтриванеПепи, какво настроение само ми донесе. А кексчето е чудно! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Сладкиш, Гери, тъничък е за кекс :) ама пък вкусен. Да си направиш!
ИзтриванеПрекрасен... в пряк и преносен смисъл - Сладка хапка.
ОтговорИзтриванеПознавам медения вкус на този сладкиш, чудесно изглежда твоят, Пепи,
идеята, снимките и представянето - впечатляващи!
Поздрави и хубав, вече първи снежен ден.
да, Дианка и в пряк и в преносен смисъл е сладка хапка :)
ИзтриванеБлагодаря ти, честит първи сняг на теб и хубава вечер!
Прекрасен сладкиш! Приготвих го, но му прибавих ябълка на малки кубчета оваляни в бисквитени галета. МММММ мирис на мед канела и ябълки!
ОтговорИзтриванещом ти харесва с ябълки - давай :)
Изтриванеахааа,ето защо правиш сладкиш по никое време,че и свършил до сутринта...много се е усладил на Мише и зетя,личи си,и на мен ще ми е много вкусен като гледам снимките,Пепи!
ОтговорИзтриванеЩом е с кокос и с вашия ароматен мед няма начин да не е разкошен !
Много му изтървах края,а идват и ояждащи фигурата празници,иначе да съм изкарала и аз продуктите...но ще се въздържа и ще похлипам по твоите парченца!
Прегръдка,мило другарче и дано не ви е хала развилняла!
Тук вее както го може само на морския бряг, т.е. отвратително и пронизващо костите! :)
Няма хала още, при нас все още дъжд вали. И вятър.
ИзтриванеОтпусна малко снежец... но се топи, толкова е мокро тук.
Така ще е вече - зимата си дойде с пълна сила. Колкото ни отпусна - толкова :)
Прегръдка и за теб, мила Роси!
Пепи,а хич без мазнина не става ли сух или меда спомага?Нали знаеш,че възсухи хич не ги тача,ако трябва да капна на своя глава малко олио,а,какво ще кажеш?
ИзтриванеЩе ходим на една сбирка през уикенда,та му се замислих сериозно,но и орехи ще сложа,че и без това имам много (от комшиите опадват в нашия двор,хехе :)
Няма олио или друга мазнина, така е. Знаеш, че и у нас сухи сладкиши не се ядат.
ИзтриванеЩе чакам отзиви :)
и тук да кажа,че който като мен има подобни съмнения,хич да не им се поддава,сладкишът е много влажен и пръхкав.Благодаря на теб и Роси за чудесната рецепта-лесна,бърза,икономична и много вкусна!
ИзтриванеЕй,Пеп! Как ме върна към едни прекрасни години в Гответе с мен,благодаря ти.Чуден е сладкиша на нашата Роси,но за Мишо просто нямам думи. Ще ме умори този човек,адски сладур е!
ОтговорИзтриванеМхм, как иначе ще ми търпи лудостта :)
ИзтриванеГуш, вкусна Йоли!
Сладкишът е перфектен, бърз и много вкусен! Само за заети домакини! Направих го и много благодаря за рецептата! Оставихме си по едно парченце утре за кафето. Пепи, благодаря ти! И на Сладка хапка също поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че бързо те зарибих и теб, Таня :) Аз го правя често, когато няма нищо сладко, но все пропускам да го снимам и покажа и тук.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
:) Пепи, сладкиша е разкош, още повече, че ми се струва и лесен. Много ароматен, много вкусен, направо неустоим е при теб! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРазбърква се точно за 3 мин., КАте :)
ИзтриванеПробвай!
Хареса ми сладкишчето, Пепи, но още по ми хареса как ме подгря за него. Още се смея :)) Кандидат зетят ще намаже и при мен, така ми се струва :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Я ти пробвай, Снежи, да не се изложиш пред момчето :)
ИзтриванеПрегръдка за теб!
Прекрасен сладкиш, Пепи! Усмихна ме, "а какаво да кажем ние с гайдите?" с трима зетьове, трябват по-големи тави май!Благодаря за рецептата! Поздрави на цялото ти супер симпатично семейство!
Изтриванечудесно представяне на сладкиша, няма как да не се усмихне човек ;-) иначе самият той не е чак феноменален, но е хубав. на мен ми идва малко сладък...но за бързащи домакини е доста подходящ.
ИзтриванеС толкова икономична част в продуктите няма как да е фин и изискан, ама наистина е бърз и сочен. :) и утолява жаждата за сладко :)
ИзтриванеСонче, благодаря :)
Направих гооо, даже два пъти! :) Единия път по промените на Роси (Еликсирчето) и другия път по твоята рецепта, Пепи. Ама чуден е! Благодарности и на двете ви! :)
ОтговорИзтриванеГотов е,вкусен е, и как миришееее...
ОтговорИзтриванеНаистина много аромат се носи, докато се пече. Хапвйте със здраве, Гинка :) сега виждам, че и преди сте правили, много се радвам, че Ви харесва!
ИзтриванеИ аз го направих в среднощния му вариант и ефекта беше същия...едва се сдържахме да не му видим сметката до сутринта. Изключително вкусно, а като бонус- лесно за приготвяне.
ОтговорИзтриванеМислех, че с безглутеново брашно може да не стане чак така добре, но резултата надмина всички очаквания!
Много благодаря за рецептата! Записвам си я за следващи пъти.
Сърдечен поздрав,
Ани
Да ви е сладко, Ани,! Няма причина да не стане безглутеново брашно Аз съм го правила само с пълнозърнесто и пак се получава
Изтриване