26 юни 2017 г.

Песто от босилек

       Още  в началото на лятото се захващаме със зимнината :)  но пък е време, тъй като първите подправки избуяват и са готови за прибиране. Магданоз и босилек (откакто проядохме почти всички в къщи) пасирам със зехтин и малко сол и прибирам в бурканчета във фризера - когато вече няма в градина, изваждам по 2-3 лъжици, пасирам отново с още зехтин, ядки, чесън и евентуално пармезан/или друго подобно твърдо сирене. Така и на вид и на вкус е свежо и не е като стерилизираните бурканчета  в магазините.  Днес обаче ще се спра само на това песто  от босилек :) заради една колежка, която живо се интересува как се прави. Ако се приготви с кедрови ядки и счука в мраморно хаванче на ръка, както са го правили италианските баби ще си имаме  истинско Песто Дженовезе( Генуезко песто - Pesto Genovese). Ядките са лесни, но колкото и да съм търпелива, не се виждам да чукам листенце по листенце босилек в хаванчето ;D   Блендерите са за тази цел.   Пестото трябва да стане копринено гладко. Е, моето обикновено никога не е фино смляно, защото обичаме да усещаме малките зрънца ядки и сирене.  Истина е, че с кедрови ядки е най-вкусно, но индийското кашу е нежно и също подходящо за този вид песто. Цветът е малко по-блед, или по-наситено зелен в зависимост от това какво количество пармезан и ядки ще сложите.  Невероятно подходящо за всякакви брускети, сандвичи, салати  и дресинги. При мен количествата са около  smile1 тези, които давам. 
Продукти: 
2-3 пълни шепи листа босилек - почистени от дебелите дръжки 
2 скилидки чесън 
~ 80г пармезан, грана падано, или друго подобно твърдо жълто сирене - моето точно този път е това от valgrana, но тук в БГ не съм виждала.  Обикновено смесвам пармезан и пекорино, понякога пармезан и грана падано
100 мл зехтин 
~ 50 г печени несолени ядки - индийско кашу, или кедрови ядки 
щипка сол 

Приготвяне:
* Почистените и подсушени листа босилек се смилат в блендер/чопър  заедно със скилидките чесън и ядките. 

* Прибавя се настъргания/нарязан пармезан и малко по малко се прибавя зехтинът, докато се получи гъста кашичка. 
* Може да се използва веднага - най-вкусно е прясно приготвено, но може да си приберете в бурканче и да имате за седмица :) ако количеството е по-голямо.  

ПП: Малко по-късно и едни чеснови франзели с пестото ще има :) 


 Друг вид, който прибирам, за да спестя  място и бурканчета - пасирам само босилек с малко зехтин  и сол -зехтинът е малко, колко да поеме листата. Прибирам в малки пластмасови бутилки или бурканчета и замразявам. Така босилекът  е съвсем фино разбит. Оставям да се размрази, прибавям ядките, пармезана, скилидка чесън и още толкова зехтин и пасирам отново, тогава се получава фино и гладко песто.

и бурканчета във фризера :) Прибрала съм ги в съвсем готов вид. Размразено на стайна температура си е като прясно. Разликата в цветовете е от различното количество добавено сирене и ядки  

8 коментара:

  1. Пепи,
    пестото от босилек става вкусно и с белен слънчоглед, бадеми или орехи.Използвам различни ядки.Тази година сме засяли 4 вида босилек - обикновен италиански / с големи и нежни листа /, лимонов, червен и един сорт пак италиански, но по - дребен босилек.Всички тези сортове са чудесни, продават се семена за тях.Но не съм замразявала така в бурканчета песто.Правя го и обикновено се изчерпва за около седмица.Босилекът е много хубав също и сушен и може и в сухо състояние да се използва като чудесна подправка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност ще стане, Ели :) слънчоглед не съм пробвала - ще опитам, но бадеми и орехите не са моето съчетание с песто :) всъщност аз орехи не обичам, че йода нещо ми действа на "географския" език и ги хапвам рядко, в сладкиши. Сущен ползвам отскоро, в комбинация с риган и ми харесва.

      Изтриване
  2. Преди много го правехме това песто, ама скоро не съм:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отяжда си човек, нали :) после пак се сети след някой месец, или година :)

      Изтриване
  3. драгомир драганов10 септември 2017 г. в 15:33

    тази година доматите не станаха,но магданоз и особено босилек Господ даде в изобилие...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Току що затворих 10 бурканчета песто. Младите много го тачат тази година.
      Доматите и на село изгоряха. До преди 2 седмици имаше толкова много и изведнъж прегоряха.

      Изтриване
  4. Току-що го направих за втори път по твоята рецепта и е ммммм... уникално, определено е много по-вкусно от купеното

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, да, много по-добро е от купеното :) а и това, което продават тук е стерилизирано, та му се е позагубил част от аромата и вкуса.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...