Ама как ще увековеча тези простички гювечета (всъщност керамични чинии са) в блога Скоро предизвикаха интерес, а са много вкусни и бързи, подходящи за използване на разни останали сирена от хладилника и задължително :) картофено пюре. Сигурна съм, че и на Вас, както и на мен почти винаги Ви остава от приготвеното за гарнитура картофено пюре. Моите хора знаят, че не обичам да изхвърлям храна и обикновено пюрето го влагам в такива паничЕта, където с маслото и сиренето става още по-пухкаво и сочно, или в хляб. Всъщност тов а есамо една идея за оползотворяването му, а Вие може да си добавяте каквото искате - моите са с малко продукти - сирене, резени домат, щипка лук, масло и няколко ленти бекон за аромат на днешните. В това на авджи Стоев - и яйце, което за да не е с неприятната жилава коричка на белтъка остава под доматите и бекона. Понякога с кръгчета чушка, понякога без :)
Всъщност продуктите се виждат - резените жълто сирене не е кашкавал :) а домашно, което ни прави приятел от краве мляко (породата на кравите е Жарсе и е такова жълто, мазно и се разтапя при печене :))
За 2 порции са необходими:
~300-350 г готово картофено пюре (разбито с прясно мляко, сол и съвсем малко масло) с голяма щипка риган, или чубрица
~250 г сирене
~ по 1 пълна супена лъжица ситно нарязан лук
по 1 лъжица масло
2 дребни домата
по 2-3 ленти бекон по желание
магданозът, яйцето и чушката също са по желание :)
Приготвяне:
* Дъното на формата за печене се намазва дебело с маслото.
* Разпределя се картофеното пюре (ако ще се слага яйце, в средата се прави малка вдлъбнатина за него )
* Разпределя се нарязаното на филии сирене, поръсва се лука и нареждат тънко нарязаните кръгчета домати. Тук е моментът за чушка, или ленти бекон.
* Поставят се в студена фурна (тъй като са керамични) ; фурната се включва на 200* и пекат на средна скара 10 мин. след завирането им.
Изглежда много апетитно, Пепи!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
благодаря ти, Габи!
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Леле Пепи, това изглежда толкова вкусно, а и керамичните ти формички са чудесни и много фотогенични. :) "Открадвам" си рецептата ти.
ОтговорИзтриванеЦелувки!
Благодаря ти, Мими :) Керамичните ми форми са чудесни, 4 са :) и четирите обаче с различни размери. Не че различният размер пречи на някого.
ИзтриванеПриготви си ги, много нежно ястие са.
Пепи,
ОтговорИзтриванеобичам различните съдове в кухнята.Прекрасно ястие се е получило с картофено пюре.Изглежда красиво, но такова сирене от порода Жарсе не съм виждала до сега.
Поздрави !
Ели, в големите ферми едва ли отделят млеката от видовете животни. Това, което взема нашият приятел е от малка ферма, само с такива крави. И аз не бях яла сирене от тяхно мляко; само бях чувала тази порода. На вкус си е сирене :) но жълтеещо на цвят. А сега, когато е добре узряло и обезсолявам, става меко и се усеща повече мазнината му.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Здравейте, с удоволствие приготвям вашите рецепти-винаги сполучливи. Кетчупът е ненадминат! Въпросът ми е добавя ли се бульон или някаква течност, тъй като готовото гювече изглежда сочно?
ОтговорИзтриванеЗдравей, няма друга течност, от пюрето е, то е доста меко като текстура -нали е с прясно мляко. И маслото, и сирене, това е.
ИзтриванеСтрахотно! Сега ще забъркам пюре специално за гювечета :)
ОтговорИзтриванеДори да остане, пюрето в хладилник е много удобно за поне още 5 бързи манджи :)
ИзтриванеПреди години, когато работех всеки ден до 18ч. сварените картофи в хладилника много бързо ми подсказваха каква ще е вечерята :)