20 юли 2012 г.

Петък, постно, патладжани. Пак




Мдаааа, патладжана е един от любимите ми зеленчуци. Който можем да го ядем и в постен вариант, както се вижда. Рецептата за този ми даде приятелка преди седмица, като ме предупреди, че е много вкусен така приготвен. И се оказа права. До сега патладжан с доматен сос правех така,  но там се пържи, висенето пред котлона е мнооооого по-дълго,  а околните температури упорито стоят над 35*.  И преди да съм се впуснала в метеорологична прогноза, декларирам, че това е най-вкусния патладжан с доматен сос, който сме хапвали. И че следващия път ще извадя тавата от фурната веднага, когато е готово ястието, вместо да го забравя вътре..... и да търся сос под лупа :))

Продукти за ~ 4 порции: 
1 кг. патладжани 
5-6 с.л. олио 
сол, брашно 

~1.2 - 1.5 кг. домати 
малка глава лук***
голяма глава чесън :) 
сол  
2-3 с. л. олио 
1 с.л. захар 
риган***

Преди приготвянето да уточня  пак за патладжаните.  В публикацията за патладжан-кебапа писах, но пак :)  тези патладжани, които ползвам и се виждат на снимката са със съвсем ниско съдържание на соланин и съответно не са горчиви. Затова не посолявам, не отцеждам и дори след готвене те не нагарчат  ни най-малко. Светло лилавите са и с тънки ципи. Тях не ги беля. Черните понякога беля, но белите са с дебела  кора и винаги ги беля.  Затова долу пиша без посоляването и отцеждането на патладжаните, но ако решите да правите - вие си знаете патладжаните и действайте според тях. Ако трябва - посолете и отцедете за час, измийте и тогава оваляйте в брашното.


Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 220* 
* Патладжаните се нарязват на резени като диня - тънките на 4, дебелите (кръглите) на 6.
* Посоляват се  и оставят 2-3 мин, да се изпотят :) 
* Овалват се в брашно и подреждат плътно едно до друго (не се припокрива нищо тук!) в тава за печене с връхчетата нагоре.  Олиото е сложено предварително в тавата.
* Пекат се в загрятата фурна за около 15-20 мин. (зависи от фурната, разбира се), до зачервяване. 
* През това време се приготвя доматения сос: 
* Лукът се нарязва съвсем ситно и запържва за 1-2 мин. в олиото. 
* Прибавят се настърганите домати, солта и  захарта, разбърква се. 
* Ври около 10-15 мин. колкото соса да смени цвета си, прибавят се  счуканите/пасирани  скилидки чесън, ригана и оставя още 2-3 мин. да поври. 
* Изсипва се върху патладжаните, фурната се намалява на 180* и оставя да къкри още 20-30 мин, докато соса придобие желаната гъстота. 


 ***Приятелката, която ми каза рецептата за тези патладжани, каза, че задушава  2-3 глави лук и морков, но на мен моркова не ми допада и го изключих. А повечето лук щеше да доближи към имам-баялдъ. Освен това тя  го поръсва с магданоз, който, сигурно дори и глухите вече са чули, но не  ми е сред любимите подправки, а ригана ми се съчета перфектно на доматите и патладжана. 
Студено,  5-6 часа след приготвянето, ястието за нас беше много по-вкусно, отколкото прясно приготвено и топло. 
Всичко горепосочено обаче е въпрос на личен избор :)) и лично отношение към тези продукти и подправки :))




50 коментара:

  1. Пепи, точно на време - зарината съм с патладжани и в горещото не ми се пържи. Утре сме на тази манджа, аз бих ръснала малко кашкавлче отгоре...
    Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. щоме кашкавал - може :) ние го ядохме с овче сирене :))
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  2. Много обичам Пепи, патладжани и много ми допада рецептата, но за разлика от теб харесвам магданоз и то много, а ригана не :) Това не е сирене, зеленийки са и имат различен мирис и вкус ;) Но пък, с удоволствие ще си го няправя с мащерка Благодаря и тебе и на прияелката ти!
    Весела и разпускаща петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. с каквато ти харесва подправка, Ирма :) аз харесвам аромата на магданоза - виж, песто ям :)) но нарязан не. И знаеш ли защо? листенцата, колкото и да са ситни ,ми се лепят за небцето :))))
      Весела и хубава вечер да е и на теб!

      Изтриване
  3. Пепи, и аз предпочитам печени патладжани пред пържени. Ястието е класика за лятото :) Благодаря ти :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ани, лято и патладжани :)) обожавам го този зеленчук, но наистина летните, сочни патладжани. Зимата за нищо на света не готвя от "вноса"
      Хубав и усмихнат ден да имаш!

      Изтриване
  4. Браво Пеп!Днес г-жа Драгомирова се скъса да ги хвали колко са вкусни. И аз ще се възползвам.Мерси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ауу, тя пък как ги споделя тия патладжани днес :)) Хайде, давай, Йоли :)

      Изтриване
  5. Изглеждат доста вкусно на снимката! Записвам си и аз рецептата :) Благодаря, че я сподели!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Всичко с П, затова само ще кажа: ПППрекрасно!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Щом са печени, а не пържени, това е и по моя вкус! И с магданоз! (да не чуе дъщерята, че и тя е върл противник на "тоя треволяк"! :):):)
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Тилия, хубави почивни дни и на теб :)
      Абе хубавото му на треволяка е, че винаги може да забравиш да го сложиш :))

      Изтриване
  8. Пепчо, а не ги ли обръщаш в тавата? Ще я пробвам таз идейка, защото пърженето наистина е досадно, а досега нещо вариантите, които съм пробвала само с печене не можаха да ме убедят много-много...Иначе изглежда мноого вкусно..Само дето не ти вярвам, че е нямало и някоя друга мръвчица за гарнитура (-:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Диде, не ги обръщам. Тавата е поставена не най-долу във фурната, а едно ниво нагоре и се запичат и отдолу и отгоре.
      Ама вярвай, наистина само със сирене ги придружих :))

      Изтриване
  9. Много апетитно изглежда поредната ти патладжанена манджичка. Обаче днес се запасих с тънки и дълги патладжани за кебапа от предната ти публикация. Идната седмица ще е патладжанена, пак по твоя вина, хихихихи.

    ОтговорИзтриване
  10. Пепинко и аз не мога да спра с патладжаните :) Вкъщи много си падаме по тях (без дечковците естествено, те не ги и помирисват, ама не знаят какво изпускат)
    Страхотна рецепта! Ще се изпробва, благодаря ти.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Добре,че все пак имам патладжанче с домат и моцарела ,сготвено у дома,за да не завидя много люто на таз чинийка :),но следващия път ще направя по твоята рецепта,Пеп,обезателно,много вкусно ми звучи и сосчето едно такова гъстинко,на мен ми е супер!За магданоза съм съгласна-няма работа той тук,при наличие на пресни риган и босилек.
    Още другата седмица ще си го приготвя манджето и туй то!
    Хайде,останете си със здраве и дано с прохлада цялото фемили в неделния ден!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Наистина много добра идея за печене, а не за пържене!Обезателно ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
  13. Много вкусно и цветно изглеждат тези патладжанчета, Пепи! Страхотни са, благодаря за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Задължително ще ги пробвам по този начин! Изглежда лесно, вкусно и много по - здравословно!

    Поздрави и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  15. Дами, пропуснала съм коментарите ви, съжалявам.
    Благодаря, че наминахте :)

    ОтговорИзтриване
  16. въобще не мога да си представя как се реже патладжан като диня хихих и ги нарязах на шайби - дано да се получи:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се получи :) няма начин.
      Ами на резени, нали се сещаш - от дръжката, към дупето на динята:) Така широката част остава да се пече в тавата, а нагоре - връхчето на тезирезени.

      Изтриване
  17. Благодаря за идеята,супер се получи!!!Разликите бяха две-Моцарела отгоре и мнооого магданоз:))

    ОтговорИзтриване
  18. Пепи, от известно време следя блога ти и съм възхитена от чудесиите, които приготвяш. А като я видях тази рецепта, сън не ме хвана. Досега патладжани не съм готвила (студентска му работа) и не съм си и мислила, че ще ми хванат окото, нали не растат на кокал, но уви! Станаха великолепни! Благодаря, прекрасна рецепта! Другият път мисля да я пробвам с чушките от буркан, дето мама ми ги праща :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пак ще получи добре - чушки с доматен сос винаги е вкусен. Да споделиш резултата после, дали ти е харесал. Но сега вече и доматите ще са от буркан.
      А за раслото на кокал - винаги има решение - вадиш дъската и режеш нещо чинията с постните патладжани :)
      Поздрави и успех, Мирослава!

      Изтриване
  19. Пепи, от известно време следя блога ти и съм възхитена от чудесиите, които приготвяш. А тази рецепта като я видях, сън не ме хвана. От доста време ми се похапва някаква доматена манджа и тези съблазнителни снимки сякаш ми заговориха. Досега патладжан не съм готвила (студентска му работа) и не съм си мислила, че ще ми хване окото, нали не расте на кокал, но уви. Получи се просто прекрасно - с този чеснов аромат и сиренцето ммм. Благодаря за хубавата рецепта, дойде ли им сезона на патладжаните, няма да има прошка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лелеее, сега виждам този коментар, Мирослава :)
      Надявам се да си ги сготвила вече и опитала :)

      Изтриване
  20. Невероятна чудесия стана!Много,много вкусно!Вече ще е №1 в седмичното меню!Благодаря от сърце за страхотната рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Росица :) Хапвайте си ги със здраве всяка седмица, ако може и мен включете в хапващите, че у нас само лятото ги хапваме.
      Поздрави на теб!

      Изтриване
  21. Страхотна лятна рецепта ,и аз предпочитам печено пред пърженото .Благодаря ще я направя непременно .Хубава вечер ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да споделите после дали ви е харесало :)
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  22. Благодаря за рецептата! Чудесно съчетание на вкусове. Няма да продължавам със суперлативите, но браво! Изпълних твоята рецепта, но дабавих и 1 морков в соса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, много се радвам, че сте сготвили тези патладжани :) много любими на мен. Няма как и с морковче да не се получи ддобре.

      Изтриване
  23. Много вкусно се получи, благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) това е и любима моя рецепта с патладжаните :)

      Изтриване
  24. Благодаря за чудесната рецепта. Получи се много бърза и вкусна вечеря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, пак заповядай. И при нас днес са готови - за обяд :)

      Изтриване
  25. Страхотна рецепта! Точно умувах как по-лесно да го приготвя и да не е пържен.Ще пробвам още тази вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да Ви хареса :) чакам отзиви по-късно. Ние вчера ги хапвахме :)

      Изтриване
  26. Направих снощи рецептата и стана ммммммммммммммммммм......................Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мооооляя :) има още време докато свърши сезона на патладжаните и ще си ги приготвяте пак

      Изтриване
  27. Дори не си спомнях вкуса на патладжана, но като на една типична жена изведнъж ми се прияде.Та понеже до сега не си ме подвеждала с рецепта, реших да ти се доверя и с тази. Мъжът ми се прибра докато я приготвях и така се намръщи като видя патладжаните, но после докато сложа масата почти си беше облизал чинията. Много усилия ни коства да не изядем всичко на едно хранене. Страхотна рецепта, благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладури :) да Ви е сладко! И за мен това е една от най-харесваните рецепти с патладжани, че и без месо :)
      В неделя девойчето ми я прави (тя живее с приятеля си) и каза, че той като видях патладжаните - по същия начин заявил, че не ги обича. Та прати и на мен детето, че леко съм контузена. В понеделник седнали да вечерят, опитал той .. и докато се усети да иска, нашата си изяла порцията, а тя - последна :)
      Та има време - сега излезе градинския патладжан.
      Поздрави и лека нощ :)

      Изтриване
  28. Супер рецепта, благодаря, не съм мислела, че ще станат така. Обожавам патладжани от малка, макар че ми е ставало лошо, след като баба ми ме хранила 4-5 вечери подред пържен патладжан с доматен сос - по мое настояване.
    Не мога да видя патладжаните надлъжно или напречно са рязани? Надлъжно са малко по-жилави филиите, поне според мен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е на филии, а на резени :) като диня. :) така са по-дебели резените и като се хапва, се усеща месото на патладжана, не е като на филийки.
      Надлъжно, да. Не са жилави, със сигурност, ако не си ги направила така - пробвай следващия път, щом обичаш толкова патладжаните (като мен)
      Леле, ама пържени 4 дни да ядеш си е тежичко, наиситна много ги обичаш :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...