2 юли 2019 г.

Пилешко филе с песто от босилек

  
       В сезонът на билките и подправките  ;D и новото ми  песто от босилек, напомням, че освен за салати и брускети, то е много добро и за мариноване на по-нежни месца   като пилешко и риба. Тези пилешки филета са съвсем сходни с тези тук, мариновани с песто от магданоз.  Моят фаворит определено са с босилека (кой би повярвал преди години, че ще правя буркани, буркани с песто от босилек). Бързо приготвена вечеря са, ако ги мариновате от предната вечер, а с гарнитурата също може да си помогнете от по-рано - сварените картофи могат да стоят и чакат в хладилника 2-3 дни, преди да се превърнат в картофи соте - тук допълнени с бейби-морковчетата ми :)  Могат да се изпекат на скара,  грил-тиган, или плоча. В много краен случай на сух тиган :) тъй като от маринатата започват да се пържат. 

Продукти (за 3 порции:) 
~600-700г пилешко филе 
3 пълни с.л. песто от босилек
2-3 с.л. олио/зехтин 
2-3 фино счукани/или пасирани скилидки чесън
2 с.л. соев сос 
1 с.л. горчица (моята е медена, домашна)
още щипка сол и черен пипер 
Приготвяне
* Пилешкото филе се нарязва на ивици - широки и сравнително дебели :)  - като малки  продълговати пържолки. 
* Обърква се с всички останали продукти  и съхранява в затворена купа в хладилника поне 2 часа (12 до 24ч. е най-добре.) 
* Пече се на предварително загрятата скара, или грил тиган от двете страни до приятни зачервени раета :) и сервира с гарнитура по желание. 

Тези долу (с приличната телефонна снимка  Laughing )са филетата от снощи. Тази  партида беше с по-малко песто - на 500г - 1 с.л.  Имах притеснения да не прегарят много от него и от допълнителния чесън, но опасенията ми бяха напразни. Затова днес спокойно си увеличих пестото. 



10 коментара:

  1. О, тези "озеленени" филенца непременно ще ги пробваме! Почти нищо не искат като продукти, а със сигурност са много богати на вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Простичките неща винаги са вкусни :)
      Ще се радвам да пробваш :)

      Изтриване
  2. Страхотни са, Пепи, изпробвани и сложени в графата "любими"! Само дето запомних коментара ти, че носят на песто и отпуснах малко повечко на моите. Благодаря за поредната вкусотия! 😘😘😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви харесаха, Сонче :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Пестото от босилек много ми харесва Пепи, то е любимо.Макар,че правя и от всяка друга зеленина - киселец, лобода, листа от цвекло, магданоз.Но пестото от босилек е и много ароматно, чудесно се съчетава с много продукти.Ползвам го даже и за пица вместо доматен сос.А тези филенца с гарнитура са страхотни.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, у нас също най-много то се тачи. Правя и от левурда, от магданоз, от спанак - но това ми е любимо. Другото все изостава. Този месец съм "метнала" бурканчето с песто от левурда - слагам по 2 лъжици в хляба, че пак ми мина бързо мерака за него :)

      Изтриване
  4. Тези ги направих почти веднага, след като ги видях при теб, но сега се сещам да споделя мнението си. Чудесни са! Нежни, ароматни, аааа, вкусни! Много добре ни бяха на подложка от гриловани тиквички :) Смятам някой път да опитам и с червено песто...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А така... Я сподели, моля с какво червено песто ще ги направиш :)
      Радвам се, че сте харесали.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Още не знам точно - някакво от сушени домати, вероятно, или пък от червени чушки... Имам и от двата модела, така че ще е което хвана първо. Но пък май сезона за скара рязко свърши и ще трябва да се правят по друг метод - оребрен тиган, или на фурна върху хартия за печене... Непременно ще споделя резултата, като се наканим на друга версия!

      Изтриване
    3. на фурна ще стават по-сухи, когато нямам възможност за скара сменям с грил тигана.
      Ще чакам да споделиш с кое песто повече ти е харесало :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...