Обещах на девойчето по-често да готвя булгур, което много ме радва, тъй като и аз го харесвам. Този път булгурът е със спанак, както този булгур с коприва, но и с добавено пиле. Все пак девойката е дъщеря на родителите си :) два дни без месо за нея са си почти глад. Пилето сварих предварително, за да сготвя половината на яхния :) , че баща и трудно ще убедя да яде булгур, като го вижда. Затова количеството пилешко месо е ориентировъчно, без кост, а Вие може да сложите толкова, колкото ви харесва - повече, или по-малко, с кокал, или без.
Продукти за 4 порции:
~ 500 г сварено пилешко месо
1 ч. ч. бульон и 1и 1/2 ч.ч. гореща вода
1 ч.ч. едър булгур
300г почистен спанак
40 мл олио и 40 г масло
1 връзка зелен лук
3-4 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус (1 равна ч.л.)
5-6 стръка (малки, не огромни ) джоджен
Приготвяне:
* Спанакът се почиства, измива и бланшира за минутка във вряла вода.
* Отцежда се и изстисква от водата (внимателно, че тя е вряла. )
* Лукът се почиства и нарязва на дребно.
* Запържва се за 2-3 мин. в загретите масло и олио.
* Прибавя се измитият булгур, ситно нарязаните скилидки чесън и свареното (едро накъсано/нарязано) пилешко месо; Бърка се около минута, колкото чесънът да си пусне аромата.
* Прибавя се червения пипер, разбърква и се наливат бульонът и водата.
* Десет минути след като закъкри се посолява на вкус и прибавят нарязаният бланширан спанак и джодженът.
* Готви се "на тих огън" :) т.е. да ври кротко докато булгурът омекне и поеме водата.
Много вкусно и здравословно се получи! Не очаквах, защото не готвя булгур, но това ще се промени. Благодаря, Пепи!
ОтговорИзтриванеИ аз преди години не близвах булгур :) Но със сармите го заобичах и сега често правя за мен и Жул.
ИзтриванеПоздрави и бъдете здрави!
А кога се слага спанакът?
ОтговорИзтриванеВ предпоследното изречение пише "* Десет минути след като закъкри се посолява на вкус и прибавят нарязаният бланширан спанак и джодженът. "
Изтриване