Още една рецепта, която харесах от книгата на Петя Петрова - Щифлер "69 изпитани афродизиака". Пържено пиле ( и с доматен сос) неведнъж съм правила, но тук много ми хареса идеята за патладжанения сос - който, на следващия ден се беше превърнал в чудно пюре и дори повече ми хареса студено. Както и на госпожица Стоева, която днес сутринта настоя така и така я "излагам", да спомена и това пилешко.
Промяната от рецептата на Петя Петрова е "козметична" и се състои в следното:
тук няма кимион (защото кимиона ми е "вързан" със свинското месо);
няма лук - само чесън, при запърженото месо;
прясното мляко е заменено с готварска сметана;
има чесън и в соса - какво са патладжани без скилидка чесън
Продукти за 4 порции:
800 гр. пилешко месо без кожа - от бут и филе
3-4 с.л. олио
3-4 с.л. соев сос
3-4 средни домата (около 500 гр. ако са от консерва - без водата)
3-4 скилидки чесън
сол и черен пипер
1 ч.л. захар
по щипка риган и босилек
черен сусам (при наличност)
За патладжанения сос:
2 изпечени патладжана ( или в готов вид - изпечен, обелен, отцеден - около 500 гр.)
сока на половин лимон
2-3 ск. чесън
сол и черен пипер
1-2 с.л. масло
1 с.л. брашно
50 гр. пармезан (твърд кашкавал)
200 мл. готварска сметана (или 250 беше, просто забравих, но не е много важно)
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на хапки, прибавят се олиото, соевия сос, разбърква и се оставя за 30 мин. в хладилник.
* Доматите се настъргват на ситно ренде (ако са домати от консерва се отцеждат и не се посолява по-късно ястието).
* Месото се прехвърля в съд за готвене (тиган, по възможност широк, за да може да "диша" месото, докато се готви) и задушава/пържи, докато остане на мазнина.
* Прибавят се настърганите домати и готви, докато соса се сгъсти и изпари голяма част от водата им.
* Поръсва се с подправките, прибавят се захарта и пасираните скилидки чесън, разбърква още 2-3 мин. и отстранява от котлона.
* Изпечените, посолени и отцедени патладжани се пасират, заедно с лимоновия сок и чесъна.
* Прибавят се солта и черния пипер.
* В друг съд на котлона се разтопява маслото, прибавя брашното и запържва за минута.
* Отмества се от котлона и прибавя сметаната (на стайна Т*, за да не се получат бучки от брашното, ако тя е от хладилника) и разбърква.
* Връща се на котлона; прибавя се пюрето от патладжана, изчаква се да кипне и оставя да ври 2-3 мин., през което време се разбърква непрекъснато.
* Настъргва се пармезана и продължава да се разбърква соса, докато той се разтвори напълно.
Подреждат се в чинията - по края сос, в средата от пилешкото месо (или в едната част месо - в другата сос, въпрос на гледна и гладна точка :) ; поръсва се с черния сусам и още пармезан по желание.
Моят сос не беше съвсем рядък (някак си не го виждах като сос за топене) - по-скоро е много рядко пюре. Гъстотата му може да се коригира с добавяне на прясно мляко в соса.
Още в "бг-мама" ми направи впечатление тази вкусотия. Нали там я показа първо, Пепи?
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение, много колоритно. :)
Поздрави!
Разкошотия е станала, Пепи!
ОтговорИзтриванеПеп, хареса ми идеята за патладжанения сос.
ОтговорИзтриванеПравя нещо подобно като сос, но добавям и печени чушки.
Сега ще сложа и пармезан :)
Хубав уикенд от мен!
Чудна манджа,Пепи чудна...особенно сосчето! И аз като Дани да кажа, че правя нещо подобно,но никога не съм слагала пармезан, ще опитам и така :)!
ОтговорИзтриванеХубава събота! Поздрави!
Е, това е нещо ново и съвсем различно, много ми харесва рецептата и ще я пробвам и поздрави г-ца Стоева!:) Големи сте сладуранки! Поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриванеНе знам какво няма, но затова пък има много за гледане и за преглъщане, Пепчо!
ОтговорИзтриванеИзглежда вкусно! И аз правих това пюре и много се хареса. Непременно ще изпробвам и с пилето.
ОтговорИзтриванеПрегръдки Пепи и хубава неделна вечер!
Ммм,няколко пъти преглътнах,да знаеш!
ОтговорИзтриванеСтрахотно съчетание,Пепи!
А патладжанчето със сметаната е наистина една великолепна идея за сос!
При теб месните рецепти никога нямат финал,винаги може още и още!
Прегръдка най-сърдечна изпращам!
Благодаря, че се отбихте и този път, дами :) и най-вече дето ви допада това ми предложение.
ОтговорИзтриванеПатладжанения сос наистина е много добър, като изстине и определено се хареса от девойчето, която иначе кьопоолу не яде пък.
Права си Роси, няма финал за месцето :)