28 юли 2019 г.

Мерджемек чорба

       Или mercimek çorbası , известната турска крем-супа от червена леща. Червената леща се готви бързо, навира много и тъй като няма дебелата люспа на обикновената леща е много подходяща за пасиране на крем-супа, пюрета и зеленчукови кюфтета :) Бързам да направя уточнение, че при варенето оранжевият цвят на лещата се губи - понякога чорбата е по-светла (жълтеникава), друг път е по-оранжева. По-тъмният цвят се дължи на доматената паста, която се прибавя. Правила съм и без нея, и с нея и личните ми предпочитания са за едно средно количество :) за да не киселее, защото в някои рецепти това количество е до 2-3 лъжици. Отгоре е задължителна заливката от масло и червен пипер :) малко, или много - пак по желание. Аз я предпочитам на капчици, да има за всяка лъжица , но може да се изсипе и на струйка. За рецептата съм се доверила на Сталик Ханкишев/Казан-Мангал, който в клипчето вместо моркови ползва тиква, но аз съм си я направих по традиционния начин - с моркови. Общо взето важно е червена леща и аромат на кимион да има :blush: Пропорцията е 1 ч.ч. леща на 1 л вода. Преценяте какво количество супа ви трябва и започвате с отмерването на лещата.
(Мила ми Жул, ето рецептата, извинения за дългото закъснение, но снимките, маме, трябваше да отлежат. Спокойно, тарханата отлежава два пъти повече... )

Продукти
2 ч.ч. (от по 250мл) червена леща 
3 моркова 
1 средна глава лук 
1/4  до 1/2 ч.л. смлян кимион  (започнете с четвърт лъжица, ако харесвате аромата - тогава до половин)
1/2 ч.л. черен пипер 
1/4 ч.л. куркума 
2 с.л. брашно 
1 с.л. доматена паста (пюре)
3-4 с.л. олио /зехтин 
1/2 печена червена чушка (или 1 с.л.  пиперково пюре, ако имате готово)
сол на вкус (1 равна с.л.)
1-2 с.л. сок от лимон по желание 

2-3 с.л. краве масло и 1 с.л. олио 
1 ч.л. червен пипер (моят е пушен, едър, турски)
Приготвяне
* Лукът и морковите се измиват, белят и пак измиват.  Нарязват се на дребни кубчета (морковите може и по-едро, защото ще се пасират, но принципно дребните кубчета се сваряват по-бързо)
* Задушават се в мазнината и същото количество вода, докато лукът стане прозрачен - задушаването става под капак, за да може лукът да омекне. 
* Прибавят се подправките - куркума, кимион, черен пипер, сол и брашното. 
* Разбърква се добре (тук дишайте дълбоко, ароматът е страхотен :blush:)  . 
* Добавят се доматената и пиперкова паста (или пасираната червена чушка)
* Прибавя  се измитата  и отцедена леща. Всичко заедно се "пържи" още 1-2 минути - разбърква се през цялото време. 
* Налива се водата - 2 литра  и  тенджерата се затваря с капак. 
* Когато започне да завира се вижда образуването на пяна - пяна се образува не само при варенето на месо, но и при варенето на зеленчуци. Тази пяна обикновено я обирам и изхвърлям. 
* Оставя се да къкри тихо, докато лещата се свари (по-скоро развари) добре - поема по-голямото количество вода. Хубавата леща обикновено се сварява за 15 мин,, но  в зависимост от качеството и, може да бъде и повече минути.  Затова :blush: се проверява дали е сварена. 
* Тенджерата се отмества от котлона и супата се пасира.  По желание се прибавя прясно изцеденият лимонов сок. 
* В малка касерола, или метална купичка се загрява маслото с олиото. Прибавя се червения пипер и щом зацвърчи :blush: се отмества от котлона. 
* Лъжица-две от кавърдисаното масло се поръсват/заливат върху готовата мерджемек чорба.

12 коментара:

  1. Пепи,
    страхотна крем - супа от червена леща.Чудесна се получава, а турската супа е класика.Страхотно предложение, изглежда много красиво, за вкуса не се съмнявам.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели, поздрави и на теб! Турската кухня, нали ни е близка, много я харесвам

      Изтриване
  2. Интересно предложение, даже не я бях чувала тази мерджемек чорба...обичам червена леща и ще я пробвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, много различна от нашата леща чорба е.

      Изтриване
  3. Чудесна крем супа.Правя я често като слагам и обелени и настъргани скелидки чесън като се задушава лука с морковите.Отделно приготвям и кротони ,които слагам след ката я разсипя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Крутоните са задължителни :)
      Благодаря, ще сложа и чесън следващия път, така или иначе го харесвам с лещата.

      Изтриване
  4. Освен, че става бързо и лесно, вкусът е невероятен! Благодаря за чудесното предложение! Спазих правилото за вдишване дълбоко :) Наистина страхотен аромат!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...