14 декември 2020 г.

Баница със спанак и сирене

 
       Или както в гръцко я наричат спанакопита.  Не слагам това име като заглавие на публикацията, тъй като най-добрата спанакопита, която съм яла е в Гърция и с маслено тесто. Ако някой ден я докарам такава - ще споделя с това и име. Това е баница с фини кори, спанак, сирене и мАсло. С хрупкава коричка и мека вътрешност. Ако ми се доверявате :) ще я направите. Още мои рецепти за банички/питки със спанак и сирене има тук и тук и тук и тук .  По-лесно за приготвяне (заради вида на фините кори) е в правоъгълна тава, но това си решавате Вие. 

Продукти за тава с d ~ 32 см. 
12-14  листа. фини кори за баница 
~400 г листа от спанак 
зелената част на 10 стръка   лук  
1 с.л. джоджен /гьозум
10-на стръка магданоз 
2 с.л. олио и 2 с.л. масло 

250 г сирене (краве, бяло саламурено)
100 г масло  
1 яйце и 1 белтък 

за намазване и поръсване: 
1 жълтък 
2 с.л. прясно мляко
1 с.л. олио 
2 с.л. семена бял сусам 

Приготвяне: 
* Спанакът и зелената част на лука се измиват,  отцеждат, нарязват едро и задушават в олиото и двете лъжици масло, докато спанакът омекне и водата се изпари.  (ако имате центрофуга за зеленчуци е полезна, защото иначе изпаряването на водата отнема повече време при задушаването. )
* Прибавя се джодженът, ситно нарязания магданоз, разбърква се всичко и оставя да се охлади. 
* След около 10 мин. се  смесва с настърганото сирене, яйцето и белтъка. 
* Маслото се разтопява. 
* Фурната се включва да загрява на 180-190*
* Корите се разделят на две части. 
        Ще поясня за моите правоъгълни кори, в кръгла форма :) изрязах ги по диаметъра на тавата и остатъците  след ден-два ще се превърнат на банички-мъфини. Друг път ги накъсвам и слагам между корите, като не ползвам цял пакет кори (от 400г), а 10-12. Затова и горе писах, че най-лесно е да се приготви в правоъгълна тава. 
* Дъното на тавата се намазва тънко с масло (с четка)
* Поставят се две кори и отново намазват. И отново една кора и отново намазва, докато се наредят половината от корите. За да не става много дебело маслото (макар да  не вярвам някой да откаже повече масло на една баница), намазвам листа извън тавата, поставям друг отгоре и веднага го вдигам/отлепям втория - така и двете кори са намазани и нареждам в тавата. Дано го обясних добре :) 
* Плънката се разпределя равномерно в цялата тава. 
* Отгоре се нареждат останалите кори за баницата, като отново всеки лист се намаслява. 
* Нарязва се :) на триъгълници, на квадрати, ако е правоъгълна тавата......
* Най-отгоре се намазва с разбития жълтък с прясното мляко и олио и поръсва със сусама. 
* Пече се в долната част на  загрятата вече  фурна за около 20 мин - до зачервяването и отгоре. 
* Когато е готова (може да повдигнете крайче и да видите дали и  отдолу е готова) се изважда и по желание покрива с кърпа, да се задуши. 

Сол не съм слагала в плънката, защото сиренето ми е достатъчно. Може да прецените според него. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...