Продукти:
2 големи патладжана (до 1кг общо)
по 2 зелени и 2 червени чушки - печени и обелени
3-4 средни домата
сол на вкус
1 ч л захар
връзка магданоз
голяма щипка риган
70-80 мл олио
2 средни глави лук
1 глава чесън
Приготвяне:
* Патладжаните се срязват на две по дължината.
70-80 мл олио
2 средни глави лук
1 глава чесън
Приготвяне:
* Патладжаните се срязват на две по дължината.
* С лъжица, или нож се издълбава сърцевината им и нарязва на едро. От него трябва да останат "лодки" с дебелина ок 1,5 см. Патладжаните могат да се обелят по желание, но при печене малко се разпадат, затова ги беля на ивици.
* Сърцевината се нарязва на едро и всичкия патладжан се накисва в солена вода за половин час.
* Измиват се и отцеждат от водата. През това време се изпичат и обелват чушките, нарязва лукът (на ситно ) и подготвят доматите - белят и нарязват на дребни кубчета.
* Сърцевината се нарязва на едро и всичкия патладжан се накисва в солена вода за половин час.
* Измиват се и отцеждат от водата. През това време се изпичат и обелват чушките, нарязва лукът (на ситно ) и подготвят доматите - белят и нарязват на дребни кубчета.
* Фурната се включва да загрява на 200*
* В загрята мазнина се поставя отделената сърцевина от патладжана, нарязаните на средни парчета печени чушки и лукът.
* Задушават се под капак за 3-4 мин в мазнината и прибавят избелените и нарязани на кубчета домати.
* Прибавят се солта и захарта и отново се задушава всичко за 15-на мин. под капак.
* В загрята мазнина се поставя отделената сърцевина от патладжана, нарязаните на средни парчета печени чушки и лукът.
* Задушават се под капак за 3-4 мин в мазнината и прибавят избелените и нарязани на кубчета домати.
* Прибавят се солта и захарта и отново се задушава всичко за 15-на мин. под капак.
* Прибавят се пасираните скилидки чесън, риганът и нарязаният магданоз, разбърква се и съдът, в който се готви се отмества от котлона.
* В тава се поставят отделените "лодки" на патладжаните.
* Пълнят се със сместа.
* Тавата се покрива с фолио и пече в загрятата вече фурна за 30 -35мин.
* При сервиране се поръсва с още магданоз (по желание) но задължително с плочка сирене
Снощи го приготвих! Облизахме си пръстите!!!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че Ви е харесало :)
Изтриване