Рецепта е силно казано, това е само идея, ако обичате разтопени сирена в хрупкава печена коричка. Сиренето може да бъде всяко добре топящо се любимо. Тук съм ползвала цяла плочка сирене, но ако предпочитате коричката да е преобладаваща, срежеше плочката на две и завивайте в кора по една половинка.
Запеченото в бутертесто сирене камембер днес стигна до фотосесия само защото това предястие е много вкусно топло, но не и вряло от фурната . А вижте и каква лава от разтопеното сирене се разтича при разрязване
Продукти:
1 лист охладено и студено бутертесто ~280г (ако е замразено се размразява в хладилник )
2 малки плочки камембер, или бри
конфитюр (с по-кисел вкус) от вишни, от червени чушки, от малини, или кайсии
~100г филирани бадеми, или други обелени нарязани ядки (лешник, индийско кашу)
1 малко яйце
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 220*.
* Листът бутертесто се изрязва така, че от него да се оформят два двупластови квадрата, или осмоъгълника, на които като се постави плочката сирене да останат 4-5 см. свобдни към края. Аз си изрязвам две цели парчета, а втория пласт често е от останалите по-малки и неравни части на останалия лист бутертесто.
* В средата се поставя лъжица от ядките и лъжица от конфитюра.
* Върху тях се поставя плочката (или половина) сирене.
* Върху него се поставя още една лъжица конфитюр.
* Краищата на тестото се вдигат нагоре и сиренето завива добре на топка :) Приготвената топка се поставя в тава на лист хартия за печене.
* По същият начин се приготвя и другото парче сирене. За разнообразие ядките, или конфитюра могат да бъдат различни.
* Намазват се с разбитото с лъжица вода яйце и поръсват с бадеми (ядки)
* Пекат се в загрялата вече фурна за около 20 мин, или до зачервяване на коричката. Нивото на което пека е първото след дъното на фурната :) от общо 6.
* Оставят се да се охладят 5- мин. след изваждането и едва тогава се сервират.
Уха, какво съм изпуснала...
ОтговорИзтриванеЖестоко е. Днес съм приготвила 4 такива за гостенчетата ми след малко :)
Изтриване