27 юни 2020 г.

Пиле с булгур и спанак

       Обещах на девойчето по-често да готвя булгур, което много ме радва, тъй като и аз го харесвам. Този път булгурът е със спанак,  както този булгур с коприва, но и с добавено пиле. Все пак девойката е дъщеря на родителите си :) два дни без месо за нея са си почти глад. Пилето сварих предварително, за да сготвя половината на яхния :) , че баща и трудно ще убедя да яде булгур, като го вижда.  Затова количеството пилешко месо е ориентировъчно, без кост, а Вие може да сложите толкова, колкото ви харесва - повече, или по-малко, с кокал, или без. 

Продукти за 4 порции: 
~ 500 г сварено пилешко месо 
1 ч. ч. бульон  и 1и 1/2 ч.ч. гореща вода 
1 ч.ч. едър булгур 
300г почистен спанак 
40 мл олио и 40 г масло 
1 връзка зелен лук 
3-4 скилидки чесън 
1 ч.л. червен пипер 
сол на вкус (1 равна ч.л.)
5-6 стръка (малки, не огромни  ;D) джоджен 

Приготвяне
* Спанакът се почиства, измива и бланшира за минутка във вряла вода. 
* Отцежда се и изстисква от водата (внимателно, че тя е вряла. )
* Лукът се почиства и нарязва на дребно. 
* Запържва се за 2-3 мин. в загретите масло и олио. 
* Прибавя се измитият булгур, ситно нарязаните скилидки чесън и свареното (едро накъсано/нарязано) пилешко месо; Бърка се около минута, колкото чесънът да си пусне аромата. 
* Прибавя се червения пипер, разбърква и се наливат бульонът и водата. 
* Десет минути след като закъкри се посолява на вкус и прибавят нарязаният бланширан спанак и джодженът. 
* Готви се "на тих огън" :) т.е. да ври кротко докато булгурът омекне и поеме водата.        




2 коментара:

  1. Много вкусно и здравословно се получи! Не очаквах, защото не готвя булгур, но това ще се промени. Благодаря, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз преди години не близвах булгур :) Но със сармите го заобичах и сега често правя за мен и Жул.
      Поздрави и бъдете здрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...