Главно действащо лице - оризът. Пиле с ориз, ама по италиански. Е, на вкус е различно от нашето. Кремообразна текстура която свързва зрънцата ориз, но цели, не разварени. Задължителните за всяко ризото са освен ориза вино, масло, бульон и пармезан. Може да се приготви с всякакво месо, зеленчуци, сирена, плодове и подправки, но това е основата. Най-подходящ сорт е "арборио", който го има в почти всички магазини, но може да приготвите и с друг, стига да не е бланширан :) тъй като той вече не е богат на нишесте, което е нужно за слепването на ориза. Дори обикновен да ползвате, не трябва да го миете толкова старателно и дълго под течаща вода, както правим когато готвим ориз "по нашенски". Основните стъпки са запържване на лук, или чесън; след това зеленчуците, или месото, следва запържването на ориза, прибавяне на виното и когато то се изпари - бульона - малко по малко, след като предния добавен е поет. Накрая се завършва с прибавянето на настърган пармезан и малко масло. Може да го оставите с мааалко повече сос от моя, но ако девойчето гледа зорко и чака водата на "супата" да се изпари и така става.
Eccola la ricetta - ориз по италиански от сърцето на империята - Рим. Да са ми здрави сандалите няколко дни най-после стигнах до този град, в който всеки камък е история.
Ризото с пиле и броколи (понякога с грах)
Продукти за 3 порции
~ 450 г пилешки гърди
1 чаша от 300 мл ориз (арборио)
3 с.л. зехтин и 3 с.л. масло
съвсем малка глава лук - като орех :)
2-3 ск. чесън
малка глава броколи, около 300г
100 мл бяло вино
по 2ч. (пак от по 300мл) гореща вода и бульон - или общо 4 ч.ч. гореща вода
сол, черен пипер
50 г настърган пармезан
60-70 мл течна готварска сметана
100г маскарпоне
* Нарязаният на ситно лук се запържва в широк тиган за минутка в загретите зехтин и половината масло.
* Прибавя се пилешкото месо - нарязано на кубчета, подправено със сол и пипер и пасирания чесън.
* Задушава се под капак, докато месото порозовее.
* Прибавя се измият за кратко ориз и бърка, докато стане прозрачен /или почти прозрачен.
* Налива се виното и се оставя на тих огън да къкри, докато то се изпари.
* Започва да се прибавя горещия бульон/ вода - чаша по чаша. Всяка следваща чаша гореща вода/бульон се прибавя след като предната се е поела напълно от ориза.
* През това време броколите се бланшират за 2-3 мин. във вряща подсолена вода и веднага изваждат в купа със студена вода.
* Когато оризът е напълно сварен, не трябва да има останала вода в съда за готвене. Прибавят се сметаната, сиренето маскарпоне и пармезана, останалото масло, отцедените розички броколи, разбърква се 1-2 пъти,. и отстранява от котлона.
* Тиганът се затваря с капака и оставя затворен за 3-4 мин., преди да се разпредели в чиниите.
По същият начин се прави с грах, който се бланшира за кратко, както броколите.
Пепи,
ОтговорИзтриванечудесно ризото се е получило.Понякога правя зеленчуците на пара - млечен грах, бейби моркови, броколи и карфиол и след това ги добавям към ризотото.Така стават много крехки и вкусни и ризотото става чудесно.И твоето е станало прекрасно и изглежда чудесно.
Поздрави !
Благодаря, Ели, поздрави и на теб!
ИзтриванеЗначи, Пепи, не знам кое по-напред да гледам:) италианските ти разходки или рецепти:). Великолепна си напоследък! Чакам с нетърпение да разказваш. Поздрави!
ОтговорИзтриванеНе мога да стигна още аз да си разгледам снимките :) Май няма да споделя тук, ако успея, поне албум във Фейсбук ще пусна.
ИзтриванеНевероятен Рим! Хвърлих монетка в Де Треви, дано се върна :)
Водата на супата да се изпари, викаш...
ОтговорИзтриванеТрябва да пробвам да го предложа и у нас на девойчето, че вече се предавам.
Много вкусно при теб!
Супичка, да :)
ИзтриванеОсвен бяла вино, може ли с розе? Какво вино препоръчвате?
ОтговорИзтриванеНе съм правила с розе, но няма причина да не стане - най-много да се оцвети леко ориза. Иначе го правя с бяло сухо вино -димят мускат или мискет
ИзтриванеОбичам ризото, и на това няма да откажа, изглежда супер, Пеп!
ИзтриванеПолучи се чудесно. Нямах пармезан и настъргах малко гауда, но въпреки всичко вкусът е уникален. Благодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеЧудесно, радвам се! Друг път пробвайте с пармезан, вкусът е малко по-пикантен
ИзтриванеЗдравейте , ако пстане за следващия ден дали ще е вкусно или трябва веднага да се яде ?
ОтговорИзтриванеНе става за следващия ден, трябва да предвидите за едно ядене и да го изядете наведнъж
Изтриване