7 юни 2017 г.

Сотиран спанак с чесън

       Или простичко казано - спанак с масло и чесън  за гарнитура. Макар че бих могла да мина с него за вечеря, в компанията на парче сирене. Ползвах термина "сотиран", не пържен, защото сотирането е нещо бързо, което се пържи за не повече от 3 мин., докато думата пържене звучи като дълго и висящо пред котлона Very Happy  колкото и да е българска. При сотирането зеленчуците/месото се приготвят в широк тиган - за да не се натрупват едни върху други;  с малко мазнина и на силен котлон, за да се приготвят възможно най-бързо. По-твърдите зеленчуци се бланшират/варят предварително, почти до готовност (като любимите картофи соте), после се връткат  през тигана с малко мазнина и много огън, за да се получи карамелизацията по-бърже Very Happy. Много е важно зеленчуците да са добре подсушени, защото се сещате какво може да се получи като сложите мокри зеленчуци в тиган със загрята мазнина. Колкото и малко да е тя.  Ако зеленчуците са листни, много полезни са центрофугите за зеленчуци - у нас незаменима и за салати. Ако нямате - отцедете разпръснати на кърпа; в гевгира се натрупват и остава вода.
       Сега обаче е време на зелениите и  предлагам една любима напоследък гарнитура за месо и риба. А задгарнитурния продукт ще го споделя в следващите дни. 
 Продукти за гарнитура на 4 порции :)
~600 г пресен спанак  без дръжки (дръжките може да ползвате за сок, или супа) 

4-5 скилидки чесън 
сол и черен пипер 
2 лъжици олио 
1 лъжици масло 

2-3 лъжици течна сметана за готвене 
хрупкави трохи на тиган, моя си приумица

Приготвяне: 
* Почистените и измити листа от спанак се подсушават добре и нарязват на много едро (колкото да не са цели) 

* Скилидките чесън се белят и намачкват/нарязват ситно. 
* Поставят се в  тиган със  загрятото  олио и масло и пържат 10-15 сек. на силна степен на котлона . 
* Прибавя се спанака и подправя - солта е съвсем малко. 
* Пържи се и разбърква около 2-3 мин, докато омекне и се изпари и малкото вода, която пуска. 
* Прибавя се сметаната  и отново готви около минута  - тя е съвсем малко, не остава като сос, водното и съдържание се  изпарява, но с нея спанака е по-вкусен :).
* Отстранява се от котлона и разпределя в чинии. 


Може да се поръси с тези трохи, които аз харесвам и често прибавям към салати. Приготвени са като крутони, но не във фурната, а в тиган.
В тиган с малко мазнина (2-3 лъж. олио/зехтин) се натрошават средите на 2 филии сух хляб. Отново ползвам широк тиган, за да не се натрупват на дебел пласт в него и задушават, вместо бързо да се изпържат. Разбъркват се 1-2 мин, поръсват се с червен пипер, сол, риган и чесън на прах, разбъркват още 20-30 сек. и  отстраняват от котлона. Хрупкави могат да се съхранят в буркан, в който да се затворят след като са напълно изстинали.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...