Рецепта в средиземноморски стил, споделена ми от чаровния Лео Бианки, докато издирвах рецепта за калмари в епизод на предаването му "Животът е прекрасен". Нормално е първо да имаш рецепта, или идея и тогава да купиш продукт, но аз си знаех, че имам някаква бележка (на почти година на хвърчащо листче и някъде ) и купих калмарите. Докато се чудех от кой град бе търсения епизод, Лео предложи тази рецепта от Сиракуза, която приготвих веднага и както казва друга мила италианка - Лидия Бастиянич "Опитах за вас". Между другото намерих епизода с другите калмари от листчето, но тях - друг път. Мога да ви уверя че са много вкусни, леко пикантни и ако обичате калмари - непременно трябва да си ги приготвите :). А аз съм обещала утре да ги включа в кетъринга
Продукти за 2 порции:
2 туби калмари
~ 300-350г домати (сега извън летния сезон чери доматите са вкусни, сочни и често ползвам тях , когато ми трябват пресни за готвене )
20-на броя черни маслини
2 с.л. каперси
2-3 люти чушки
3-4 скилидки чесън
50-60мл бяло вино
босилек и магданоз (зелени :) не сухи)
3-4 лъжици зехтин
половин лимон
Подготвяне :)
* Калмарите се белят и нарязват на ивици (и друг път съм писала - онази тъничка ципа, която ги държи, трябва да се обели. Цепвате тубата по дължина с върха на ножа и ще видите как се отделя тя - издърпвате с ръце и белите, лесно е.)
* Поставят се в купа, заливат със сока на лимона и оставят да постоят така, докато се приготви другата част на ястието.
* Ако не искате люспите от чери доматите, цепнете ги така на дупето + , бланширайте за минутка във вряла вода, после ги изсипете в купа със студена вода и отделете ципата - става лесно. Ако не ви се играе, ползвайте голям обелен червен месест домат/и.
* Ако не искате да ястието да е много люто, разцепете лютите чушки, отделете семето и бялата ципа. Така ще се получи леееееко пикантно, но не и отровно люто.
и приготвяне:
* В тиган се загрява зехтинът.
* Поставят се ситно нарязаните скилидки чесън и лютите чушки.
* Запържват се минутка, колкото да замиришат :)
* Прибавят се нарязаните домати, запържват се за 2-3 мин. и прибавят маслините, виното и каперсите.
* Всичко това се задушава под капак за 4-5 мин, колкото доматите да си пуснат сока.
* Прибавят се калмарите и задушават още толкова време - като дръпнете с вилица месото на калмара се къса. Внимавайте да не ги преготвите, защото тогава те стават жилави.
* Поръсва се с нарязаните босилек и магданоз, посолява на вкус (ако трябва, моите каперси и маслини бяха достатъчно солени), разбърква и тиганът се отстранява от котлона.
Ами това е :) Представете си там някъде чаша бяло вино и парче топъл хляб... със семена.
Пеп, рецептата е страхотна! Чудесна чиния! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Поздрави и на теб!
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванене съм опитвала, нито приготвяла калмари.Имам страх, защото ще се втвърдят и ще станат жилави ако не се приготвят както трябва.Даже не знам и как се почистват.Хубаво е,че показваш и разказваш за тях.Но колко максимално време изискват за готвене на огъня ?
Поздрави и усмивки !
за 3 мин. при пържене са готови, задушени - около 3 - 4 мин пак. под капак. На фурна ще правя скоро и ще пиша, защото отдавна не съм, но мисля за 10 мин. поставени в горещата фурна бяха готови. Просто хващаш лентичка и дърпаш с ръце, а и цвета се променя - от прозрачно бял, стана варовито бял :)
ИзтриванеЗдравейте, а като прибавим калмарите под капак ли задушаваме пак, или не? Благодаря, изглежда чудно!
ОтговорИзтриванеДа, пак под капак се задушават.
Изтриване