4 май 2020 г.

Задушени калмари с домати и маслини

        Рецепта в средиземноморски стил,  споделена ми от чаровния Лео Бианки, докато издирвах   рецепта за калмари в епизод на предаването му "Животът е прекрасен".   Нормално е първо да имаш рецепта, или идея  и тогава да купиш продукт, но аз си знаех, че имам  някаква бележка  (на почти година на хвърчащо листче и някъде )  и купих калмарите.  Докато се чудех от кой град бе търсения епизод, Лео предложи тази рецепта от Сиракуза, която приготвих  веднага и както казва друга мила италианка -  Лидия Бастиянич  "Опитах за вас".   Между другото намерих епизода с другите калмари от листчето, но тях - друг път. Мога да ви уверя че са много вкусни, леко пикантни и ако обичате калмари - непременно трябва да си ги приготвите :). А аз съм обещала утре да ги включа в кетъринга girl_haha 
Продукти за 2 порции: 
2 туби калмари 
~ 300-350г домати (сега извън летния сезон чери доматите са вкусни, сочни и често  ползвам тях , когато ми трябват пресни за готвене )
20-на броя черни маслини 
2 с.л. каперси 
2-3 люти чушки 
3-4 скилидки чесън
50-60мл бяло вино 
босилек и магданоз (зелени :) не сухи)
3-4 лъжици зехтин 
половин лимон 

Подготвяне :) 
* Калмарите се белят и нарязват на ивици (и друг път съм писала - онази тъничка ципа, която ги държи, трябва да се обели. Цепвате тубата по дължина с върха на ножа и ще видите как се отделя тя - издърпвате с ръце и белите, лесно е.)

* Поставят се в купа, заливат със сока на лимона  и оставят да постоят така, докато се приготви другата част  на ястието. 
* Ако не искате люспите от чери доматите,  цепнете ги така на дупето +  , бланширайте за минутка във вряла вода, после ги изсипете в купа със студена вода и отделете ципата - става лесно. Ако не ви се играе, ползвайте голям  обелен червен месест домат/и.
* Ако не искате да ястието да е много люто, разцепете лютите чушки, отделете семето и бялата ципа. Така ще се получи леееееко пикантно, но не и отровно люто.  

и приготвяне
* В тиган се загрява зехтинът. 
* Поставят се ситно нарязаните скилидки чесън и лютите чушки. 
* Запържват се минутка, колкото да замиришат :) 
* Прибавят се нарязаните домати,  запържват се за 2-3 мин. и прибавят маслините, виното  и  каперсите. 
* Всичко това се задушава под капак за 4-5 мин, колкото доматите да си пуснат сока. 
* Прибавят се калмарите и задушават още толкова време - като дръпнете с вилица месото на калмара се  къса. Внимавайте да не ги преготвите, защото тогава те стават жилави. 
* Поръсва се с нарязаните босилек и магданоз, посолява на вкус (ако трябва, моите каперси и маслини бяха достатъчно солени), разбърква и тиганът се отстранява от котлона. 

Ами това е :) Представете си там някъде  чаша бяло вино и парче топъл хляб... със семена. 


6 коментара:

  1. Пеп, рецептата е страхотна! Чудесна чиния! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи,
    не съм опитвала, нито приготвяла калмари.Имам страх, защото ще се втвърдят и ще станат жилави ако не се приготвят както трябва.Даже не знам и как се почистват.Хубаво е,че показваш и разказваш за тях.Но колко максимално време изискват за готвене на огъня ?
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. за 3 мин. при пържене са готови, задушени - около 3 - 4 мин пак. под капак. На фурна ще правя скоро и ще пиша, защото отдавна не съм, но мисля за 10 мин. поставени в горещата фурна бяха готови. Просто хващаш лентичка и дърпаш с ръце, а и цвета се променя - от прозрачно бял, стана варовито бял :)

      Изтриване
  3. Здравейте, а като прибавим калмарите под капак ли задушаваме пак, или не? Благодаря, изглежда чудно!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...