3 юли 2019 г.

Сладко от диви ягоди

       Хващайте баирите, докато все още има диви ягоди :) Поне при нас на пазарите такива деликатеси не се продават. Вярно, че брането и чистенето после са истинско изпитание за търпението, но пък всяка ценна лъжица от това  ароматно сладко си струва. С четири ръце  за един час - толкова - 700г набрани ягоди. И доволно хапнали. 
       Както знаете и се вижда, тези съвсем дребни плодчета нямат нужда от дълго варене, за да не се превърнат в каша.   Сладкото се приготвя за 10 мин, което е нищо като време на фона на брането и почистването. Резултатът - 3 безценни бурканчета от по 250 мл. :) и няма как дегустация на сладкото без палачинки
Необходими за една такава доза със 
700 г диви ягоди 
150 мл вода 
300г захар 
1/2 ч.л. лимонтозу
   
Приготвяне на сладкото: 
* Водата се кипва със захарта  и оставя да изври, докато количеството остане  долу-горе наполовина.
* Прибавят се почистените, измити и отцедени от водата ягоди. 
* Варенето продължава на сравнително силен котлон, за да може по-бързо да се изпари течността. 
* Добре е да се вари в дълбока и широка тенджера, за да не изкипи :) Тук е моментът да се обира и пяната, която се появява по време на варенето му. 
* Вари се около 7-8  мин, през които се разбърква  - пробва се като се извади лъжичка и постави в студена чиния - след кратко охлаждане, сладкото трябва  бавно да се стича (Времето зависи от силата на котлона и ширината на съда. Започнат ли да се появяват балони в сладкото, които пръскат :) значи е готово).  
* Прибавя се лимонтозуто,  разбърква се минута и се пълни в предварително подготвените бурканчета. Затварят се и се обръщат на капачката, докато изстинат. 

7 коментара:

  1. Едно от най - ароматните сладка е сладкото от диви ягоди.Ароматно и вкусно е също и сладкото от боровинки.Чудесно е ,че си направила такова сладко Пепи.Много, много отдавна не съм брала диви ягоди, но по нашия край ги няма в големи количества, рядко се намират.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Домашни деликатеси :) Боровинките бяха съвсем зелени. Тази неделя се надяваме пак да идем натам, дано са узрели, да си наберем, че всички обичаме боровинковото сладко.
      Поздрави, Ели!

      Изтриване
  2. Tova e edin spomen ot detstvoto mi. Baba mi praveshe takova sladko. Vinagi beshe v malki kolichestva i za specjalni sluchai
    Pozdravi ot Polsha

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина излиза много малко и само за специални случаи :) Аз си крия половината бурканче :) май от себе си :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Хаха, това с криенето от себе си ми хареса.
    Ех, да бяхме нейде по планините, да понабере човек. Тук при нас изобщо не знам къде може да има такива вкусотийки за бране.

    ОтговорИзтриване
  4. Това го видях във Фб, любимо е също, но ме впечатли обръщението към теб:), мило е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мило, да :) Дори да съм ядосана, така винаги ме разнежват.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...