Девойката ми откри булгура Алилуя! От кога и обяснявам, че булгурът е вкусна зърнена, много полезна храна, ама не слышит. Аз въпреки нейните и на баща и претенции съм го вкарала в употреба в къщи - за сарми, дроб-сарма, за супа... - много го харесвам, а като е едър те и не различават много зърната му от тези на ориза. Съвсем искрено ги убеждавах, че това е полезния кафяв ориз. За ползите от булгура може да прочетете тук, ако като нея се съмнявате :) Може да се готви с всичко, с което се готви оризът. За готвене ползвам едрият булгур, който си иска времето за варене - малко повече от ориза, а за салати - дребния, начупен, който не се вари, а само се запарва.
И тъй като все още има прясна и млада коприва, ето една вкусна рецепта, чийто краен резултата гарнирах с актуалното по всички кулинарни тв предавания поширано яйце :) Може да гарнирате с яйце, кисело мляко, или сирене. Всякак е вкусно.
Продукти за 3 порции:
~300г коприва - млади връхчета, или листа
1 чаша от 240 мл едър булгур
4-5 стръка пресен лук
60-80 мл олио
1 ч.л. червен пипер
сол
няколко стръка джоджен /гьозум
яйца за гарниране
пилешкият бульон е по желание :) , вместо вода, но за мен ястието е по-вкусно с него.
Приготвяне:
* Копривата се почиства, поставя се в тенджера с вряща вода и захлупва с капак. Тенджерата се отмества от котлона, а копривата се оставя да се запари за 10 мин. Отцежда се, изстисква и нарязва.
* Лукът се нарязва и запържва за 2-3 мин. в олиото; при него се изсипва измитият булгур и заедно "пържат" още 1-2 мин.
* Прибавя се червения пипер, разбърква се 10-на сек. и се налива водата/бульонът. Течността е в съотношение 2/1 части на булгура. Прибавя се и нарязаната коприва.
* Степента на котлона се намалява и оставя да къкри тихо, под капак. Посолява се на вкус - моят бульон е солен и не слагам. Ако водата изври, а булгурът не е омекнал достатъчно се прибавя още малко вряла вода.
* Когато булгурът набъбне се прибавя ситно нарязаният джоджен. Разбърква се и отмества от котлона.
Пошираното яйце :) В малка тенджера, или касерола се кипва вода с щипка сол и оцет (на 500мл вода 2 с.л. оцет.)
Яйцата се приготвят в чашки - кафяни, във всяка чашка се чуква внимателно по едно яйце.
Яйцата се приготвят в чашки - кафяни, във всяка чашка се чуква внимателно по едно яйце.
Водата трябва да ври, но тихо - да къкри, а не силно - с ключ.
И сега с дясната ръка хващате лъжица и бъркате с въртеливо движение водата в тенджерата. С лявата ръка вземате чашка с яйце и внимателно го изсипвате във водата, без да спирате да въртите с лъжицата. По този начин белтъкът се увива около яйцето и из водата не остават да плуват парцалчета от белтъка, а самото яйце се оформя почти като топче. Тока се поставят и следващите яйца.
Времето за варене - белтъкът трябва да е съвсем сварен. Жълтъкът да е леееко втвърден съвсем по краищата, а по-голямата му част да остане течна. Времето зависи пак от степента на котлона, на който се варят, но обикновено 3,5 до 4 мин. са достатъчни.
Изваждат се веднага с решетъчна лъжица - аз си ги поставям на кухненска хартия, за да се отцедят от водата .
Изваждат се веднага с решетъчна лъжица - аз си ги поставям на кухненска хартия, за да се отцедят от водата .
Сервирате както Ви харесва :) принципно оризът не е много красив разплут в чиния и аз ползвам или лъжицата за сладолед, или ринг, за да го оформя.
А ако пропуснете яйцето и приготвите с вода, вместо с пилешки бульон - ястието се превръща и в постно :)
А ако пропуснете яйцето и приготвите с вода, вместо с пилешки бульон - ястието се превръща и в постно :)
Ястието е страхотно! А яйчицето отгоре е бижу! Целувки!
ОтговорИзтриванеМерси, Сонче) И ти си малко отговорна за това, девойката да прояде булгур. Видя твоя и поиска да опитва.
ИзтриванеМного съм щастлива, че Жул харесва рецептите ми❤! Булгурът наистина е чудесна храна. 😘😘😘
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванетова е турски булгур нали ? Ползвам го също и аз, а това твое ястие е наистина чудесно и атрактивно.Пошираното яйце го правя в черпак, но и твоят вариант ми допадна и ще го изпробвам.
Поздравления за идеята и прекрасните снимки !
турски е, Ели, да. Тук едва в последната година виждам едър, но на много малко места.
ИзтриванеБлагодаря ти, хубав ден на теб!
Страхотна е рецептата, и двата основни продукта обичам. И Росен така с булгура, като чуе за него е табу направо, ха-ха, но и аз пробутвам в сарми и пълнени чушки:)
ОтговорИзтриванеКато не ще с добро :)
Изтриване