25 юли 2020 г.

Салата от домати и патладжани

       Да почерпя с нещо за 11-тия рожден на блога  LaughingLaughingмалко нетипично за слогана му, но пък от сърце. Спретната набързо салата от радост, че си намерих чиниите на точки :) мда, не ми се смейте.... При ремонта у нас "погубих" двете си любими точкови чинии за основно. То 'щото апартамента е много голям, но къде ли не ги  търсих две седмици..... Дори авджи Стоев обвиних, че по грешка съм му ги пратила на работа с едни други стари, които отдавна не ползвам. И ако капакът на машината за сладолед  не бе леко отворен, щях да продължавам да си блъскам  сивото под перуката..... Добре, че се наведох да видя какво подпира вътре, та не се затваря. И други две намерих де, но те коледни, щях да ги търся след 3 месеца ;D
      Тази "рецепта" е инспирирана от тази салата с патладжани Но тук доматите са вече преобладаващи, има сирене и песто от босилек и сирене, разбира се. Салатата е достатъчно питателна :) и в тези жеги е достатъчна и за обяд. Тази чиния :) обяд за двама дори. Зависи от глада и апетита.  Последно :) Патладжанът е добре да се изпече по-рано, залее с дресинга и остави в хладилник за поне 2 часа да се маринова. Може и повече, не е  проблем. Ако не обичате балсамов оцет (от който потъмнява цветът на патладжаните), спокойно може да замените с ябълков оцет. 
Продукти
3 средни домата 
1 среден патладжан 
~150-200 г сирена (любими, моите са овче, краве и моцарела)
3 пълни супени лъжици песто от босилек

още 2 + 2 лъжици зехтин/олио, ако не харесвате вкуса му

Дресинг за патладжана: 
2 пасирани скилидки чесън
3 с.л. зехтин 
2 с.л. балсамов оцет 
щипка сол 
7-8 стръка ситно нарязан магданоз
1 с.л. ситно смлени орехи 
1 с.л. песто от босилек

Приготвяне
* Всички продукти за дресинга се поставят в купа и разбъркват. 
* Патладжанът се бели на ленти и нарязва на кръгчета. Когато не е обелена цялата кора, кръгчетата не се разпадат при печене. 
* Посолява се и оставя за 30-40 мин. да се "изпоти" :) да излече част от горчивия му вкус. 
* Измива се, подсушава се с кухненска хартия и омазнява в купа с едни от онези 2 лъжици зехтин. 
* Пече се от двете страни на скара, или грил тиган. 
* Готовите кръгчета патладжан се изваждат в купата с марината, покриват се с капак, или фолио за свежо съхранение и прибират в хладилника за час-два. 

останалата част от рецептата е явна :) Може да си наредите ветрилообразно - кръче домат, резен сирене, кръгче патладжан, може да нарежете доматите на дребно и объркате всичко заедно,  а може и така, както моята чиния :) Накрая се залива с пестото, разредено с останалите две лъжици зехтин. 


10 коментара:

  1. Честит рожден ден на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник , прекраснице !
    Знаеш , че си от години моята настолна книга!
    Продължавай да ни радваш с великолепни ястия и снимки !
    Наздраве за теб и блога !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дени!
      Наздраве 😉 и да се виждаме дълги години!

      Изтриване
  3. Красота. Нямам скара, намам и грил тиган. Какво префлагаш, на фурна ли да ги пекна, или на тиган да ги запържа?
    Да си жива и здрава и много години още на блога!
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Преди години, когато нямах грил тиган и не ми се примъкваше скарата, ползвах тиган с дебело дъно - най-тежкия ми. Запичах нещата в него, като само намазвах дъното му с четка с олио, или парче сланина. Така можеш да направиш и сега, във фурната става по-сух, а в тиган - поема мазнина, а на него не му трябва - дресинга е по-добър :)

      Изтриване
  4. Пепи,
    живот и здраве още много дълги години да списваш блога.Чудесна е рецептата с патладжани.Скарата и грил - тигана са едни много удобни уреди особено за лятото.Чинийката ти на точки е много красива.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, ели! Поздрави и на теб и спокойни дни, че са много горещи тези :)

      Изтриване
  5. За блога ти съм казвала, споделяла и писала много пъти. За вдъхновението, за сполучливите ти и стойностни рецепти, също. Не мога да пропусна да те поздравя и тук, с благодарност, че те открих, покрай общото ни хоби. Радвам се, че те познавам, Пеп! Желая ти винаги да намираш време, вдъхновение и желание да пишеш тук. Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се радвам, че се запознахме и на живо, Кате :) така е по-лично , на фона на общото ни хоби.
      Сърдечно ти благодаря! И се надявам на нови срещи, догодина, живи и здрави, да се размине този вирус и да можем да се видим пак!
      Прегръдки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...